کرونا یقه دخل وخرج کشور را گرفت
روز گذشته، مجلس در بدعتی تازه، دوباره کلیات بودجه ای که نمایندگان با آن مخالفت کرده بودند، برای اصلاح به کمیسیون تلفیق فرستاد تا تکلیف آخرین بودجه عمر خود را روشن کند؛ کلیاتی که به باور برخی، به خاطر ترس از کرونا از دستورکار خارج شد.
روز گذشته، مجلس در بدعتی تازه، دوباره کلیات بودجهای که نمایندگان با آن مخالفت کرده بودند، برای اصلاح به کمیسیون تلفیق فرستاد تا تکلیف آخرین بودجه عمر خود را روشن کند؛ کلیاتی که به باور برخی، به خاطر ترس از کرونا از دستورکار خارج شد.
به گزارش «تابناک»؛ مجلس بعد از سه هفته تعطیلی، روز دوشنبه پنجم اسفند کارش را برای بررسی بودجه سال 1399 شروع کرد، اما سایه شوم کرونا بر دخل و خرج کشور افتاد و نمایندگان به کلیات رای نداند؛ نمایندگانی که در صورت موافقت باید در دو یا سه شیفت کاری بودجه را بررسی میکردند.
مخالفت با کلیات بودجه به دلیل ترس از کرونا را یکی از نمایندگان مجلس در گفت و گویی مطرح کرد که غیر از او چند نماینده دیگر هم در گپ و گفت با خبرنگاران بر آن صحه گذاشته بودند؛ ترسی که بعد از حواشی ایجاد شده درباره احتمال ابتلای احمد امیرآبادی نماینده قم به کرونا تشدید شد. با وجودی که امیرآبادی قویا ابتلا به کرونا را رد کرد، از تمام نمایندگان تست کرونا گرفته شد تا هم خیال همه راحت شود و هم اگر احیانا نمایندهای مبتلا باشد، جلوی ورود او را حتی در صورت اصرار به پارلمان بگیرند.
*رفت و برگشت بودجه از صحن به تلفیق
اما داستان رفت و برگشت بودجه از صحن علنی به کمیسیون تلفیق چیست؟
بعد از اینکه مجلسیها پس از شنیدن نظرات نمایندگان موافق و مخالف بودجه و علی رغم دفاع تمام قد محمدباقر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه، با کلیات مخالفت کردند، مسعود پزشکیان، رییس جلسه گفت: بودجه به کمیسیون تلفیق برای بررسی بیشتر میرود؛ صحبتی جدید و تعجب آور از این حیث که طبق تجربه سالهای قبلی بعد از رد کلیات باید دولت مجددا لایحه جدید به مجلس ارائه کند و در صورت کمبود وقت برای بررسی مجدد، لایحه چند دوازدهم بدهد. در توضیح این موضوع علی اصغر یوسف نژاد، عضو هیات رییسه مجلس گفت: «با توجه به رای مخالف مجلس به کلیات لایحه بودجه، باید دولت لایحه جدید به مجلس ارائه کند که با توجه به کمبود وقت، احتمالا لایحه چند دوازدهمی داده میشود».
با وجود این اظهارات فردای همان روز یعنی سه شنبه ششم اسفند، مجلس در جلسه غیرعلنی به بررسی بودجهای پرداخت که روز قبل با کلیات آن مخالفت کرده بود. این جلسه که به گفته برخی نمایندگان با حضور حدود 180 نماینده یعنی کمتر از نصاب 194 نفری برای آغاز جلسه رسمی مجلس برگزار شده بود، تعدادی نظراتشان را درباره نواقص بودجه مطرح کرده و در نهایت رییس مجلس با استناد به آیین نامه به آنها توضیح داد که میتوان بودجه را برای اصلاح به کمیسیون تلفیق فرستاد و نیازی به ارائه مجدد لایحه بودجه از سوی دولت نیست.
با شروع جلسه علنی علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی نیز از پشت تریبون مجلس توضیح داد: راه حل ما برای بررسی بودجه مستند به تبصره 3 ماده 189آیین نامه است؛ بدان معنا، در صورتی بودجه به دولت برگردانده میشود که کمیسیون تلفیق و مجلس هر دو آن را رد کنند، اما چنین اتفاقی رخ نداده است، کمیسیون تلفیق کلیات را تأیید و مجلس آن را رد کرد. به همین دلیل لایحه بودجه 99 به کمیسیون تلفیق ارجاع میشود.
سپس لاریجانی از کمیسیون تلفیق خواست که مجددا جلسه ای برای بررسی بودجه و اعمال اصلاحات برگزار کند و بعد هم زنگ پایان نشست را زد؛ جلسهای که این بار هم به باور بسیاری از ترس کرونا تعطیل شد.
در توضیح موضوعات مطرح در این جسله غیرعلنی یک نماینده مجلس به تابناک گفت: در این جلسه بعد از توضیح درباره سکوت آیین نامه درمورد رد کلیات بودجه از نمایندگان رای استمزاجی گرفته شد تا مجدد بودجه به تلفیق برگردانده شود، اما در واقع آقای لاریجانی بدعتی تازه انجام داد، چون تشکیل جلسات تلفیق و یا حداقل به نصاب رسیدن آن به گفته تعدادی از اعضای این کمیسیون بعید است.
وی افزود: البته که درنهایت بودجه با اصلاحات جزیی و طبق همان مصوبات قبلی تلفیق به مجلس میآید، بودجهای با نواقص متعدد که یکی از مشهودترین آنها اقدام بانک مرکزی در چاپ اسکناس بدون پشتوانه و به دنبال آن تورم مضاعف است.
به رغم صحبتهای این نماینده، یوسف نژاد نایب رییس کمیسیون تلفیق بودجه 99 در گفت و گویی توضیح داد، با توجه به تصمیم صحن علنی مجلس برای ارجاع بودجه به کمیسیون تلفیق در جلسهای با لحاظ کردن نقطه نظرات و دیدگاه مخالفین، تصمیم بر آن شد که اصلاحات را بر پایه موضوعات محوری و اساسی مثل معیشت، یارانه ها، بحث مربوط به مالیاتها، حقوق و دستمزد و همچنین مسائل مربوط به مولدسازی داراییهای دولت قرار دهند لذا احتمالا کلیات بودجه با اعمال اصلاحات یکشنبه آینده (11 بهمن) در صحن مجلس مطرح خواهد شد.
به نظر میرسد، این تعطیلی خودخواسته جلسه علنی مجلس برای ایجاد آرامش بیشتر و حداقل ترس کمتر از ابتلا به کرونا در میان نمایندگان بود تا هفته آینده با خیال راحت، تکلیف دخل و خرج کشور در سال آینده را مشخص کنند.