کرونا، عامل اصلی بسته شدن مرزهای زمینی کشور
اکنون تردد زائران از طریق مرزهای زمینی به عراق ممکن نیست اما برخی افراد با شایعاتی بر این مسئله دامن میزنند.
با شروع شیوع کرونا در کشورمان، برخی از محدودیتها از سوی مرزهای ایران و کشورهای همسایه اعمال شد. یکی از این محدودیتها تردد از مرزهای مشترک ایران با عراق بود.
سال 98 به دلیل شیوع گسترده کرونا، مرزهای زمینی و هوایی ایران و عراق برای تردد زائران اربعین بسته بود. اما با گذشت زمان و کنترل این بیماری در سال 99 مقرر شد تا مرز هوایی برای تردد رائران حسینی باز شود.
به گفته رئیس جمهور، دولت عراق فقط با حضور 60 هزار زائر برای شرکت در مراسم اربعین امسال موافقت کرد و امکان افزایش آن برای دولت میزبان وجود نداشت؛ همچنین احمد وحیدی وزیر کشور هم در پیوست این سخنان سید ابراهیم رئیسی بیان کرد که در حال حاضر مشکل ما این است که عراق ورود زائران اربعین را از مرز زمینی نمیپذیرد.
امسال بنابر تصمیم ستاد اربعین، مرز مهران تنها برای بازگشت زائران باز بود و مسافران عتبات عالیات بعد از انجام آیینهای اربعین میتوانستند از مرز مهران برای بازگشت زمینی به کشور استفاده کنند.
از سوی دیگر شهریورماه 1400 در جریان سفر مصطفی الکاظمی نخستوزیر عراق به تهران، دو کشور درباره لغو روادید بین ایران و عراق ویژه سفرهای هوایی توافق کردند. بر همین اساس، وزارت امور داخله عراق سوم آبانماه در بخشنامهای از اجرای مصوبه مجلس وزیران (عراق) و اعطای مجوز ورود یکماهه و قابل تمدید شهروندان ایرانی که از طریق مرزهای هوایی به همراه مهر فرودگاهی وارد این کشور میشوند، خبر داد.
حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی در پی این خبر گفت که فعلا لغو روادید برای سفر به عراق محدود به سفرهای هوایی خواهد بود، اما ممکن است بعد از مدتی که بحران کرونا مدیریت شد و همه گیری کاهش پیدا کرد، لغو رواید به سفرهای زمینی نیز تسری پیدا کند.
همچنین به گفته ایرج مسجدی سفیر ایران در عراق نیز گفت که کسی با هواپیما وارد عراق شد، میتواند از طریق مرز زمینی میتواند به ایران برگردد.
با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال و ورود به اعیاد نیمه شعبان و عید نوروز، بسیاری از مردم در صدد برنامه ریزی برای سفر به عراق و عتبات عالیات از مرزهای زمینی کشور هستند؛ اواسط بهمن ماه اعلام شد با پیگیری مسئولان، سفر زمینی به عتبات بزودی با شیوه جدید برقرار میشود؛ به طوری که اسامی زائران به صورت لیستی در اختیار سفارت عراق قرار میگیرد و پس از تائید، زائران میتوانند بدون ویزا از مرزهای زمینی به عراق سفر کنند.
این در حالی است که به گفته مقامات عراق این کشور فعلا از طریق مرزهای هوایی پذیرای زائران بوده و از تردد زوار از طریق مرزهای زمینی خودداری میکند.
همچنین چندی پیش که مسئولان سازمان حج و زیارت در انتظار بازگشایی مرزهای زمینی با عراق بودند، برخی از افراد با دریافت 40 دلار از مشتاقان سفر زمینی عتبات، برای آنها موافقتنامه گرفته و به صورت گروهی و انفرادی آنها را به عراق اعزام میکردند.
16 اسفند ماه 1400 سید مجید میراحمدی معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور بیان کرد که همچنان سفر زیارتی به عتبات عالیات در عراق از مرزهای زمینی ناممکن است و هموطنان از مراجعه به مرزهای زمینی به قصد عبور برای زیارت، خودداری کنند.
باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی دولت