128 میلیون تن محصول کشاورزی در سال 99 تولید میشود
تهران - ایرنا - سرپرست معاونت برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی پیش بینی کرد: تولیدات بخش کشاورزی در سال جاری به 128میلیون تن میرسد.
به گزارش روز شنبه وزارت جهاد کشاورزی، «شاهرخ شجری» با اشاره به اهم راهبردهای وزارت جهاد کشاورزی، گفت: بهبود تراز تجاری کشاورزی و غذا با حفظ منابع پایه تولید، ارتقای امنیت غذایی با اتکا بر تولیدات داخل و ارتقاء بهرهوری تمامی عوامل تولید بهویژه آبوخاک در جهت دستیابی به خوداتکایی در محصولات اساسی و راهبردی از اهم راهبردهای وزارت جهاد کشاورزی است.
سرپرست معاونت برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به توسعه زنجیرههای ارزش در بخش کشاورزی، تصریح کرد: توسعه سامانه نوین آبیاری، توسعه گلخانهها با هدف ارتقای بهرهوری آب، توسعه پرورش آبزیان بهخصوص پرورش میگو و پرورش ماهی در دریا و توسعه زراعت گیاهان دارویی و چوب در حال اجرا است.
وی با بیان اینکه تولیدات بخش کشاورزی در سال 92 بیش از 96 میلیون تن و در سال 98 به بیش از 123 میلیون تن بود، گفت: برای سال 99 تولیدات بخش کشاورزی به بیش از 128 میلیون تن برآورد شده است.
شجری درباره میزان تولیدات کشاورزی در بخش زراعت، افزود: این بخش 68 میلیون تن تولید در سال 92 داشته که به بیش از 83.5 میلیون تن در سال 98 افزایش پیداکرده و پیشبینی میشود در سال 99 میزان تولید محصولات زراعی به بیش 86 میلیون تن ارتقا یابد.
وی با اشاره به افزایش تولید محصولات باغی اضافه کرد: تولید این محصولات از 16 میلیون تن در سال 92 به بیش از 23 میلیون تن در سال 98 افزایش پیدا کرده و پیشبینی میشود در سال جاری به 24.7 میلیون تن برسد.
به گفته شجری، میزان تولید محصولات دامی از 12 میلیون تن در سال 92 به 15.6 میلیون تن در سال 98 رسیده و برآورد میشود در سال جاری به 16 میلیون تن افزایش یابد.
سرپرست معاونت برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: تولید محصولات آبزی نیز از 890 هزار تن در سال 92 به 1.28 میلیون تن افزایش یافته و در سال 99 به 1.4 میلیون تن خواهد رسید.
وی یکی از شاخص های کلان در بخش کشاورزی را ارزشافزوده عنوان کرد و گفت: در اکثر سالها، رشد ارزشافزوده بخش کشاورزی بیش از رشد تولید ناخالص داخلی کشور بدون نفت بوده است.
شجری ادامه داد: رشد ارزشافزوده بخش کشاورزی در سال گذشته نیز 8.8 درصد بوده علاوه بر اینکه رشد ارزشافزوده داخلی منفی را شاهد بودهایم.
سرپرست معاونت برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی یادآور شد: سهم ارزشافزوده بخش کشاورزی از تولید ناخالص داخلی بدون نفت از هفت درصد با رشدی آهسته به 9.2 درصد در سال 98 رسیده است.
وی با اشاره به اینکه در اکثر سالها شاهد رشد ارزشافزوده بخش کشاورزی بیش از رشد تولید ناخالص داخلی کشور بدون نفت بودهایم گفت: اکنون نیز رشد ارزشافزوده بخش کشاورزی در سال گذشته 8.8 درصد بوده، در حالی که رشد تولید ناخالص داخلی منفی است.
شجری تصریح کرد: سهم ارزشافزوده بخش کشاورزی از تولید ناخالص داخلی بدون نفت از 7 درصد با رشد آهسته به 9.2 درصد در سال 98 رسیده است.
سرپرست معاونت برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه سهم اشتغال بخش کشاورزی کاهش داشته است، بیان کرد: سهم شاغلان بخش کشاورزی از کل شاغلان اقتصاد کشور با نوسانات کمی کاهشیافته و از 18.4 به 17.8 درصد رسیده است.
وی با اشاره به مبادلات و تراز تجاری بخش کشاورزی، یادآور شد: تراز تجاری کشاورزی و غذا پس از سال 92 بهبود یافت اما پس از آن به دلیل تقویت ذخایر راهبردی و افزایش واردات کالاهای اساسی از جمله نهادههای دامی و کاهش ارزش پایه های صادراتی نزولی شد.
شجری با تأکید بر اینکه 50 درصد از ارزش صادرات محصولات کشاورزی کشورمان به عراق، افغانستان و امارات صادر میشود، تصریح کرد: این موضوع سبب شده تا علیرغم محصولات صادراتی با کیفیت مناسب، به دلیل انحصار در خرید این محصولات، قیمت محصولات صادراتی کشورمان نسبت به قیمت جهانی پایینتر باشد.
سرپرست معاونت برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به شاخص سرمایهگذاری در بخش کشاورزی اظهارداشت: بررسی روند بلندمدت شاخص سرمایهگذاری در بخش کشاورزی نشان میدهد، این سهم کمتر از پنج درصد بوده است.
شجری با بیان اینکه با توجه به سهم ارزش افزوده بخش کشاورزی از تولید ناخالص داخلی بدون نفت در این سالها که با نوساناتی روند صعودی داشته و به حدود 9.2 درصد افزایش یافته است، افزود: اما سهم سرمایهگذاری در بخش کشاورزی پایین بوده و با نوساناتی از سال 90 تا 94 کاهش پیدا کرده و به 3.1 درصد رسیده است.
سرپرست معاونت برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی درباره منابع ارزی و اعتباری بخش کشاورزی گفت: میزان تخصیص و تامین ارز در سال 98 نسبت به سال 97 و همچنین این میزان در سه ماهه اول سال 99 نسبت به مدت مشابه دو سال قبل از آن کاهش یافته است.
به گفته وی، از آنجایی که وابستگی بخش کشاورزی به کالاهای واسطهای و نهاده ها کمتر است، تخصیص و تأمین ارز آن نیز با حمایت کمتری اتفاق می افتد، این موضوع در نهایت سبب خواهد شد تا رشد مستمر این بخش مورد تهدید قرار بگیرد.
وی با اشاره به الزام قانونی بانکهای غیرتخصصی به پرداخت 15 درصد منابع تسهیلاتی خود به بخش کشاورزی، تصریح کرد: با در نظر گرفتن تسهیلات پرداختی بانک کشاورزی و سایر بانک ها، در مجموع 8.1 درصد تسهیلات بانکها به بخش کشاورزی تزریق میشود.
شجری ادامه داد: اگر سهم بانک کشاورزی را از تسهیلات پرداختی در نظر نگیریم، سهم بانکهای غیرتخصصی در پرداخت تسهیلات بخش کشاورزی تنها 2 درصد خواهد بود این در حالی است که سهم تسهیلات برای این بخش در قانون، 15 درصد در نظر گرفته شده است.
وی اضافه کرد: مطابق قانون ماده 52 باید 10 درصد از ورودی صندوق توسعه ملی به بخش کشاورزی اختصاص یابد که میزان تخصیصها خیلی کمتر از این عدد است.
سرپرست معاونت برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: تعیین و تخصیص سهم بخش کشاورزی از تسهیلات کاهش خسارت به اقشار آسیبدیده در بخش کرونا نیز باید اختصاص یابد.
*س_برچسبها_س*