یک‌شنبه 15 مهر 1403

15خرداد؛ تاریخ‌ساز فراموش نشدنی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
15خرداد؛ تاریخ‌ساز فراموش نشدنی

مردمی که برای امام و پیشوای خود، جان نثاری می‌کنند و نمایی امروزی از شیعه‌گری و پیروی ایمانی خود را به نمایش الهی می‌رسانند، عید و اعیادی را برای عصر خود و همه اعصار رقم می‌زنند که در تاریخ فراموش نشدنی خواهند بود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از بلاغ؛ متعاقب سلطه بیگانگان بویژه آمریکا بر کل شئونات ایران و اطاعت مزدورانه محمدرضا پهلوی و ارکان تصمیم‌گیری کشور در راستای تامین منافع نامشروع آمریکا در ایران و تحقیر بی سابقه شخصیت ملت ایران در پی اجرای قانون کاپیتولاسیون، مخالفت‌ها و روشنگری‌های امام خمینی (ره) وارد فصل جدیدی شد بویژه آنکه طرف عتاب و خطاب امام، آمریکا بود و علی‌رغم پیغام شاه ایران برای امام خمینی، که اگر به من حمله و انتقاد می‌کنید، به آمریکا کاری نداشته باشید، اما امام خمینی (ره)، با جهت‌گیری درست، آمریکا را عامل اصلی سیه روزی و معضلات و بحران‌های ایران می‌دانست و در تمام سخنرانی‌های خود به نقش آمریکا در ایجاد چالش‌های اساسی برای ملل جهان بویژه ملت ایران اشاره می‌کرد. سرعت تأثیرگذاری سخنرانی‌های امام و نقش فوق‌العاده جوانان و روحانیون در انتشار روشنگری‌های امام بگونه‌ای پیش می‌رفت که موجب وحشت و استیصال رژیم پهلوی شد و در یک دستور جنایتکارانه، طی یک روز بیش از 15 هزار تظاهرکننده، که در اعتراض به بازداشت امام خمینی (ره) به خیابان‌ها ریخته و از چند شهر از جمله ورامین و...، عازم تهران بودند، به خاک و خون کشیده شدند و به شهادت رسیدند. شهادت مردم در 15خرداد 42 آنچنان بر امام گران آمد که ایشان همواره ازعظمت و مظلومیت شهدای آن روز یاد می‌کرده و مراتب عمیق تاثر و تألم خود را بیان می‌داشتند بگونه‌ایکه در بیت پایانی شعر بلندی، سروده بود: سالها می‌گذرد حادثه‌ها می‌آید / انتظار فرج از نیمه خرداد کشم اقدام خودجوش مردم در قیام 15خرداد 42، از آنجا که برای خدا و احیای دین او و در راستای مبارزه با منکرات حکومتی انجام پذیرفته بود و مورد واکنش خشن و خونین رژیم وابسته و با دستور آمریکا سرکوب شده بود، به عنوان «نماد غیرت دینی» ایرانیان معرفی شد و خداوند اراده فرمود تا این واقعه برای همیشه ماندگار و عامل قیام و رستگاری ملت ایران شود. نهضت امام خمینی (ره)، برای خدا بود و بفرموده معصوم: «من کان لله، کان الله له»، (هر کس کارهایش خدایی و برای خدا و رضای او باشد، خدا نیز برای او و پشتیبان و تایید کننده او است). ملت ایران با فطرت پاک و براساس پیشینه خود، تابع نیات و اقدام‌های خالصانه است و وقتی رهبری همچون امام را در صحنه رهبری جامعه در مبارزه با بیگانگان تجاوزگر و استبداد داخلی وابسته به بیگانگان دید، بسرعت به امام روی آورد و ظرف 60 سال اخیر از هیچ فداکاری برای تحقق منویات رهبر فقید و جانشین شایسته‌اش فروگذار نکرد. واقعه 15خرداد 42 چنان بر امام خمینی (ره) گران آمد که به مجرد آزادی از زندان، طی سخنانی مراتب تالم خود را اینگونه ترسیم کردند: بسم الله الرحمن الرحیم انا لله و انا الیه راجعون. من تاکنون احساس عجز در صحبت‌ها نکرده ام و امروز خودم را عاجز می دانم، عاجز می دانم از اظهار تألمات روحیه‌ای که دارم برای اوضاع اسلام عموماً و اوضاع ایران خصوصاً و قضایایی که در این یک سال منحوس پیش آمد خصوصاً قضیه مدارس علمی، قضیه 15 خرداد. قضیه 15 خرداد را من مطلع نبودم تا اینکه از حبس به حصر تبدیل شد و اخبار خارج به من رسید.

