گویا سهلگیری «سفرهای نوروزی» منتج به سوءتفاهم اتمام کرونا شده است!/ تصاویر منتشر شده از تعطیلات نگران کننده بود
متخصص بیماری های عفونی گفت: تصاویر سفرها و نوروز حاکی از آن است که گویا مردم فراموش کرده اند کرونا هنوز در جامعه نفس میکشد؛ انگار مردم به این نتیجه رسیده اند که آزاد کردن سفرهای نوروزی به معنای ریشه کنی و اتمام بیماری کرونا است؛ درحالیکه شرط سفر رعایت چند پیش نیاز ساده بود که متاسفانه نادیده گرفته شد با این وجود هرکس با استفاده از ماسک و الکل می تواند دین خود را به کشور ادا کند.
دکتر حمید عمادی، متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری رئیس بخش بیماری های عفونی بیمارستان امام خمینی (ره) در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در رابطه با عملکرد مردم در مواجهه با مخاطرات بیماری کرونا و سویه اومیکرون طی تعطیلات نوروز سال 1401 گفت: در روزهای منتهی به پایان سال 1400 و در ایامی که دو سال از شیوع کرونا گذشته بود شرایط روحی روانی جامعه بخاطر محدودیت هایی چون قرنطینه ها و تعطیلات اجباری برخی از صنوف و ادارات و سازمان ها، شرایط خوبی نبود و فشار مضاعفی روی آحاد مختلف جامعه احساس میشد. بهر حال مردم ناچار بودند به خاطر وضعیت بحرانی کرونا دو سال از سفرهای مناسبتی، به ویژه مسافرت های نوروزی چشم پوشی کنند؛ گرچه در این میان برخی از هموطنان به دلایلی مجاز و منطقی مجبور به انجام سفر شدند و برخی دیگر نیز با بی اعتنایی به هشدارها و قوانینی که در این رابطه وضع شده بود، به انجام سفرها در دو سال گذشته مبادرت کردند که به جای خود شرایط بیماری را تشدید کردند که بهرحال شش موج خطرناک را با یاری خدا و همکاری کادر درمانی کشور پشت سر گذاشتیم و تمام تلاش خود را معطوف به این نکته کردیم که جان حتی یک هموطن متاثر از عوارض بیماری کرونا به خطر نیفتند اما متاسفانه شماری از هموطنان ما در این پیکار جان باختند که برای آنها از درگاه اللهی آرامش ابدی خواستاریم.
دلایل سهلگیری ستاد مقابله برای انجام سفرهای نوروزی
وی اضافه کرد: اما با توجه به وضعیتی که در ماههای پایانی سال 1400 داشتیم، سویه امیکرون در آذر ماه به کشور وارد و گزارش شد و در واپسین روزهای سال 1400 رو به افول نهاد و به مرور تعداد مرگ و میر ها و مبتلایان به کرونا کمتر شد. در این شرایط متولیان مدیریت بیماری و اعضا ستاد ملی مقابله با کرونا انجام سفرهایی به مراتب گستردهتر از دو سال قبل را در نوروز پیش بینی کردند و محتمل دانستند. از سویی با بهبود شرایط مسئولان ستاد مقابله با کرونا با وضع قوانین سهلتری سعی کردند به انجام مسافرت ها کمک کنند؛ مشروط به اینکه سفرها کنترل شده باشد. برای همین این امید را داشتند که خود مردم همکاری لازم را با مسئولان داشته باشند. در این راستا هم یکسری توصیه ها که حول چهارچوب پروتکل های بهداشتی بود به مردم ابلاغ شد و رسانه ها این نکات را منتشر و به آگاهی مردم رساندند.
