80 درصد اشتغال خانگی در دست زنان
معاون اشتغال وزیر کار گفت: بیش از 35 درصد اشتغال ایجادی در سامانه رصد اشتغال و 80 درصد اشتغال ایجادی حوزه مشاغل خانگی توسط زنان صورت گرفته است.
به گزارش ایسنا، مشاغل خانگی هر نوع فعالیت اقتصادی است که در فضای منزل و با سرمایه اندک قابل راه اندازی است. این شغل ها به دلیل ماهیت خود به فضای زیادی نسبت به سایر کسب و کارها نیاز ندارند و عمده گروه های هدف مشاغل خانگی را زنان سرپرست خانوار، کارافرینان، معلولان، بازنشستگان و روستاییان تشکیل می دهند.
مطابق آمارها 15 تا 23 درصد اشتغال در کشورهای توسعه یافته متعلق به مشاغل خانگی است و در ایران نیز طی چند سال گذشته برای ارتقای سهم مشاغل خانگی در اقتصاد تلاشهای بسیاری صورت گرفته به نحوی که در دولت سیزدهم با هدف تقویت و توسعه هرچه بیشتر مشاغل خانگی مدت زمان صدور مجوزهای فعالیت این دسته مشاغل به سه روز کاهش یافت و بیش از 95 درصد مجوزها به شکل ثبتمحور صادر شد تا ضمن رفع موانع تولید در بخش اشتغال خانگی، متقاضیان کسب و کارهای خانگی با انگیزه بیشتر به این حوزه ورود کنند.
طبق اعلام رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی وزارت کار، بیش از 93 درصد هدفگذاری ایجاد اشتغال در حوزه مشاغل خانگی طی دولت سیزدهم محقق شده و بیش از 140 هزار فرصت شغلی از ابتدای سال تاکنون در حوزه اشتغال خانگی ایجاد شده است.
به گفته وی هدفگذاری وزارت کار برای سال جاری ایجاد 150 هزار شغل خانگی است که 15 درصد از کل بازار ایجاد یک میلیون فرصت شغلی تا پایان سال را شامل میشود. این رقم در سال گذشته 103 هزار شغل خانگی بود و معادل 10 درصد یک میلیون فرصت شغلی محقق شد.
زنان در بحث توسعه مشاغل خانگی سهم بسزایی داشتهاند به نحوی که یکی از عوامل موثر در رونق مشاغل خانگی و افزایش مشارکت اقتصادی حضور زنان بوده و بیش از 80 درصد تسهیلات پرداختی، صدور مجوز و ایجاد اشتغال در حوزه مشاغل خانگی به زنان اختصاص دارد.
محمود کریمی بیرانوند معاون اشتغال وزارت کار - با تایید مشارکت زنان در حوزه مشاغل خانگی و اشتغال ایجادی گفته است: بیش از 35 درصد اشتغال ایجادی در سامانه رصد اشتغال و 80 درصد اشتغال ایجادی حوزه مشاغل خانگی متعلق به حوزه زنان است.
وی گفت: طبق آمار درگاه مرکز آمار ایران نرخ مشارکت زنان از 13.1 درصد در سال 1401 به 14.4 درصد رسیده و نرخ بیکاری کل زنان از 15.7 درصد در سال 1400 به 14.2 درصد کاهش پیدا کرده است.
کریمی بیرانوند با بیان اینکه نرخ بیکاری فارغالتحصیلان زنان از 22.6 درصد به 19.4 درصد رسیده است،اظهار کرد: نرخ بیکاری زنان جوان 15 تا 24 سال از 37.9 درصد به 28.9 درصد رسیده است و این نتایج نشان از رونق بازار کار زنان دارد.
در حال حاضر بیشتر بانکهایی که با وزارت کار در بحث اعطای تسهیلات مشاغل خانگی همکاری میکنند، عملکرد خوبی داشتهاند و دو بانک رفاه کارگران و بانک توسعه تعاون در صدر بانکها قرار دارند.
سال گذشته مبلغ 3000 میلیارد تومان اعتبار برای ایجاد اشتغال خانگی در بودجه 1401 اختصاص پیدا کرد که با کمک بانک مرکزی و بانکهای عامل بیش از 90 درصد تسهیلات مذکور پرداخت شد. امسال این مبلغ با 33 درصد رشد به 4000 میلیارد تومان افزایش یافت که طبق اعلام معاونت اشتغال وزارت کار در نیمه دوم امسال هزار میلیارد تومان دیگر برای تقویت منابع وام مشاغل خانگی از سوی بانک مرکزی اختصاص یافت که جمعا به 5000 میلیارد تومان افزایش یافته است.
یکی از عواملی که به توسعه مشاغل خانگی و افزایش مشارکت اقتصادی در کشور کمک کرد بحث حضور زنان بود. برابر آمارها نرخ بیکاری در پاییز امسال در کانال 7 درصد قرار گرفت و مشاغل خانگی به نوعی با افزایش مشارکت زنان در تحقق این هدف به کمک آمدند. علیرغم آنکه در بحث مشاغل خانگی هیچگونه تفکیک جنسیتی وجود ندارد، اما زنان اصلیترین جامعه هدف طرح مشاغل خانگی هستند که در بحث دریافت مجوز و تسهیلات و اشتغال ایجادی سهم بالایی را به خود اختصاص دادهاند تا جایی که طبق آمارها بیش از 80 درصد کسانی که وام و تسهیلات مشاغل خانگی را دریافت کردند، زنان بودند.