شنبه 3 آذر 1403

کشف راهکار تشخیص آلزایمر تا 3سال زودتر

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
کشف راهکار تشخیص آلزایمر تا 3سال زودتر

به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس به نقل از ساینس دیلی، تحقیقات جدید، آزمایشی مبتنی بر خون ایجاد کرده اند که برای پیش بینی خطر ابتلا به بیماری آلزایمر تا 3.5 سال قبل از تشخیص بالینی مورد استفاده قرار می گیرد.

این مطالعه که در مجله Brain منتشر شده، از ایده ای حمایت می کند که اجزای موجود در خون انسان می توانند تشکیل سلول های مغزی جدید را تعدیل کنند؛ فرآیندی که نوروژنز نامیده می شود. نوروژنز در بخش مهمی از مغز به نام هیپوکامپ رخ می دهد که در یادگیری و حافظه نقش دارد. در حالی که بیماری آلزایمر بر تشکیل سلول‌های مغزی جدید در هیپوکامپ طی مراحل اولیه بیماری تأثیر می‌گذارد؛ مطالعات قبلی تنها قادر به مطالعه نوروژنز در مراحل بعدی آن از طریق کالبد شکافی بودند.

محققان برای درک تغییرات اولیه، طی چندین سال نمونه‌های خونی را از 56 فرد مبتلا به اختلال شناختی خفیف (MCI) جمع‌آوری کردند (وضعیتی که در آن فرد شروع به تجربه ضعیف شدن حافظه یا توانایی شناختی خود می‌کند). در حالی که همه افرادی که MCI را تجربه می کنند به بیماری آلزایمر مبتلا نمی شوند؛ اما افرادی که این بیماری را دارند با سرعت بسیار بالاتری نسبت به دیگران مبتلا می شوند. از 56 شرکت کننده در این مطالعه، 36 نفر به بیماری آلزایمر مبتلا شدند.

الکساندرا ماروسزاک یکی از نویسندگان این تحقیق توضیح داد که آن ها در تحقیقات خود، سلول های مغز را با خون گرفته شده از افراد مبتلا به MCI درمان کردند و بررسی کردند که چگونه این سلول ها در پاسخ به خون با پیشرفت بیماری آلزایمر تغییر می کنند.

محققان در مطالعه چگونگی تأثیر خون بر سلول های مغز، چندین کشف کلیدی انجام دادند. نمونه‌های خونی که طی سال‌ها از شرکت‌کنندگانی که متعاقباً بدتر و به بیماری آلزایمر مبتلا شدند؛ جمع‌آوری شد. محققان خاطرنشان کردند که این نمونه ها تبدیل سلول های مغز نابالغ به نورون های هیپوکامپ را نیز افزایش می دهند.

در حالی که دلایل اصلی افزایش نوروژنز همچنان نامشخص است، محققان معتقدند که ممکن است این مکانیسم جبران‌کننده اولیه برای تخریب عصبی (از دست دادن سلول‌های مغز) باشد که توسط افراد مبتلا به بیماری آلزایمر تجربه می‌شود.

ساندرین تورت، نویسنده اصلی این مطالعه گفت: مطالعات قبلی نشان دادند که خون موش های جوان می تواند با بهبود نوروژنز هیپوکامپ، اثر جوان کننده ای روی شناخت موش های مسن داشته باشد. این اتفاق ایده مدل سازی فرآیند نوروژنز را به ما داد. هدف در مطالعه این بود که از این مدل برای درک فرآیند نوروژنز و استفاده از تغییرات این فرآیند برای پیش بینی بیماری آلزایمر استفاده کنیم و اولین شواهد را در انسان پیدا کردیم که نشان می دهد سیستم گردش خون بدن می تواند بر توانایی مغز جهت تشکیل سلول های جدید تأثیر بگذارد.

زمانی که محققان تنها از نمونه‌های خونی استفاده کردند که قبل تر از ابتلای شرکت‌کنندگان به بیماری آلزایمر جمع‌آوری شده بود؛ دریافتند که تغییرات در نوروژنز 3.5 سال قبل از تشخیص بالینی رخ داده است.

محققان معتقدند که یافته های آن ها بسیار مهم هستند و به طور بالقوه به ما امکان می دهند تا شروع زودهنگام آلزایمر را به روشی غیر تهاجمی پیش بینی کنیم. این می تواند مکمل دیگر نشانگرهای زیستی مبتنی بر خون باشد که منعکس کننده علائم آلزایمر هستند. بیماری، مانند تجمع پروتئین های آمیلوئید و تاو (پروتئین های مهم بیماری آلزایمر).

هیونا لی، یکی دیگر از محققان این مطالعه، گفت: در حال حاضر ضروری است که این یافته ها را در گروه بزرگتر و متنوع تری از مردم تایید کنیم. کاربردهای بالقوه آزمایش مبتنی بر خون عالی است. به عنوان مثال، می تواند به طبقه بندی افراد مبتلا به مشکلات حافظه جهت آزمایش بالینی داروهای اصلاح کننده بیماری آلزایمر کمک کند.

محققان می‌گویند این یافته‌ها می‌تواند فرصتی برای درک بیشتر تغییرات مغز در مراحل اولیه بیماری آلزایمر ارائه دهد.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید درمان آلزایمر تشخیص زودتر آلزایمر داروی آلزایمر بهبود آلزایمر تشخیص آلزایمر این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است