فاکتورهایی که در صدور مجوز سفرها نقش داشتند
متخصص بیماری های عفونی با اشاره به این نکته که در مجموع چند فاکتور باعث شد که شرایط بیماری در جامعه شرایط مهار شدهای به نظر برسد، ادامه داد: یکی از این فاکتورها انجام واکسیناسیون و تزریق دوز بوستر توسط بسیاری از هم وطنان بود که واقعاً در جای خود به مهار و کنترل بیماری کمک شایانی کرد؛ چرا که اگر این امر محقق نمی شد محال بود موج ششم علیرغم میزان بالای سرایت پذیری در مدت کوتاهی تشقریبا مهار شود. ضمن آنکه خوشبختانه ما در اوج سوریه امیکرون تعداد کمتری بیمار بدحال و بستری در مراکز آی. سی. یو و سایر بخشهای بیمارستانی داشته باشیم و تعداد جان باختگان امیکرون هم به شدت کاهش داشته باشد. فاکتور بعدی طبیعت رفتاری واریانت امیکرون بود که با شدت کمتری بیماران را درگیر می کرد. تمام این موارد همه دست به دست هم داد که خوشبختانه در هفتههای منتهی به حلول سال نو و پایان سال1400 شرایط کرونا کنترل شده به نظر برسد و همین امر در تصمیمگیری سفرهای نوروزی نقش تعیین کننده ای ایفا کرد.
توصیه هایی که سوپاپ اطمینان بود و برخی از مردم آنها را رعایت نکردند
عضو ستاد ملی مقابله با کرونا در تکمیل اظهاراتش یادآور شد: اما نکته حائز اهمیت این بود که مسئولان ستاد مقابله با کرونا انجام مسافرت ها را مشروط به انجام برخی از پیش نیازها مانند انجام واکسیناسیون و اخذ تزریق واکسیناسیون کردند. یعنی در واقع این پیش نیازها مانند سوپاپ اطمینانی بود که مردم را به لحاظ اخلاقی متعهد میکرد که پیش از سفر دست کم دو دوز واکسن را تزریق کرده باشند. این شرط برای جلوگیری از شیوع مجدد بیماری بود تا مبادا پس از انجام سفرهای نوروزی خدای ناکرده دومرتبه با روزهای دردناک پیک پنجم برگردیم.
تصاویر ناامیدکننده بیاعتنایی مردم به اصول بهداشتی از منظر کادر درمان
دکتر عمادی در ادامه به تشریح سایر پیش نیازهای سفر و توصیه های نوروزی ستاد کرونا پرداخت و گفت: یکی دیگر از توصیه ها و پیش نیازهای تعطیلات و سفرهای نوروزی پرهیز از برگزاری دورهمیها و مهمانیها. مراسماتی چون مراسم عقد و عروسی بود که بصورت گسترده در اماکن سرپوشیده انجام شود. ضمن آنکه قدرت سرایت اومیکرون برگزاری این مراسم ها را در فضای باز را هم تحت الشعاع قرار می دهد. پس از آن رعایت فاصله اجتماعی و پرهیز از دست دادن و روبوسی کردن به سبک و سیاق دید و بازدید در سالهای قبل از ظهور کرونا بود. ماسک زدن، گندزدایی به وسیله الکل و... هم نکات غیرقابل اغماضی بود که مردم برای ریشهکنی کامل کرونا موظف به رعایت این نکات بودند که واقعا در مقایسه با قوانین سالهای گذشته انجام آن واقعا کاری نداشت. اما متاسفانه با تصاویر، ویدیو ها و عکس هایی که در رسانه ها و فضای مجازی از نخستین روزهای تعطیلات ملاحظه کردیم، متوجه شدیم که گروه زیادی از هموطنان در عایت نکاتی که پیش از این عرض کردم به شدت اهمال و کوتاهی کردهاند و این نکته برای همکاران من خیلی دردناک است؛ چرا که اگر خدای ناکرده دوباره موج دیگری از کرونا درکشور رقم بخورد با فشار دوساله ای که روی دوش کادر درمان بوده، نمیدانم باید پزشکان، پرستاران و سایر همکاران از بخش های اداری تا همکاران زحمتکش خدمان چگونه و با چه انرژی و نیرویی به بیماران خدمات رسانی کنند؟ بد نیست مردم بدانند در این روزهایی که آنها در سفر هستند و از تعطیلات خود لذت می برند، بخش اعظمی از همکاران ما در بیمارستان ها بعد از دو سال هنوز نتوانسته اند به یک سفر کوتاه بروند و تمدد اعصاب کنند.
