شنبه 3 آذر 1403

یکی از مزیت‌های جمهوری اسلامی ایران داشتن امنیت است / دشمن در امر نفوذ از خودی‌ها استفاده می‌کند

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
یکی از مزیت‌های جمهوری اسلامی ایران داشتن امنیت است / دشمن در امر نفوذ از خودی‌ها استفاده می‌کند

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی و اطلاع‌رسانی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در ابتدا این نشست علیرضا معاف - معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی - با بیان اینکه در قرآن مباحث و سرفصل‌های جدی در مورد امنیت و اطلاعات به‌ویژه امنیت اقتصادی وجود دارد، اظهار کرد: مرحوم علامه طباطبایی در جلد 10 المیزان معتقد است میان سلام و سلامت و ارتباط...

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی و اطلاع‌رسانی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در ابتدا این نشست علیرضا معاف - معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی - با بیان اینکه در قرآن مباحث و سرفصل‌های جدی در مورد امنیت و اطلاعات به‌ویژه امنیت اقتصادی وجود دارد، اظهار کرد: مرحوم علامه طباطبایی در جلد 10 المیزان معتقد است میان سلام و سلامت و ارتباط این‌ها با امنیت ارتباط نزدیکی وجود دارد.

وی ادامه داد: یکی از مباحثی که در حکمرانی باید به آن توجه کرد بررسی مقوله امنیت از دو منظر تهدیدبنیان و فرصت‌بنیان است، در حکمرانی قرآن نسبت امنیت با تمدن مورد توجه قرار دارد و از سوی دیگر امنیت، سکنی و آرامش مفاهیم ایجابی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.

معاون قرآن و عترت خاطرنشان کرد: یکی از مزیت‌های جمهوری اسلامی ایران داشتن امنیت است، به این دلیل که اگر جمهوری اسلامی را بزنند می‌گویند به غیر از امنیت چه دارید و آنگاه امنیت ما را به تمسخر می‌گیرند، این در حالی است که تأمین امنیت مهمترین وظیفه حکومت است و در قرآن هم نسبت به آن تأکید شده و افلاطون هم آن را مهمترین وظیفه یک حکومت می‌داند.

معاف یادآور شد: امیرالمؤمنین (ع) در نامه خود به مالک اشتر برای حکمرانی نیز موضوعاتی همچون امنیت نظامی، امنیت دفاعی و امنیت اقتصادی را مطرح می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه امروز جنگ‌ها از حالت فیزیکی تغییر پیدا کرده است، افزود: امروز ابعاد جنگ متفاوت شده و شاهد جنگ سخت، نرم، هیبریدی، شناختی، تلفیقی، رسانه‌ای و... هستیم. از این رو باوجود شکل جدید جنگ‌ها در نظام حکمرانی و امنیتی باید حد اطلاعات و امنیت معلوم شود.

معاون قرآن و عترت ابراز کرد: بحث مهم دیگر بحث نفوذ است که امروز براساس تعریف رهبر معظم انقلاب نفوذ به‌عنوان وادادگی است و دیگر از نفوذ به معنای جاسوسی آن فاصله گرفته‌ایم و به تعبیر رهبری با وادادگی و اشرافی‌گری به دشمن می‌توان کد داد و همین مسئله نفوذ را رقم می‌زند.

معاف افزود: از یک جهت عنصر اطلاعاتی و کنشگر میدان امنیت باید پنهان‌کار و در برابر نفوذ که حالت موریانه‌وار دارد و خیلی خطرناک است پنهانی برخورد کرد. از طرف دیگر مقوله فتنه را داریم که باید ضمن رعایت مرز‌های اخلاق با فتنه مقابله شود.

وی تصریح کرد: ایران در حوزه امنیت و اطلاعات موفق است و دلیلش هم به تفسیر‌ها و تفکیک‌هایی مربوط می‌شود که در حوزه امنیت انجام داده است. البته در بحث امنیت و اطلاعات باید به مدلی که قرآن کریم تجویز کرده دست یافت و حتی می‌توان در این رابطه سند عملیاتی را طراحی و پیگیری کرد.

معاون قرآن و عترت در پایان سخن گفت: در این سند عملیاتی باید تمامی خوانش‌ها مدنظر قرار گیرند، برای نمونه در این راستا می‌توان فتنه 88 را خوانش سیاسی کرد، ولی خوانش اصلی آن امنیتی است و یا اغتشاشات 1401 را هم می‌توان خوانش اجتماعی کرد، ولی پشت پرده آن خوانش امنیتی است که بهتر است به همه ابعاد پرداخته شود.