خدا می داند که مرا اوضاع پانزده خرداد کوبید. (گریه شدید حضار) حالا هم که به اینجا آمده‌ام از قیطریه، مواجه هستم با یک منظره‌هائی، با بچه‌های کوچک بی پدر، (گریه شدید حضار) با پدرهای جوان از دست داده، با مادرهای جوان مرده، با زن های برادر مرده، با پاهای قطع شده، (گریه شدید حضار) با افسردگی ها، اینها علامت تمدن آقایان است و ارتجاع ما. افسوس که دست ما از عالم کوتاه است، افسوس که صدای ما به عالم نمی رسد، افسوس که گریه های این مادرهای بچه مرده نمی رسد به دنیا (گریه شدید حضار) صحیفه نور ص 68. مقام معظم رهبری نیزحادثه 15خرداد رابزرگ‌ترین حادثه قرن و انقلاب‌ساز توصیف می‌کنند و اظهار می‌فرمایند: "حادثه قیام 15خرداد بزرگترین حادثه‌ای بود که در قرن حاضر در کشور ما، میان مردم و رژیم حاکم اتفاق افتاده بود. در پانزده خرداد، سخنرانی امام در قم و در روز عاشورا، آن‌چنان ولوله‌ای ایجاد کرد که یک شورش عظیم مردمی، بدون هیچ گونه رهبری مشخصی در تهران، فردا و پس‌فردای آن روز به راه افتاد. اسنادی هم چاپ شده که نشان‌دهنده مذاکرات هیات دولت برای مقابله با این حادثه در همان روزهاست. شما ببینید، آن سخنرانی و آن حضور مردم، چه زلزله‌ای به وجود آورده بود. حرکت امام، با قویترین شکلی که ممکن بود انجام گیرد، انجام گرفت و مردم را به حرکت درآورد. بعد هم سربازان رژیم به خیابانها آمدند و مردم را به گلوله بستند. چند هزار نفر - که البته آمار دقیقش را هرگز ما نتوانستیم بفهمیم - در این ماجرا کشته شدند و خونها ریخته شد." (77/2/22) معظم‌له در جای دیگر رخداد 15 خرداد را ایثارگرانه، که توانست روحیه فداکاری و جان‌نثاری ملت ایران برای دین‌خواهی را به تصویر بکشاند و موجب تداوم حرکت مقدس انقلاب شود و برای شهداء، رضای خداوند و بهشت برین را موجب شود، "عید فراموش نشدنی" توصیف فرمودند. رهبر معظم انقلاب می‌افزایند: در 15 خرداد سه عنصر وجود داشت. یکی عنصر مردم بود، یکی عنصر رهبر و امام بود و سومی عنصر انگیزه‌ی مذهبی و روح‌شهادت‌طلبی و فداکاری برای خدا بود. نطفه‌ی انقلاب ما با این سه عنصر بسته شد. وقتی می‌گوییم مردم بوده‌اند، معنایش این است که هیچ یک از احزاب و گروه‌ها و دسته‌جات سیاسی و سردمداران سیاسی و مدعیان مبارزه و مقاومت در این حرکت مردمی کوچکترین نقشی نداشتند.

نه آن کسانی که با انگیزه ملی‌گرایی حرکت می‌کردند و نه آن کسانی که با انگیزه‌های مادی و مارکسیستی راه می‌رفتند و نه حتی آن گروه‌هایی که با انگیزه‌های مذهبی و اسلامی تشکلی داشتند. هیچ کدام در این خیزش عمومی خونین پرشکوه کمترین تأثیری نداشته‌اند. چرا، تأثیر منفی بعضی از گروه‌ها داشتند.

فردای 15 خرداد تحلیلگران مادی معتقد به اندیشه‌های خرافی الحادی به کمک دستگاه جبار آن روز رفتند و برای او حادثه را تحلیل کردند. حادثه دینی بود، آن را طبقاتی و اقتصادی و از این قبیل تحلیل کردند و در حقیقت آب به آسیاب دستگاه جبار ریختند. هیچکس به کمک این قیام نیامد جز مردم و جز رهبران دینی مردم.

آنچه که امروز برای نسل کنونی الهام‌بخش و پیش‌برنده است، غلبه حرکت الهی و انجام تکلیف خداوندی در قبال نصرت دین خداوند و حمایت جان‌نثارانه از نظام اسلامی در قبال هرگونه تهدید و چالش است، آنگونه که فجرآفرینان شهدای 15خرداد سال 42 عمل کردند و موجب پیروزی انقلاب اسلامی در 22بهمن سال 57 شدند که این پیروزی‌ها همچنان بواسطه شهادت‌طلبی و گسترش فرهنگ ایثار و شهادت در میان جوانان و نوجوانان تداوم خواهد یافت.

محمد فاطمی - کارشناس مسائل فرهنگی

انتهای پیام /