مردمی که کرونا را فراموش کرده اند
رئیس بخش عفونی بیمارستان امام خمینی (ره) در ادامه اظهار داشت: گویا مردم فراموش کرده اند که کرونا و اومیکرون هنوز در جامعه نفس میکشد و در کمین افرادی است که به هر دلیلی در رعایت اصول بهداشتی کوتاهی کنند. گویا مردم در تفهیم مطلب دچار سوتفاهم شده اند و به این نتیجه رسیده اند که آزاد گذاشتن آنها در انجام سفرهای نوروزی به معنای ریشه کنی و اتمام بیماری و کرونا و سویه امیکرون است. با ایو اوصاف این نگرانی وجود دارد که با مسافرت هایی که انجام شده و اکثریت قریب به اتفاق مردم نکات بازدارنده ای که احتمال ابتلا به کرونا را بشدت کاهش میدهد را رعایت نکرده اند، حالا پس از بازگشت مسافران به منازل و شهرهای محل اقامت خود، واقعاً چه اتفاقی خواهد افتاد و چه روزهایی در انتظار کشور و کادر درمان و مردم خواهد بود؟
تجمع خطرناک مسافران نوروزی مقیم در چادرهای مسافرتی
وی اضافه کرد: یکی از نکاتی که ستاد مقابله و ستاد تسهیلات سفرهای نوروزی موکدا به هموطنانی که قصد مسافرت در ایام نوروز را داشتند، توصیه کرده بودند این بود که مردم حتماً قبل از آغاز سفر وضعیت شهری که به عنوان مقصد سفر انتخاب کرده اند را به لحاظ رنگبندی و درگیری با کرونا در نظر بگیرند و بدانند که شهر مقصد در ایامی که قصد سفر به آنجا را دارند در چه وضعیتی است؛ اما متاسفانه شاهد بودیم مردم بدون توجه به این قضیه اتفاقا در همان شهرهایی که شرایط کرونایی خطرناکی داشتند به حدی تجمع کردهاند که حتی در خیابانها هم جای چادر زدن وجود ندارد. حالا شما تصور کنید که در میانه این حجم از مردم کافی است تنها چند بیمار وجود داشته باشند که حتی علائم آشکار بیماری هم در آنها مشاهده نشود، با این وجود مردمی که غالبا بدون ماسک و فارغ از پروتکل ها در کنار هم روز و شب می گذرانند چه وضعیت خطرناک و شرایط بالقوه ای برای ابتلای دیگران وجود دارد که مردم بی اعتنا به آنها که بارها گفته و هشدار داده شده، تعطیلات نوروزی خود را سپری می کنند.
مردم در مورد اومیکرون دچار ساده انگاری شده اند؛ عوارض اومیکرون تنها کسالت و سردرد نیست!