تمدن اسلامی قابل فسیل شدن و از بین رفتنی نیست

حجت‌الاسلام و المسلمین حیدر مصلحی - وزیر سابق اطلاعات - در بخش دیگری از این نشست با اشاره به سخن یک دانشمند انگلیسی اظهار کرد: این دانشمند معتقد است که 15تمدن در دنیا به وجود آمده که نهایتا فرسوده و از بین رفته است و تنها یک تمدن باقی است که مثل شیرخفته بوده و همچنان زنده است و آن هم تمدن اسلامی است. به اعتقاد این دانشمند تمدن اسلامی هنوز فسیل نشده و مثل شیر زمین‌گیر شده که اگر به همین‌حالت بماند خیال غرب راحت خواهد بود، اما اگر بیدار شود غرب باید بترسد. پس تمدن اسلامی قابل فسیل شدن و از بین رفتنی نیست.

وی ادامه داد: امام راحل در جلد 12 صحیفه نور می‌فرمایند «از هیاهوی قدرتمندان نهراسید و این قرن به خواست خداوند قرن غلبه مستضعفان بر مستکبران و حق بر باطل است و با اطمینان می‌گویم اسلام، ابرقدرت‌ها را به خاک می‌نشاند و سنگر‌های کلیدی جهان را فتح خواهد کرد و انقلاب اسلامی این مسیر را پیش می‌برد». دقیقا امروز شاهد این اتفاق هستیم و انقلاب اسلامی این مسیر را جلو می‌برد.

وزیر اسبق اطلاعات خاطرنشان کرد: نکته قابل توجه این است که دشمن در حال مقابله با چیست و استکبار برای چه به میدان آمده است، پاسخ این است که استکبار هستی خود را در خطر می‌بیند و در حال از دست دادن این هستی است.

مصلحی ابراز کرد: دشمن در مقابله با انقلاب اسلامی طراحی‌های قابل توجهی داشته است. اینکه امنیت را از بین ببرد نکته قابل توجه آن‌ها است. اما باید چکار کنیم، نکته اول ما این است که باید حواسمان باشد که اختلاف ما با استکبار راهبردی است و شکلی و موضوعی یا اختلاف قائل به فرد بودن نیست، مثلا مذاکرات یک فعل برای محدود کردن ایران نیست بلکه آن‌ها به دنبال حذف انقلاب اسلامی هستند، زیرا این انقلاب هستی آن‌ها را مورد هدف قرار داده است.

به گفته این قرآن پژوه، قرآن کریم راه‌های خروج از بن‌بست‌های امنیتی، اقتصادی، سیاسی و... را ارائه داده است و مثل روز برای من روشن است که آینده اروپا ازآن اسلام است، چون اندیشمندانش به شدت به اسلام روی آورده‌اند و برروی آن تحقیق می‌کنند. در این شرایط تمرکز ما باید فقط بر روی وحدت باشد و از مسائل حاشیه‌ای پرهیز کنیم.

وی افزود: برای اختلافات راهبردی بین ایران و آمریکا باید بحث تبیینی داشته باشیم و تمرکز ما بر روی وحدت باشد. دشمن برای مقابله با این انقلاب عمده سرمایه خود را بر روی این قرار داده است و از طریق مجموعه‌های مختلف اقدامات امنیتی را انجام می‌دهد که مهمترین مساله آن هم نفوذ است که صرفا اطلاعاتی امنیتی هم نیست.

وزیر اسبق اطلاعات با بیان اینکه دشمن اطاق فکر‌های سنگین خود را در امر نفوذ دارد، خاطرنشان کرد: سازمان‌های امنیتی انگلیس، آمریکا و اسرایل در این اطاق فکر حضور داشته و برای مقابله با ما کار‌های زیادی در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، امنیتی به راه انداخته‌اند.

