سه‌شنبه 6 آذر 1403

کلید نافرجام بی تدبیری مسئولان در قفل سرپناه سفالگر مینابی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
کلید نافرجام بی تدبیری مسئولان در قفل سرپناه سفالگر مینابی

با گذشت دو سال از کلنگ زنی و دادن وعده های مسئولان هنوز هم سفالگر مینابی بدون سرپناه فعالیت خود در کلبه حقیرانه اش، هنر آبا و اجادی خود را دنبال می کند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از هرمز؛ سفالگری یکی از آئین های فرهنگی آبا و اجدادی مردم شهرستان میناب است که از نسل های پیشین تا به امروز در این منطقه حفظ شده، هنر سفالگری برای مردم این خطه از یک شغل فراتر رفته و با گوشت و خون مردم بومی استان هرمزگان آمیخته است.

علیرغم وعده های تحقق ناپذیر مسئولین در حمایت از قشر صنعتگر اما در گوشه و کنار دومین شهر بزرگ هرمزگان، سفالگری هست که 50 سال از عمر 67 ساله خود را بدون حمایت مسئولان در این عرصه هنری سپری کرده است.

برای بررسی روند فعالیت این سفالگر و حمایت هایی که از سوی برخی نهادها ممکن بود از این سفالگر انجام شود به محل فعالیت این هنرمند واقع در روستای حکمی میناب سفر کردیم، روستایی که در 4 کیلومتری یه مرکز شهرستان قرار دارد.

علی فخاری مشهور به علی حبیب مرد صنعتگر مینابی که نام او زبانزد خاص و عام است و بارها تصاویر دیدنی او از سیمای خلیج فارس و گاهی هم شبکه های اجتماعی و سایت های خبری بعنوان یک هنرمند در اذهان مردم و مخاطبان فضای مجازی به یادگار مانده است.

تنها سفالگر روستای حکمی میناب این روزها در پس وعده های مسئولین و محروم ماندن وی از برخی داشته ها، باز دست از فعالیتش در این عرصه برنداشته و همچنان در زمینه ساخت انواع صنایع دستی سفالی در استان هرمزگان پیشتاز است.

کهنسال عرصه صنعت کوزه گری در روستای حکمی میناب که سالها پیش تمام گلایه و درخواستش از مسئولان در نبود سایه تدبیر امیدش، تنها به ساخت یک سرپناه خلاصه می شد، علیرغم همه مشکلات و بی مهری هایی که از سوی متولیان فرهنگ دوست به وی شده، ولی همچنان در ساخت سفال های گلی در شکل و نقش های مختلف یکه تاز بوده و هیچ وقت از کارش خسته و دلزده نمی شود.

علی حبیب فخاری هنوز مکان مناسبی برای کارندارد

علی حبیب فخاری در ساخت انواع سفال، کوزه، گدوک، گلدان، اشترکو، گشته سوز و جهله تبحر خاصی دارد، و به تنهایی روزانه انواع ظروف گلی درست می کند.

این صنعتگر، مصالح اولیه ساخت ظروف گلی را از اطراف کلبه خود جمع آوری می کند و شروع به ساختن انواع سفال در شکل و طرح های مختلف می کند.

با وجود مطالبه گری انجام شده از مسئولان پیرامون مشکلات فعالان عرصه صنایع دستی و سفاگران مینابی مبنی بر نداشتن فضای مناسب و سرپناهی برای یک سفالگر در روستای حکمی نه تنها مشکلی از مشکلات این هنرمندان کاسته نشده بلکه روز به روز بر دامنه مشکلات آنها در حال افزایش است.

 مسئولان کلنگ ساخت سرپناه سفالگر مینابی زدند

انعکاس تصویر هنرمند سفالگر مینابی در سالهای گذشته توسط خبرنگار هرمز توانست کمپین حمایت از تنها سفالگر مینابی در شبکه های مجازی راه اندازی و مسئولین برای حفظ و گسترش فرهنگ سفالگری اقدام به حمایت همه جانبه نمودند.

هنرمندی که سالها بدون حمایت در دور از آبادی مشغول تولید انواع صنایع دستی از نوع سفال بود تا همه مسئولان به نوعی میناب را قطب صنایع دستی هرمزگان بدانند و خودش از حمایت ها بی دریغ شود.

