200 میلیارد ریال برای ساماندهی رودخانههای کردستان هزینه شد
سنندج - ایرنا - معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای کردستان گفت: از محل اعتبارات سال 98 - 97 در بحث مهندسی رودخانه، تاکنون بیش از 200 میلیارد ریال برای ساماندهی و لایروبی رودخانهها در مناطق مختلف این استان هزینه شده است.
عرفان مومنپور روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه این هزینهکرد طی دهه گذشته بیسابقه بوده است، اظهار داشت: پروژههای ساماندهی و لایروبی رودخانههای استان شامل تاسیسات، شبکه و پایاب سدها نیز بوده است.
وی با بیان اینکه عملیات لایروبی 9 کیلومتر از رودخانه گاوهرود با 100 درصد پیشرفت انجام شده است، افزود: پروژه لایروبی 1.6 کیلومتر رودخانه قشلاق نیز با 65 درصد پیشرفت فیزیکی در حال انجام است البته این کار در بالادست و پاییندست 2 پل گریزه و قشلاق اجرا شده است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای کردستان یادآور شد: لایروبی و ساماندهی رودخانه نمشیر بانه (حوالی روستای رشکی) و رودخانه حسین آباد سنندج هم به طور کامل اجرا شده که در کاهش و کنترل سیلابهای فصلی این مناطق نقشی اساسی دارد.
مومنپور بر لزوم مستمر بودن اجرای ساماندهی رودخانههای استان در طول سال با کمک اعتبارات استانی تاکید کرد و گفت: در رودخانه دزلی و درکی سروآباد هم که بار رسوبی زیادی دارد و رودخانه گامیشگا بیجار، به طور کامل لایروبی مسیلها انجام شده است.
وی اضافه کرد: مابین دو پل قدیم و جدید قشلاق سنندج نیز که طی سالهای گذشته وضعیت بد و نابسامانی داشت و همچنین قسمت بالادست و پایین دست پل گریزه سنندج هم به شعاع 300 متر عملیات لایروبی رودخانه انجام شد.
کردستان، استانی کوهستانی و اقلیم آن متاثر از تودههای هوای گرم و مرطوب مدیترانهای است که موجب بارندگیهایی در بهار و ریزش برف در زمستانها میشود.
میزان بارندگی سالانه در شرایط عادی اقلیمی معادل 455 میلیمتر و بیشترین میزان بارندگی سالیانه مربوط به شهرهای مریوان و بانه با حدود 800 میلیمتر و کمترین میزان بارندگی در شرق استان حدود 400 میلیمتر و در قسمت مرکزی یعنی سنندج نزدیک به 500 میلی متر است.
از حوضه های آبریز اصلی استان کردستان میتوان به خلیج فارس و دریای عمان، دریای خزر و دریاچه ارومیه و حوضههای آبریز فرعی نیز به سفیدرود شامل رودخانههای تلوار و قزل اوزن، مرزی غرب شامل رودخانههای سیروان و زاب کوچک، کرخه شامل رودخانه رازآور و دریاچه ارومیه شامل رودخانه های زرینه و سیمینه اشاره کرد.
تعداد دشتهای استان 9 مورد بوده که پنج دشت آن در نیمه شرقی، 2 دشت در غرب و 2 مورد دیگر در جنوب استان واقع شده است و دشتهای قروه، دهگلان و چهاردولی در شرق استان جزو دشتهای ممنوعه محسوب میشود و 14 سد نیز در سطح استان در حال بهرهبرداری است.
*س_برچسبها_س*