مصلحی با اشاره به اینکه نفوذ به دو‌گونه است، تاکید کرد: یک نقوذ موردی و دیگری نفوذ جریانی است، در مدل اول دشمن یک نفر را عامل خودش می‌کند، این نقوذ موردی چندتا زیر کد دارد مثل ترور فیزیکی یا ترور دانشمندان که اولین گزینه است. دوم ترور شخصیتی است که این هم به دو شکل است. برای ترور شخصیت کنار خود شخصیت آدم می‌گذارند تا اعتبار آن را خراب کنند. نمونه آن آقای منتظری است که مهدی هاشمی را کنار وی گذاشتند. در مدل دوم خود شخصیت را از اعتبار می‌اندازند که در دولت قبلی برخی را در این مسیر قرار دادند. در همین مقوله کسی را داشتیم که در شورای عالی امنیت ملی و معاونت امور بین‌اللمل نفوذی بود.

وی بیان کرد: نفوذ دیگر به این شکل است که فردی را به قدرت می‌رسانند و سپس برنامه خود را از طریق آن پیاده می‌کنند، در سوره انعام آیه 12 خداوند می‌فرماید «قُل لِمَن مَا فِی السَمَاوَاتِ وَالأَرضِ قُل لِلَهِ کَتَبَ عَلَی نَفسِهِ الرَحمَهَ لَیَجمَعَنَکُم اِلَی یَومِ القِیَامَهِ لَا رَیبَ فِیهِ الَذِینَ خَسِرُوا أَنفُسَهُم فَهُم لَا یُؤمِنُونَ / (به مشرکان) بگو که آنچه در آسمان‌ها و زمین است ملک کیست؟ (اگر آن‌ها نگویند) تو باز گو همه ملک خداست که بر خویش رحمت و بخشایش را فرض و لازم کرده، البته شما را در روز قیامت که بی‌هیچ شک خواهد آمد جمع می‌گرداند، ولی کسانی که خود را به زیان افکندند ایمان نمی‌آورند».

وزیر اسبق اطلاعات با اشاره به اینکه نکته مهم در مقوله نفوذ شناخت شیطان است، تاکید کرد: نفوذ جریانی است که دشمن طراحی می‌کند تا در موضوعات مختلف کشور و انقلاب جریانی ایجاد کند، فتنه 88 و اتفاقات سال گذشته یک جریان بود و دشمن از این دست کار‌ها بر نخواهد داشت.

وی ادامه داد: امروز در مسائل اقتصادی ما دشمن در حال کار سنگین است و متاسفانه در جا‌هایی هم از خودی‌ها استفاده زیادی می‌کند. همچنین در مسائل اجتماعی که نهی الهی در آن است برخی در داخل نظراتی را می‌دهند که انسان تعجب می‌کند این‌ها از زبان کسانی بیرون می‌آید که انقلاب بودند.

وزیر اسبق اطلاعات خاطرنشان کرد: در این راستا نفوذ یکی از نکات مهم است، فراموش نکنیم که دشمن در امر نفوذ به دنبال ایجاد اشتباه در دستگاه محاسباتی مسئولین نظام است. در دستگاه محاسباتی دشمن اولین اقدام «ایجاد تهدید و ترس» است، در بسیاری از اتفاقات کشور دقت کنید کلمه جنگ را خیلی دشمن مطرح می‌کرد تا ترس در دل مردم و مسئولین ما ایجاد شود، این چیزی است که خداوند در آیه 173 سوره آل عمران «الَذِینَ قَالَ لَهُمُ النَاسُ اِنَ النَاسَ قَد جَمَعُوا لَکُم فَاخشَوهُم فَزَادَهُم اِیمَانًا وَقَالُوا حَسبُنَا اللَهُ وَنِعمَ الوَکِیلُ / آن مؤمنانی که، چون مردم (منافق) به آن‌ها گفتند: لشکری بسیار بر علیه شما مؤمنان فراهم شده، از آنان در اندیشه و بر حذر باشید، (این تبلیغات) بر ایمانشان بیفزود و گفتند: تنها خدا ما را کفایت کند و او نیکو وکیل و کارسازی است» مطرح می‌کند.

مصلحی یادآور شد: در زمان فتنه 88 بنده به عنوان وزیر اطلاعات با بسیاری از مسئولین صحبت می‌کردم و متوجه می‌شدم که آن‌ها ترس از راه افتادن جنگ دارند.

وی افزود: مورد دوم نفوذ «وعده‌های دروغ دادن» است که خداوند در آیه 120 سوره نساء «یَعِدُهُم وَیُمَنِیهِم وَمَا یَعِدُهُمُ الشَیطَانُ اِلَا غُرُورًا / (شیطان) آنان را بسیار وعده دهد و آرزومند و امیدوار کند، ولی آنان را چیزی به جز غرور و فریب وعده نمی‌دهد» بیان می‌کند، ما در داخل کشور خودمان نیز در فتنه‌ها شاهد این وعده‌ها بوده‌ایم.