غبار فراموشی بر پیکره صنعت سفالگری میناب

سوم اردیبهشت ماه سال 96 بود که حجت الاسلام میرزا حسین معتمدی فر امام جمعه میناب به همراه مسئولان به حمایت از سفالگر مینابی به روستای حکمی آمدند و در آئین کلنگ زنی ساخت خانه صنایع دستی در این روستا شرکت کردند.

امام جمعه میناب در آئین کلنگ زنی با بیان اینکه بحث هنر باید در شهر میناب ادامه دار شود، افزود: میراث فرهنگی به عنوان برجسته ترین سند ملی هویت تاریخی یک ملت است و می تواند در عرصه بین المللی در تبادل فرهنگ و افکار موثر باشد.

بهره برداری از خانه صنایع دستی حکمی در دهه مبارک فجر

دوسال گذشته غلامرضا فدوی دهیار روستای حکمی در آئین کلنگ زنی ساخت سرپناه برای سفالگر مینابی، اظهار کرد: برای شروع کار ساخت خانه صنایع دستی با کمک اصحاب رسانه و پیگیری جذب خیر و کمک های مسئولین امیدواریم تا پایان دهه مبارک فجر ان شالله شاهد ساخت و بهره برداری از خانه صنایع دستی و توسعه فرهنگ و هنر بومی و محلی مردم میناب باشیم.

دهیار روستای حکمی افزود: بانوان روستای حکمی نیمی از تولیدکنندگان صنایع دستی شهرستان میناب محسوب می شوند و در ساخت و تولید انواع هنر های بومی و محلی زبانزد خاص و عام هستند که ساخت خانه صنایع دستی قطعا" یکی از خواسته های دیرینه مردم این منطقه بوده است.

علیرغم وعده های دهیار روستای حکمی هنوز اقدامی برای رفع مشکلات سفالگر مینابی نشده است.

حمایت از تولید ملی برای جهش تولید

بهره گیری از ظرفیت های جوانان صنعتگرو زیرساخت‌های موجود و هم نشینی صنایع دستی در کنار سایر صنایع، در سال جهش تولید می تواند به بهبود وضعیت صنعت منجر شود.

حمایت از تولید ملی، فرصتی مناسب برای رونق یافتن بازار صنایع دستی و هنری کشور بوده و حمایت از صنایع دستی، ایجاد اشتغال مولد را به دنبال دارد و زمینه افزایش تولیدات بومی و محلی صنایع دستی میناب را در کشور فراهم می کند.

صنعت سفالگری علاوه بر روستای حکمی در روستاهای شهوار و گوربند میناب به واسطه سابقه ی کهن این صنعت طرفدارانی دارد سفالگران روستای شهوار، هنوز به شیوه ای که از نیاکانشان آموخته اند به حرفه ی سفالگری مشغولند این حرفه در این منطقه دارای پیشینه ای 300 ساله دارد.

اگر مسئولان در جهت شکوفایی و ترویج این صنعت کهن از اقشار صنعتگر بومی منطقه حمایت کنند قطعا" آینده صنعت سفالگری این منطقه روز به روز شکوفاتر می شود.

فعالان صنایع دستی در شهرستان میناب مظلوم واقع شده اند

علی حبیب هنرمند روستای حکمی اظهار کرد: فعالان صنایع دستی در شهرستان میناب مظلوم واقع شده اند، مسئولان زیادی از این کلبه حقیرانه بنده بازدید کرده اند و آن هم فقط بجز گرفتن عکس یادگاری در کنار سفال های گلی و تهیه مستند دیگر هیچ مشکلی از بنده حل نکرده اند.

وی همچنان در یک کلبه کوچک بعنوان تنها بازمانده صنعتگران روستای حکمی در کلبه حقیرانه خود می سازد و می سوزد ولی تاکنون هیچ وقت زبان به گلایه نگشوده ولی نیاز است مسئولان برای احیاء صنعت کهن این شهرستان تدابیر لازم را اتخاذ نموده و در جهت توسعه و تقویت صنعت بومی میناب اقدام کنند.

