سه‌شنبه 6 آذر 1403

یک نماینده مجلس: مردم به کارآمدی رأی نمی‌دهند، بلکه به تقابل‌های حزبی و جدال‌های سیاسی رأی می‌دهند

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
یک نماینده مجلس: مردم به کارآمدی رأی نمی‌دهند، بلکه به تقابل‌های حزبی و جدال‌های سیاسی رأی می‌دهند

حدود سه ماه دیگر تا انتخابات مجلس یازدهم زمان مانده است؛ اما آن گونه که باید بازار انتخابات داغ نشده و تلاش جناح‌های سیاسی نیز برای گرم کردن تنور انتخابات به نتیجه نرسیده است، به گونه‌ای که نه تنها هیچ اثری از تحرک در میان مردم دیده نمی‌شود، بلکه هنوز بحث‌های انتخاباتی در میان قشرها شکل نگرفته است.

حدود سه ماه دیگر تا انتخابات مجلس یازدهم زمان مانده است؛ اما آن گونه که باید بازار انتخابات داغ نشده و تلاش جناح‌های سیاسی نیز برای گرم کردن تنور انتخابات به نتیجه نرسیده است، به گونه‌ای که نه تنها هیچ اثری از تحرک در میان مردم دیده نمی‌شود، بلکه هنوز بحث‌های انتخاباتی در میان قشر‌ها شکل نگرفته است.

به گزارش «تابناک»؛ با این حال، گویا جناح اصولگرا از رقیب خود یک گام جلوتر است و بیشتر بحث‌های آن‌ها در سطوح بالا پیرامون انتخاب سرلیست و حضور کدام تشکیلات در شورای سیاست گذاری می‌گذرد و با علم به اینکه ناکامی دولت در انجام وعده‌های خود، باعث نوعی سرشستگی در میان طرفداران اصلاحات شده، بنای خود را روی بازی برد برد گذاشته اند.

این در حالی است که اما و اگر‌ها در جناح اصلاحات، بیش از هر زمان دیگری نمود پیدا کرده و هر چه زمان انتخابات نزدیک‌تر می‌شود، گیر کار بیشتر معلوم می‌شود. به اعتقاد بسیاری از اصلاح طلبان، در این جناح بر خلاف جناح مخالف، تا زمانی که نتیجه تأیید صلاحیت‌ها مشخص نشود، نمی‌توان روی لیست مانور خاصی نشان داد.

به همین دلیل، هنوز صحبت‌هایی از حضور و عدم حضور در این رویداد کم و بیش از سوی صاحب نظران این جناح به گوش می‌رسد. مجموع این عوامل نیز باعث شده تا اصولگرایان نسبت به حریفان خود برتری نسبی داشته باشند؛ موضوعی که حتی اعضای فراکسیون امید از گفتن آن ابایی ندارند.

عبدالکریم حسین‌زاده، نایب‌رئیس فراکسیون امید مجلس، در این زمینه گفته است: شرایط کنونی مطلوب حال اصولگرایان است، ولی اگر فضای مشارکتی بالایی داشته باشیم، مجلس یازدهم، مجلس متعالی به لحاظ وجود وزن‌ها و گفتمان‌های مختلف در صحن علنی مجلس خواهد بود. در غیر این صورت، همان‌طور که گفتم، مجلس یازدهم شبیه مجلس هفتم یا نهم خواهد بود.

او با یادآوری اینکه میزان مشارکت مردم در انتخابات در ترکیب مجلس آینده تأثیر مستقیمی دارد، تأکید کرد: اگر درصد مشارکت زیر 25 درصد باشد، مجلسی شبیه مجلس نهم یا هفتم خواهیم داشت. اما اگر درصد مشارکت بیش از 25 درصد و کمتر از 40 درصد باشد، مجلس دوگفتمانی خواهیم داشت که تمام گفتمان‌ها در آن حضور پیدا خواهند کرد. اصل موضوع در حال حاضر بستگی به میزان مشارکت مردم دارد.

این نماینده مجلس ادامه داد: بنده در جلسه شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان هم گفتم، نمی‌توان در اوضاع کنونی، شاهد مشارکت بالای مردم در انتخابات بود.