وزیر اسبق اطلاعات دیگر اقدام در نفوذ را «مشغول کردن مخاطب به خیال‌پردازی و آرزو‌های طولانی» دانست و گفت: خداوند در آیه 17 تا 120 سوره نساء به همین موضوع اشاره دارد.

مصلحی ابراز کرد: «زیبا جلوه دادن عملکرد نادرست» از دیگر موارد نفوذ است که در برخی از دولت‌ها ما شاهد این موضوع بوده‌ایم و دیده‌ایم که کشور را کاملا رها کرده‌اند و اقدامات نادرست را زیبا نشان دادند که در سوره انعام آیه 43 «فَلَولَا اِذ جَاءَهُم بَأسُنَا تَضَرَعُوا وَلَکِن قَسَت قُلُوبُهُم وَزَیَنَ لَهُمُ الشَیطَانُ مَا کَانُوا یَعمَلُونَ / - پس چرا وقتی که بلای ما به آن‌ها رسید تضرع و زاری نکردند (تا نجات یابند)؟ ولی (بدین سبب که نکردند) دلهاشان را قساوت فرا گرفت و شیطان کردار زشت آنان را در نظرشان زیبا نمود» خداوند هم به آن اشاره دارد.

وی ادامه داد: «شایعه‌سازی و دروغ‌پراکنی» از دیگر عوامل نفوذ است، همچنین «القا یاس و روحیه ما نمی‌توانیم» در بسیاری از موضوعات عامل دیگری است که در جامعه به طور جدی بر روی آن کار و حتی خیلی از مسئولین را به این مرحله رساندند.

وزیر اسبق اطلاعات ادامه داد: یکی از اقدامات دشمن همین موضوعات است و انسان را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و از نظر روحی و اعتقادی مورد هجمه قرار می‌دهند، در دوره وزارت بنده یکی از مسئولین را آنالیز و به این نتیجه رسیدند که فرد یک انسان متعبد و تکلیف‌گرا است و به همین منظور دشمن یک نفر را کنار آن گذاشت که به او تکلیف کند در کجا چه کند.

مصلحی بیان کرد: ایجاد غفلت از امداد‌های الهی خدا از دیگر برنامه‌های دشمن است و واقعیت‌ها و اولویت‌های اصلی کشو را به گونه‌ای ایجاد می‌کند که ما نمی‌توانیم کاری را انجام دهیم. بنده در دوران دفا مقدس و وزارت خودم امداد‌های غیبی را زیاد دیدم. سوره مجادله آیه 19 «استَحوَذَ عَلَیهِمُ الشَیطَانُ فَأَنسَاهُم ذِکرَ اللَهِ أُولَئِکَ حِزبُ الشَیطَانِ أَلَا اِنَ حِزبَ الشَیطَانِ هُمُ الخَاسِرُونَ / شیطان بر (دل) آن‌ها سخت احاطه کرده که فکر و ذکر خدا را به کلی از یادشان برده، آنان حزب شیطانند، الا (ای اهل ایمان) بدانید که حزب شیطان به حقیقت زیانکاران عالمند» به همین موضوع اشاره دارد.

وی یادآور شد: «قطب‌زدایی و تغییر خطوط قرمز» مورد دیگری از نفوذ است، خیلی از کار‌های قبیح در حال عادی‌سازی است و خط قرمزی دیگر وجود ندارد، این موضوع در خطبه 83 نهج البلاغه هم اشاره شده است.

وزیر اسبق اطلاعات ابراز کرد: مورد نهم نفوذ «خیرخواه نشان دادن دشمن» است، خیلی از دستگاه‌های امنیتی غرب خودشان را دلسوز ما نشان می‌دهند.

