گریه مردهای بزرگ مقابل رییس فدراسیون / اتفاقات جنجالی در گردهمایی بزرگ داوران ایران
از روز شنبه به مدت چهار روز سمینار دانش افزایی داوران و کمک داوران لیگ برتری به میزبان استان یزد برگزار شد.
به گزارش ورزش سه، اعتماد فدراسیون فوتبال برای دادن میزبانی سمینار دانش افزایی داوران و کمک داوران لیگ برتری در نیم مفصل به استان و هیئت فوتبال یزد، شاید در وهله اول با شائبه های زیادی همراه بود، اما تعریف و تمجیدهای فراوان داوران و کمک داوران از شرایط میزبانی و نحوه برگزاری کلاس ها و بالاتر از همه امکانات و آرامش ناشی از محل اسکان داوران به نوعی بهترین پاسخ ممکن به اعتماد فدراسیون فوتبال بود، آن هم در شرایطی که این روزها تمامی اقدامات و تصمیمات فدراسیون و شخص مهدی تاج بیشتر از هر زمانی مانیتور می شود.
درواقع اولین تصمیم و به نوعی موثرترین اقدام هیئت فوتبال یزد، برگزاری متمرکز این سمینار بود و محل اسکان تمامی عوامل و همچنین محل برگزاری کلاس های آموزشی، همگی در یک محیط سنتی و بسیار خوش اب و هوا در نظر گرفته شده بود. سمینار از روز شنبه با حضور صد و دوازده داور و کمک داور از نقاط مختلف کشور با حضور اسماعیل صفیری سرپرست کمیته داوران و دانیال مرادی رییس دپارتمان و محسن حکیم به عنوان دبیر کارگروه VAR آغاز شد.
اولین و به نوعی مهم ترین بخش سمینار، برگزاری آزمون آمادگی جسمانی در ورزشگاه شهید نصیری شهر یزد بود، این آزمون از این جهت مهم تلقی میشود که شرط لازم جهت حضور در کلاس های تئوری، قبولی در این آزمون است.
این بخش که با وسواس و سختگیری بسیار زیادی از جانب مدرسین همراه شده بود، موجب شد تا داوران سرشناسی نتوانند این گام سخت را با موفقیت پشت سر بگذارند، از جمله محمد حسین زاهدی فرد، علی صفایی، علی اصغر مومنی مقدم، حمید حاج ملک و سعید رحیمی مقدم که شش نفر از بین این داوران، لایسنس VAR دارند.
پس از پایان تست های آمادگی جسمانی و مشخص شدن نفرات، روند کلاس های تئوری با شدت بیشتری پیگیری شد، با این تفاوت که از این روز (دوشنبه) مهدی تاج ریاست فدراسیون فوتبال هم در این سمینار حضور پیدا کرد. تاج در اولین حضورش به مناسبت ولادت حضرت علی و روز پدر با اهدای یک شاخه گل این روز را به تمام داوران این سمینار تبریک گفت و برای لحظاتی در کنار سایر داوران نشست و شرایط کلاس را زیر نظر گرفت.
این لحظات که با پخش موزیکی همراه بود باعث احساساتی شدن برخی از داوران و خیس شدن صورت آنها از اشک بود، که بعضی به شوخی آن را به استرس پاس کردن تستها در روز قبل ربطش میدادند!
در این کلاس که به دلایلی خبرنگاران اجازه فیلم برداری نداشتند، دانیال مرادی و اسماعیل صفیری با نشان دادن صحنه هایی از بازی پرسپولیس و هوادار و پخش صدای داوران در حین قضاوت در حال تدریس بودند. آنها در این صحنه مشخصا لحظه زدن ضربه پنالتی علی علیپور و حضور عدهای از بازیکنان به داخل محوطه جریمه را به تصویر کشاندند که در قوانین جدید داوران در چه صورتی باید دستور به تکرار ضربه بدهند.
بعد از این نوبت به مصاحبه با داوران رسید، که با توجه به صحبت اکثر آنها مشخص شد که آن چیزی که بیش از هر موضوعی در این کلاس به آن تاکید شده است، کاهش زمان تصمیماتی است که پس از دیدن مانیتور گرفته میشود. همانطور که می دانید این موضوع در نیم فصل اول باعث اعتراضات زیادی از سوی بازیکنان و کادر فنی شده بود. داوران معتقد بودند که تصاویر بی کیفیت و وسواس بیش از حد به خاطر ترس از اتخاذ تصمیم اشتباه، بزرگنرین علت این تاخیرات است که به نظر میرسد در نیم فصل دوم پس از چک کردن مانیتور تصمیمشان را زودتر اعلام کنند.
یکی دیگر از نکاتی که باید به آن اشاره کرد گلایه داوران درباره اعتراض بیش از حد بازیکنان و نیمکت ها است، آنها معتقدند که VAR هیچ نقشی در کم شدن اعتراضات نداشت. داوران در ادامه در این زمینه از همه بازیکنان و اعضای نیمکت درخواست کردند که در نیم فصل دوم ملاحظه بیشتری کنند.
بعد از ظهر همان روز به علت در پیش بودن سفر مهدی تاج قرار شد مراسم اختتامیه یک روزتر برگزار شود.
مراسمی که با اجرای محمد میر برگزار شد. در ابن مراسم مهدی تاج دقایقی صحبت کرد و اجرای امیدواری کرد که در نیم فصل بعدی تمام بازی ها با VAR برگزار شود. سپس نوبت به علیرضا خسروی رسید که خاطرهای از قضاوت در دربی تعریف کند و در پایان هم فرشاد تفکری به عنوان میزبان و رییس هیئت فوتبال یزد از حضور همگی تشکر کرد.
ضمن اینکه از برخی از داورانی که طی نیم فصل اول در بخش VAR فعالیت داشتند و از دو داور پیشکسوت استان یزد تقدیر و تشکر به عمل آورده شد.
پس از این رییس فدراسیون فوتبال، یزد را به مقصد تهران ترک کرد، ضمن آنکه چند تن از داوران نیز با کسب اجازه به شهرهای خودشان رفتند، اما برگزاری کلاس ها هچنان یک روز دیگر ادامه داشت. صبح روز چهارشنبه، آخرین جلسه تئوری برگزار شد و داوران و کمک داوران آخرین نکات آموزشی را مرور کردند و با یک خداحافظی صمیمانه برای انجام یک نیم فصل پر حاشیه آرزوی موفقیت کردند.
در مجموع امیدواریم در نیم فصل بعدی شاهد اجرای بهتری از استفاده از VAR باشیم، که این امر مستلزم برگزاری هرچه بیشتر این گونه کلاس ها است، همانطور که موعود بنیادی فر هم به این امر اشاره داشت، که بهتر است هر چند هفته در امر استفاده بهتر از VAR آموزش داده شود، همچنین فدراسیون هم باید هرچه زودتر در خرید VAR اقدام کند تا دیگر شاهد جابجایی های این همه دستگاه از شهری به شهر دیگر نباشیم و همه ورزشگاهها به تکنولوژی VAR مجهز شود، که البته باشگاه ها نیز باید در این مورد با فدراسیون همکاری بیشتری داشته باشند. از طرفی تمام این اقدامات، بدون همکاری سازمان صدا و سیما و پخش با کیفیت مسابقات فوتبال چندان موثر نخواهد بود.
در نهایت سمینار دانش افزایی این بار بر خلاف سال گذشته در جایی غیر از تهران برگزار شد که عملکرد خوب یزدی ها ممکن است فدراسیون را برای دادن این گونه برنامه ها به شهری غیر از تهران مجاب کند.
کیاوش عزیزی