جمعه 9 آذر 1403

350هزار میلیارد کسری بودجه اولین چالش دولت سیزدهم / مشکلی که روحانی برای رئیسی به یادگار گذاشت!/ اگر تحریم‌ها برداشته نشود، دولت امسال نمی‌تواند کار زیادی انجام دهد

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
350هزار میلیارد کسری بودجه اولین چالش دولت سیزدهم / مشکلی که روحانی برای رئیسی به یادگار گذاشت!/ اگر تحریم‌ها برداشته نشود، دولت امسال نمی‌تواند کار زیادی انجام دهد

اکنون «کسری بودجه» در کنار مسائلی نظیر افزایش حقوق کارمندان، بازنشستگان، مشکلات بانکی، مالیاتی، گمرکی، تورم، بیکاری، کاهش درآمد‌های کشور، تامین کالا‌های اساسی، تحریم و مسائلی از این دست، بخش مهمی از مشکلاتی است که دولت جدید بلافاصله با استقرار در نهاد قوه اجرایی باید برای آن فکر کند، راهکار بدهد و آن‌ها را حل کند.

«حل مشکلات اقتصادی»، موضوعی است که اگر سید «ابراهیم رئیسی» و دولتش بتوانند در عمل به آن یا مرتفع کردن بخشی از مشکلات مردم ناشی از این مقوله موفق باشند، نقش منجی را به خوبی ایفا کرده و مردم را راضی به انتخاب اخیرشان خواهند کرد؛ اما اگر به هر دلیل، توفیقی در این حوزه به دست نیاید، آنچه در مورد حداقل دو دولت اخیر شاهد بوده ایم، درمورد این دولت هم خواهیم دید!

به گزارش «تابناک»؛ دولت سیزدهم برای حل مشکلات اقتصادی کشور و مردم با مشکلات عدیده‌ای مواجه خواهد بود و باید برنامه مدونی برای حل هر یک از آن‌ها داشته باشد؛ به عبارتی اگر دولت نتواند با برنامه ریزی برای از میان برداشتن همه موضوعاتی که در مقوله اقتصاد و حل مشکلات اقتصادی، گریبان قوه مجربه را گرفته، برنامه ارائه کند و از پس آن مشکل برآید، موفقیتی هم برای خودش در این بخش نباید قائل باشد.

مشکلات اقتصادی مهم پیش‌روی دولت رئیسی

اکنون «کسری بودجه» در کنار مسائلی نظیر افزایش حقوق کارمندان، بازنشستگان، مشکلات بانکی، مالیاتی، گمرکی، تورم، بیکاری، کاهش درآمد‌های کشور، تامین کالا‌های اساسی، تحریم و مسائلی از این دست، بخش مهمی از مشکلاتی است که دولت جدید بلافاصله با استقرار در نهاد قوه اجرایی باید برای آن فکر کند، راهکار بدهد و آن‌ها را حل کند.

در همین باره، یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار «تابناک»، به سوالاتی پیرامون این مساله پاسخ گفت و افزود: مهم‌ترین چالشی که دولت سیزدهم و رئیس‌جمهور منتخب با آن روبه روست، کسری بودجه است که باید برای برون رفت از آن چاره و تدبیر جدی اندیشید.

350 هزار میلیارد کسری بودجه، نخستین چالش دولت سیزدهم

سید «ناصر موسوی لارگانی» درباره مهم‌ترین چالش‌های دولت سیزدهم در حوزه اقتصادی اظهار کرد: اولین مشکل دولت جدید، کسری بودجه خواهد بود که بخشی از آن، حدود 350 هزار میلیارد تومان برای حقوق و افزایش حقوق بازنشستگان، کارمندان دولت و منابع جاری دولت است که متاسفانه به دلیل عدم تحقق درآمد‌های مالیاتی، جبران این کسر بودجه کار سختی پیش روی دولت سیزدهم قرار داده است.

این نماینده مجلس ابراز امیدواری کرد: با توجه به برنامه‌های اقتصادی آقای رئیسی و تیم اقتصادی اش در دولت سیزدهم، این معضل مهم برطرف شود.

مشکلی که روحانی برای رئیسی به یادگار گذاشت!