به گفته مصلحی اقدام دیگر نفوذ «تحریف سخن حق و تفسیر باطل» از آن است، خیلی از فرمایشات رهبری را هم تحریف می‌کنند، خداوند در آیه 7 سوره آل‌عمران هُوَ الَذِی أَنزَلَ عَلَیکَ الکِتَابَ مِنهُ آیَات مُحکَمَات هُنَ أُمُ الکِتَابِ وَأُخَرُ مُتَشَابِهَات فَأَمَا الَذِینَ فِی قُلُوبِهِم زَیغ فَیَتَبِعُونَ مَا تَشَابَهَ مِنهُ ابتِغَاءَ الفِتنَهِ وَابتِغَاءَ تَأوِیلِهِ وَمَا یَعلَمُ تَأوِیلَهُ اِلَا اللَهُ وَالرَاسِخُونَ فِی العِلمِ یَقُولُونَ آمَنَا بِهِ کُل مِن عِندِ رَبِنَا وَمَا یَذَکَرُ اِلَا أُولُو الأَلبَاب ِ / اوست خدایی که قرآن را بر تو فرستاد که برخی از آن کتاب آیات محکم است که اصل و مرجع سایر آیات کتاب خداست و برخی دیگر متشابه است، و آنان که در دلشان میل به باطل است از پی متشابه رفته تا به تأویل کردن آن در دین راه شبهه و فتنه‌گری پدید آرند، در صورتی که تأویل آن را کسی جز خداوند و اهل دانش نداند؛ گویند: ما به همه کتاب گرویدیم که همه از جانب پروردگار ما آمده، و به این (دانش) تنها خردمندان آگاهند» اشاره دارد.

وی ادامه داد: دشمن با این کار سعی دارد نخبگان، مسئولین و جامعه یا همان دستگاه‌های محساباتی را دچار اختلال کند. یک سندی از سوی آمریکا و غرب بیرون آمده است که در 11 بند برنامه‌های راهبردی آن‌ها در مقابله با ایران مشخص است و دشمن به صورت چدی آن را دنبال می‌کند.

وزیر اسبق اطلاعات در پایان در خصوص مردمی کردن موضوع امنیت خاطرنشان کرد: در بحث امنیت مردمی بودن بسیار مهم است و بسیاری از موفقیت‌های امنیتی ما به خاطر همکاری‌های مردم است، البته بسیاری از مسائل امنیتی را نمی‌توان به راحتی بیان کرد و معذوراتی وجود دارد. البته موفقیت‌های بسیاری از اقدامات امنیتی ما به واسطه مردم بوده و از آنجایی که مردم ما به دنبال پیاده کردن دین هستند کار را برای ما راحت‌تر کرده و آنچه در دفاع مقدس اتفاق افتاده نمونه آن است.

در بخش پایانی این نشست حجت‌الاسلام والمسلمین غلامرضا قاسمیان - رئیس مرکز اسناد و کتابخانه مجلس - با بیان اینکه یکی از بحث‌های رهبر معظم انقلاب در موضوع امنیت «مردمی‌سازی» این مقوله است، اظهار کرد: یکی از مباحث مهم در حوزه امنیت، مردمی‌سازی مقوله امنیت است و قرآن هم قائل به حضور مردم در مسائل امنیتی است.

وی ادامه داد: دشمن به دنبال این است که حس ترس از ناامنی را در جامعه تقویت کند و اگر هم ناامنی نباشد، ولی ترس از ناامنی می‌تواند خطرناک باشد. به عنوان مثال افرادی هستند که فقیر نیستند، ولی احساس فقر می‌کنند طوری که بیشتر سقط جنین‌ها در جامعه به خاطر ترس از فقر است در صورتی که فرد فقیر نیست و در این رابطه خداوند می‌فرمایند باید با این حس مقابله کرد.

رئیس مرکز اسناد و کتابخانه مجلس با اشاره به تامین امنیت زائران تاکید کرد: دشمن به دنبال این است که حس ترس از نا امنی در جامعه تقویت کند و اگر هم ناامنی نباشد، ولی ترس از ناامنی می‌تواند خطرناک باشد. تهدید امنیتی برای اجتماع اربعین هیچ کاری ندارد، یک مسافت 90 کیلومتری با جمعیت زیاد را تصور کنید همه با امنیت بالا از نجف تا کربلا می‌روند، زیرا یک امنیت روانی موجود است؛ بنابراین هراندازه بر روی سنت الهی تمرکز کنیم به امنیت و احساس امنیت می‌رسیم و برعکس اگر این کار انجام نشود به امنیت و احساس امنیت نمی‌رسیم.

قاسمیان یادآور شد: یکی از کلیدوازه‌های مهم در قرآن کلمه «سکینه» است، خداوند در سوره مبارکه فتح و توبه به سکینه اشاره دارد و می‌فرماید که اگر امنیت و آرامش وجود نداشته باشد انسان نمی‌تواند ایمان خود را هم زیاد کند و این بستر آرام و سکینه را خدا به ما هدیه کرده است.