حسین‌زاده در پاسخ به اینکه شباهت مجلس آینده به مجلس دهم محتمل است یا خیر، گفت: آرزو نمی‌کنم که مجلس یازدهم شبیه مجلس دهم شود. ما باید به یک نرم استاندارد در سیاست‌ورزی برسیم. این ایراد هم تنها به مجلس برنمی‌گردد. هم اکنون اشخاصی هستند که وزیر شده‌اند و تا دیروز عضو احزاب بوده‌اند، اما امروز از آن احزاب انصراف داده‌اند، در حالی که افرادی که وزیر می‌شوند، باید همچنان عضو همان حزبی که بوده‌اند، بمانند.

او همچنین ادامه داد: بسیاری از افراد زمانی که وارد مجلس می‌شوند، صرفا برای ماندن در عرصه سیاست، خودشان را از دو جریان اصلی جدا می‌کنند و شاکله جدیدی می‌گیرند. در اینجا به نظر می‌رسد موازنه آرا بر هم می‌خورد و افرادی در نظرسنجی‌ها، طرح‌ها و لوایح می‌توانند در دو طرف بازی همزمان باشند که اساسا این موضوع به نفع دموکراسی نیست.

حسین‌زاده با اشاره به اینکه باید به سمت تحزب‌گرایی برویم گفت: واقعیت امر این است اگر کشور شانس بیاورد، باید به سمت تحزب و حزب‌گرایی به مفهوم واقعی پیش برویم. البته نه اینکه جریان اصلاح‌طلب 28 حزب داشته باشد و هیچ یک از احزاب غالب نباشند و همچنان در حالت جبهه بمانند.

اگر احزاب به یک کلان‌حزب اصلاح‌طلب و کلان‌حزب اصولگرا تبدیل شوند و موضوعات را مانند کشور‌های توسعه‌یافته پیش ببرند، کیفیت مجلس هم تغییر اساسی می‌کند. مردم به کارآمدی کاندیدا‌ها رأی نمی‌دهند، بلکه به جدال‌های سیاسی رأی می‌دهند.

این نماینده مجلس تأکید کرد: مردم به کارآمدی رأی نمی‌دهند، بلکه به میزان تقابل‌های حزبی، سیاسی و جنگ و جدال‌های سیاسی و موضوعاتی که به واقع دون شأن کشور است، رأی می‌دهند و بر اساس آن تأثیرگذاری‌ها را در بطن و متن جامعه اندازه‌گیری می‌کنیم. در حالی که باید دولت و جریانات سیاسی را بر اساس برنامه‌هایشان بسنجیم، ولی متأسفانه هر که دست برتر را به لحاظ زدن داشته باشد، آن ملاک عمل واقع می‌شود.

اما جلال میرزایی، دیگر عضو فراکسیون امید در گفت‌وگو با تابناک در خصوص این موضوع اظهار داشت: باید سعی کنیم تا انتخابات روال خود را پشت سر گذارد؛ بنابراین، اینکه ما از هم اکنون برنامه‌های ناپخته‌ای ارائه دهیم، شیوه درستی نیست.

وی در ادامه یادآور شد: در صورتی که مردم در انتخابات شرکت کنند و جریان مورد حمایت آنان نتواند اکثریت را به دست بیاورد و در مجلس توقعات را برآورد کند، نباید باعث ناامیدی شود، چون به هر حال افراد وارد شده به مجلس اکثریت را نداشته اند؛ اما اکنون ما در جامعه با پدیده‌ای مواجه هستیم که در نوع خود بی نظیر است.

اکنون شاید یک جناح خاص از گروهی حمایت کند و این گروه بتواند وارد مجلس شود، ولی متأسفانه از روز بعد از انتخابات همین‌ها شروع به تخریب منتخبان خود می‌کنند. خلاصه آن که به جای اینکه جریان حمایت کننده، راهکار ارائه دهد و مشکلات را شناسایی و به منتخبان در راه پیشبرد اهداف کمک کند، شروع به زدن این افراد کرده و تخریب می‌کنند. همین موضوع الان در مورد فراکسیون امید هم صادق است و این اتفاق متأسفانه در مجلس دهم نیز رخ داده است.

وی در خصوص شرکت کردن یا نکردن اصلاحات در انتخابات نیز گفت: به هر حال خواسته رئیس دولت اصلاحات و بسیاری دیگر از اصلاح‌طلبان این است که مردم باید از حق خود در انتخابات استفاده کنند، چون این به نفع آنان است و رفتن به سمت و سوی دیگر مشکلی را حل نمی‌کند و تنها هزینه آن بر دوش مردم خواهد افتاد؛ بنابراین، استفاده از حق عمومی برای انتخاب افراد بیشتر به نفع کشور است.