آثار ویرانی زلزله در بازارهای تاریخی حلب
به گزارش گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از اسپوتنیک، پس از وقوع زمین لرزه در شهر حلب در شمال سوریه، صدای بیلهای مکانیکی در حال مرمت بازارهای بخش قدیمی این شهر نیز دیگر خاموش شد.
حلب پایتخت اقتصادی و تجاری سوریه محسوب میشود و 6 سال پیش با آزادسازی آن از چنگ تروریستها دولت سوریه برای بازگرداندن رونق اقتصادی به بخشهای صنعتی، کشاورزی و گردشگری آنجا همت کرده است.
این شهر همچنین یکی از شهرهای کهن خاورمیانه به شمار میآید و بخش قدیمی آن از سال 1986 میلادی جزو میراث جهانی یونسکو محسوب شده است.
بازارهای قدیمی حلب بیش از 13 کیلومتر تا داخل حلب امتداد دارد و از 6 سال پیش که شهر از چنگ تروریستها آزاد شد تا قبل از وقوع زمین لرزه با کمک نهادهای دولتی و خصوصی در سوریه مرمت آن برای زدوده شدن کامل ویرانیهای ناشی از جنگ ادامه داشت.
طی سالهای اخیر بازارهای خان الحریر، الحبال، الاحمدیه، میدان الفستق و السقطیه از آثار ناشی از حمله تروریستها مرمت شده بود؛ اما متاسفانه با وقوع زمین لرزه همه رشتهها پنبه شد و بار دیگر خسارات سنگینی به آنجا وارد شد.
در گشت و گذاری در داخل بازارهای قدیمی حلب، به ویژه بازار احمدیه مشاهده میشود که سقفها و دیوارهای آنجا همگی شکافهای بزرگ برداشته و برخی در معرض فرریختن کامل است حتی حمام باستانی مجاور آن هم آسیبهای جدی دیده و شکاف برداشته است.
مسئولین ذیصلاح محلی هم با توجه به مشغله کاری آنها به امر امدادرسانی به زلزله زدگان در شهر و به کارگیری تمامی توانمندیهای موجود برای این هدف، صرفا یک سری تدابیر اضطراری را برای بازارهای تاریخی حلب اتخاذ کردند تا بعداً سر فرصت به آن رسیدگی کنند.
صاحبان بسیاری از مغازهها که برای بازدید از مغازه های خود به بازار بازگشتند، نگران ریزش سقفها و دیوارهای شکافته شده آنجا هستند.
یکی از کسبه بازار الاحمدیه که شاخهای از سوق السقطیه است، در گفتوگو با اسپوتنیک از فروریختن برخی از بخش های این بازار خبر داد و گفته است که بیشترین ویرانی بر فروشگاههای واقع در حاشیه بازار و در مجاورت محله «عقبه» حلب وارد آمده است.
این در حالی است که دولت سوریه طی سالهای گذشته با مرمت سوق السقطیه رونق دیرینه این بازار قدیمی را به آنجا بازگردانده بود.
بازار «المجیدیه» نیز که یکی از بازارهای «خان الحریر» است، به نظر میرسد وضعیت نسبتاً بهتری نسبت به بازار «الاحمدیه» دارد. این بازار تنها چند ماه از مرمت آن میگذرد.
با این حال کسبه نگران هستند حجم بالای آواری که روی پشت بام مغازهها ریخته به سازه بنای بزار فشار آورد؛ این کسبهها امیدوارند با برچیده شدن آوارها بتوانند به سر کار خود بازگردند.
طی دو سال گذشته مقامات محل بخش قدیمی حلب و اداره کل آثار باستانی و موزههای سوریه و موسسه فرهنگی آغاخان این کشور در حال بازسازی بازارهای قدیمی و تاریخی شهر حلب از آثار جنگ بودند تا فعالیتهای اقتصادی در آنجا از سر گرفته شود.
در منطقه «قیصریه الجلبی» نیز صحنههای تاسف بار بیشتری از ویرانیهای ناشی از زلزله چشمها را آزار میدهد. در این منطقه باستانی که اخیراً استانداری حلب عملیات مرمت آن را آغاز کرده بودند، تخریب آنقدر زیاد به نظر میرسد که پیشبینی اینکه عملیات مرمت در آنجا از کجا شروع شود، دشوار است.
بر اساس گزارش های رسمی سوری زمین لرزه سوریه همچنین به قلعه باستانی حلب مربوط به قرن سیزدهم هم خساراتی وارد کرده و طی آن بخشهایی از آسیاب عثمانی آن فروریخته و بخش هایی از دیوارهای دفاعی شمال شرقی ارگ نیز ترک خورده یا فروریخته است.
همچنین قسمتهای زیادی از گنبد مناره مسجد ایوبیان در داخل ارگ فرو ریخته و ورودیهای قلعه آسیب دیده و قسمتهایی از سنگها از جمله سردر و برج دفاعی ممالیک فرو ریخته است.
همچنین برخی از آثار موزه ملی حلب نیز بر اثر زمین لرزه آسیب دیدند و شکاف هایی در نمای ساختمان موزه ایجاد شده است.
حلب از جمله استانهای سوریه است که به داشتن صنایع و تولیدات سنتی معروف بوده است. کارخانجات نساجی در حلب تا قبل از جنگ تحمیلی علیه این کشور رونق بسیاری داشته و بخش عمده اقتصاد این شهر را شامل میشد تا جایی که نیمی از جمعیت استان حلب و ریف حلب در این حوزه اشتغال داشتند. این شهر همچنین به تولید پنبه و پسته نیز شهره است. آثار باستانی حلب نیز گردشگری را به یکی از ارکان اقتصادی آن تبدیل کرده است.
* افزایش روزانه آوارگان در حلب
در همین حال تعداد کسانی که از خانههایشان در شهر حلب آواره میشوند روز به روز در حال افزایش است.
مارتین گریفیتس، معاون امور انسانی دبیر کل سازمان ملل و هیات همراه وی نیز روز گذشته وارد شهر حلب شدند تا وضعیت آنجا را پیگیری کنند. وی همچنین با بشار اسد رئیس جمهور سوریه دیدار کرد. بشار اسد هم در این دیدار گفت باید کمکهای فوری به همه مناطق سوریه وارد شود؛ از جمله مناطقی که تحت اشغال گروههای تروریستی قرار دارد.
معد المدلجی، رئیس شورای شهر حلب امروز سه شنبه در گفتوگو با خبرگزاری آلمان گفت: تعداد کسانی که خانههایشان را در شهر حلب ترک کردند به بیش از 55 هزار نفر میرسد و حدود 13 هزار نفر از آنها در 235 مرکز اسکان گزیدند که از وعدههای غذایی و وسایل گرمایشی برخوردارند.
وی افزود: شمار آوارگان در همه استان حلب بیش از 150 هزار نفر هستند و روز به روز با گسترش فعالیت تیمهای ارزیابی و کارشناسی وضعیت ساختمانها در پی زمین لرزه بر تعداد آوارگان افزوده میشود و از همین رو 27 ساختمان در معرض ریزش هم به منظور حفظ سلامت ساکنان آن تخریب شدند.
این مسئول شهر حلب تصریح کرد تعداد قربانیان زمین لرزه در شهر حلب به 470 کشته و بیش از 700 زخمی می رسد و 56 ساختمان مسکونی نیز تخریب شده است.
پایان پیام /