با وجود مطالبه گری انجام شده از مسئولان پیرامون مشکلات فعالان عرصه صنایع دستی و سفاگران مینابی و نداشتن فضای مناسب و سرپناهی برای یک سفالگر در روستای حکمی نه تنها مشکلی از مشکلات این هنرمندان کاسته نشده بلکه روز به روز بر دامنه مشکلات آنها در حال افزایش است.

عدم رسیدگی به مشکلات مردم از سوی مسئولین جای بسی تامل دارد

این سفالگر مینابی در گفتگویی اظهار کرد: سالها در این عرصه بدون هیچ چشم داشتی با انواع مشکلات دست و پنجه نرم کردم و هیچ وقت لب به گلایه نگشودم ولی بی اهمیت دانستن درخواست و عدم رسیدگی به مشکلات مردم از سوی مسئولین جای بسی تامل دارد.

وی گفت: بعد از گذشت 50 سال فعالیت در عرصه صنایع دستی درخواست وام از صنایع دستی این شهرستان کردم ولی مرا جواب کردند و با توجیه اینکه سن شما از 60 سال گذشته از پرداخت وام جلوگیری کردند.

این حامی صنایع دستی جنوب هرمزگان افزود: با همه نداری و تنگدستی توانستم دخترم را روانه دانشگاه کنم و اکنون در رشته شیلات در بندرعباس مشغول به تحصیل است.

احداث بازارچه صنایع دستی یکی از وعده های زمان فرماندار اسبق میناب

گر چه مسئولان سابق و حال شهرستان میناب در حمایت از صنعتگران مینابی وعده و وعید هایی هم داده اند و گذشت زمان خسارت فراوانی بر پیکر میناب وارد کرده ولی هنوز صنایع دستی میناب از شهرت خاص برخوردار است.

احداث بازارچه صنایع دستی در شرق هرمزگان یکی از وعده های زمان فرماندار اسبق میناب مبنی بر توافق‌نامه‌ای بین کمیته امداد، سازمان میراث فرهنگی، شهرداری و فرمانداری ویژه میناب قرار بود اما با گذشت سالهای متمادی باز هم خبری از این وعده ها نشده است.

به گفته معاون استاندار و فرماندار ویژه اسبق میناب، عملیات این بازارچه با اعتباری بالغ بر 15 میلیارد ریال از سوی کمیته امداد آغاز می‌شود و این بازارچه دائمی صنایع دستی طی دو سال به اتمام می‌رسد و ویژه زنان سرپرست خانوار است اما وعده ها همچنان روی زمین خاک می خورد و حامیان صنایع دستی این شهرستان در بلاتکلیفی به سر می برند.

علی فخاری، مشهور به علی حبیب تنها سفالگر روستای حکمی میناب این روزها در پس وعده های مسئولین و محروم ماندن وی از برخی داشته ها، باز دست از فعالیتش در این عرصه برنداشته و همچنان در زمینه ساخت انواع صنایع دستی سفالی پیشتاز است.

علیرغم وعده های داده شده، مسئولان باید برای حمایت های هر چه بیشتر از صنعتگران مینابی اقدام کنند.

انتهای پیام / پ

کلید نافرجام بی تدبیری مسئولان در قفل سرپناه سفالگر مینابی 2
کلید نافرجام بی تدبیری مسئولان در قفل سرپناه سفالگر مینابی 3
کلید نافرجام بی تدبیری مسئولان در قفل سرپناه سفالگر مینابی 4
کلید نافرجام بی تدبیری مسئولان در قفل سرپناه سفالگر مینابی 5
کلید نافرجام بی تدبیری مسئولان در قفل سرپناه سفالگر مینابی 6
کلید نافرجام بی تدبیری مسئولان در قفل سرپناه سفالگر مینابی 7
کلید نافرجام بی تدبیری مسئولان در قفل سرپناه سفالگر مینابی 8
کلید نافرجام بی تدبیری مسئولان در قفل سرپناه سفالگر مینابی 9
کلید نافرجام بی تدبیری مسئولان در قفل سرپناه سفالگر مینابی 10
کلید نافرجام بی تدبیری مسئولان در قفل سرپناه سفالگر مینابی 11