دکتر عمادی با بیان اینکه نکته ای که مردم را دچار ساده انگاری و بدفهمی کرده، این است که همه میگویند سویه امیکرون در حد سرماخوردگی است و با چند روز بدن درد و کسالت رفع می شود، متذکر شد: کاملا درست است که اومیکرون چنین شاخص هایی دارد و مانند سویه های دیگر به ریه بیماران حمله نمی کند؛ اما مردم نباید فراموش کنند که هنوز ما از این سویه و در مجموع از بیماریی به نام کووید19 که در گویش عام به کرونا مصطلح شده چیزهای زیادی نمی دانیم و هر چه که میدانیم نتیجه اشتراک یافته های همکاران ما در بیمارستان ها و مراکز درمانی مختلف است کهبه اشتراک گذاشته ایم. اما هنوز هیچ کس در جهان نمیداند آیا اومیکرون آخرین سویه کروناست یا خیر؟ چرا که ما با ویروسی طبیعی مواجه نیستیم که در مطالعات آزمایشگاهی مختصات آن را کشف کنیم و دارو و واکسن مورد نیاز آن را تولید کنیم. متاسفانه جهان درگیر یم بیماری جدی به نام کروناست که ویروسی برنامهریزی شده است که در هر شرایطی میتواند رویه و سویهای دیگر از خود نشان دهد و در برخورد با ویروس های طبیعی مانند ویروس آنفلوآنزا یک شکل و شمایل دیگری پیدا کند. بنابراین معلوم نیست افرادی که به امیکرون مبتلا شده اند پس از بهبودی از عوارض ساده ای که مردم آن را کسالت و سردردی چون سرماخوردگی میدانند، چه عواقب و عوارض خطرناک دیگری در پی خواهد داشت.
چند توصیه برای همه؛ به ویژه شهروندانی که در سفر کودک و سالمند همراه دارند
متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: با این وجود مردم در هر شرایط حتماً حتماً و حتماً از ماسک و الکل استفاده کنند. این دلیل نمیشود بدن شما هم مانند کسی باشد که پروتکل ها را رعایت نکرده و هنوز مبتلا نشده! بیماری در شرایط خاص فرد را درگیر می کند. بنابراین اگر به مراکز سرپوشیده و اماکن سرپوشیده ورود کردید با کمک گرفتن از یک ماسک دیگر از تنفسی مطمئن برخوردار شوید. اگر با خودروهای عمومی سفر میکنید حتما از راننده یا راهبر قطار تقاضا کنید که موجبات تهویه درون اتاقک را فراهم کند. سعی کنند برای تغذیه مسیر سفر از رستوران های بین راهی اقدام به تهیه غذا نکنند و با غذاهای ساده ای که خود تهیه کرده اند نیازهای حین سفر را نرتفع کنند. حتما از آب بسته بندی شده استفاده کنند. مراکزی را برای استراحت انتخاب کنند که خلوت باشد و در عین حال مسقف نباشد و در حد امکان شیشه خودروهای شخصی را مقداری بار بگذارند. این توصیه ها برای هموطنانی که کودک و سالمند به همراه دارند اهمیت دوچندانی پیدا می کند.
هرشهروند با رعایت پروتکلها دین خود را به کشور ادا میکند
دکتر عمادی در خاتمه اظهاراتش بیان کرد: مردم باید بدانند افرادی که قوانین و مقررات را رعایت کنند میتوانند از خطرات و تهدیدات بیماری ایمن بمانند. کرونا کمتر از جنگ نیست و در جنگ باید همه اگر هم اختلاف نظر داشته باشند اما در مواقع اضطرار باید یکدل و همدل باشند و ما هم باید در کنار هم موقعیتی را فراهم کنیم تا هر چه زودتر از این بلای خانمانسوز نجات و انشالله به سرمنزل سلامت و سعادت برسیم. اما مردم باید بدانند هرکس در هر جایگاهی قرار دارد باید به مهار کرونا کمک کند. اما کمک کردن در شرایط امروز که کرونا کشور ما را هم درگیر کرده، لزوما ابعاد پیچیده و گسترده و تخصصی ندارد؛ فقط کافیست هر یک از شهروندان با تمکین به پروتکل ها و رعایت بهداشت فردی که در زدن ماسک و ضدعفونی دستها خلاصه میشود؛ دین خود را به کشور و سایر هموطنان ادا کنند. بی تردید هرکس با رعایت بهداشت فردی میتواند بزرگترین خدمت را به کشور انجام دهد.
انتهای پیام /