وی با بیان اینکه مهمترین سوال این است که دولت جدید از کدام منابع می‌خواهد کسری بودجه را حل کند، افزود: اگر بخواهد هزینه را کسر کند که هزینه‌ها ثابت است. حقوق بازنشسته‌ها و کارگر‌های بازنشسته افزایش یافته و این را هم نمی‌توانند کم کنند. منابع مالیاتی و غیرمالیاتی افزایش یافته و همین به زحمت وصول می‌شود. از این روی، دشواری بسیاری برای دولت رئیسی در شروع کار دولت وجود دارد که این موضوع بدون شک از دردسر‌های دولت روحانی است که متاسفانه راهکاری برای آن اندیشیده نشد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: فرض کنیم از این عددی که برای کسری بودجه بیان کردم، 30 درصد با مالیات و صرفه جویی حل شد، اما برای 70 درصد کسری بودجه باید اوراق چاپ شود که این میزان ظرفیت فروش وجود ندارد و همین، سبب تاخیر در وصول مالیات می‌شود؛ از این روی، ما نیازمند یک تیم اقتصادی کارآمد و باتجربه هستیم که کشور را از این وضعیت نجات دهد که با توجه به کارنامه درخشان آقای رئیسی، تحقق این مهم دور از واقعیت نیست، اما به یک همت همگانی در بدنه دولت نیاز دارد.

سه راهی که رئیسی می‌تواند برای جبران کسری بودجه استفاده کند

لارگانی خاطرنشان کرد: کسری بودجه از سه طریق رایج در دنیا و کشور ما جبران می‌شود که چاپ اوراق قرضه، یکی از این موارد است که تنها بخش اندکی از کسر بودجه را پوشش می‌دهد. روش دیگر برای کسری بودجه این است که منابع نفتی و درآمد‌های تحریمی آزاد شود و دولت بتواند بخشی از این کسری را از این طریق حل کند که شاید این عملی شود و بخشی از تحریم‌ها برداشته و فروش نفت ما تسهیل شود؛ اما با توجه به اینکه نمی‌توان به کشور‌های اروپایی و آمریکا در رفع تحریم‌های ظالمانه علیه کشورمان خوشبین بود، باید بر آن باشیم که با کمک اقتصاددانان داخلی از پس مشکلات برآییم.

امیدوارم دولت رئیسی برای جبران کسری بودجه پول چاپ نکند

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: بحث مهم دیگر در مقوله کسری بودجه، استقراض است که معمولا دولت‌ها به سمت این کار می‌روند؛ یعنی به جای اینکه به فکر مالیات و بحث‌های دیگر بروند، راحت‌ترین کار این است که حق الضرب چاپ می‌شود و آثار این پول بعدا در سفره مردم می‌آید که اصطلاحا مالیات تورمی ایجاد می‌کند؛ روشی که امیدوارم در دستور کار دولت آقای رئیسی قرار نگیرد.

وی در پاسخ به این که تیم اقتصادی دولت سیزدهم چقدر می‌تواند در حل بحران تاثیرگذار باشد، خاطرنشان کرد: در دنیای امروز، تصمیمات همه تیم‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی به هم مرتبط است؛ یعنی هیچ تصمیمی نیست که بگوییم روی اقتصاد تاثیری ندارد. از این روی، مهم‌ترین چالشی که در دولت آینده مطرح است، بحث بودجه است.

اگر تحریم‌ها برداشته نشود، دولت امسال نمی‌تواند کار زیادی انجام دهد

موسوی لارگانی یادآوری کرد: اگر تحریم‌ها برداشته و منابع مالی و پولی ایران آزاد نشود، برنامه‌های کوتاه مدت تاثیر چندانی ندارند و تنها می‌توانند در فرایند‌های بعدی و بودجه نویسی بعدی اثر بگذارند، ولی در این سال که بودجه تصویب شده و همه چیز مشخص است، کاری نمی‌توان انجام داد.

وی با تاکید بر لزوم همراهی چهره‌های توانمند حوزه اقتصاد با رئیس جمهور منتخب، گفت: دولت تنها با اتکا به رویکرد‌های تیم اقتصادی قوی، می‌تواند از مشکلات سال جاری که قطعا سال سختی برای قوه مجریه خواهد بود، رهایی پیدا کند و در نهایت با تدوین یک بودجه کارشناسی شده و دقیق در جهت حل مشکلات بعدی گام بردارد.