یک‌شنبه 30 دی 1403

آسیب‌های اجتماعی در دنیای پر رنگ و لعاب فضای مجازی / عدم آگاهی از سواد رسانه‌ای تیرخلاص به بنیان خانواده است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
آسیب‌های اجتماعی در دنیای پر رنگ و لعاب فضای مجازی / عدم آگاهی از سواد رسانه‌ای تیرخلاص به بنیان خانواده است

آسیب‌های اجتماعی در دنیای پر رنگ و لعاب فضای مجازی بسیار مشهود است به طوری که اعتیاد در شبکه های اجتماعی و تحت تاثیر قرار گرفتن تبلیغات مسموم در این فضا، تیر خلاص به اعتماد به نفس است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، گسترش تکنولوژی طی سال های اخیر بدون داشتن سواد رسانه ای و فرهنگ سازی، فضای مجازی را به دنیایی خوش رنگ و لعاب اما پُر از آسیب تبدیل کرده که در پس این دنیای مجازی هزاران تهدید نهفته است.

بسیاری از نوجوانان و جوانان بدون آگاهی از مخاطرات فضای مجازی، این فضا را پناهگاهی برای اوقات فراغت خود می دانند، محیطی که امروزه بیشترین اثرگذاری را در افکار گذاشته و سعی در انحراف این افکار دارد.

متاسفانه استفاده از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی بدون در نظر گرفتن سن و سال، نوع کابرد، میزان مصرف و نوع استفاده سبب شده تا بسیاری از افراد به مطالب و تولیداتی که سخنیت و لزومی با شخصیت و سن آنها ندارد، به راحتی دسترسی داشته باشند.

تهدیدات مجازی در کمین جوانان

بدون شک استفاده مناسب از شبکه های اجتماعی و ابزار تکنولوژی در برخی از موارد برای پیشبرد کارها و اطلاع رسانی ها می توانند موثر باشد ولی در پس همین رنگ و لعاب، هزاران تهدید جای خوش کرده اند که به راحتی می توانند نوجوانان را تحت تاثیر قرار دهند.

هویت های غیر واقعی، مطالبی با محوریت دروغ، تجمل گرایی، تغییر سبک زندگی و تغییر افکار از مهمترین معایب فضای مجازی است که پرسه زدن های بیهوده در این فضا شرایط روحی را برای نوجوانان سخت تر می کند.

طی دو سال گذشته و با مجازی شدن آموزشها، دانش آموزان انسی عجیب با گوشی های تلفن همراه و تبلت گرفتند تا جایی که بیشترین ضربه را در این مدت دانش آموزان متحمل شدند که دشمنان از این فضا برای انحراف افکار استفاده کردند و متاسفانه عده ای هم بدون آگاهی، مُهر تایید بر این باورهای غلط زدند.

در حوادث اخیر که در کشور رخ داد نوجوانان و جوانان بیشترین قشری بودند که بدون هیچ آگاهی و گاهی صرفا برای تخلیه هیجانات در میان اغتشاشگران حاضر شدند و در نهایت اذغان داشتند که فریب تبلیغات در فضای مجازی را خورده اند.

خانواده، مهمترین عامل پیشگیری از این آسیب ها در فضای مجازی

فرشاد بازگیر کارشناس مبارزه با آسیب های اجتماعی آموزش و پرورش لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: در حال حاضر مهمترین آسیبی که نوجوانان را تهدید می کند، فضای مجازی است که با تبلیغات و پیام های نامناسب در جهت تحریک و انحراف افکار نوجوانان فعالیت دارد.

وی افزود: در همین راستا کارگاه هایی در سطح مدارس برگزار شده که کارشناسان در مورد آسیب های اجتماعی و تهدیدهای ناشی از شبکه های اجتماعی صحبت کرده و در جهت آگاهی بخشی و روشنگری نوجوانان اقدام می کنند.

رئیس اداره مبارزه با آسیب های اجتماعی آموزش و پرورش لرستان، خانواده را مهمترین عامل پیشگیری از این آسیب ها برشمرد و گفت: هرچه اطلاعات و آگاهی و سطح سواد رسانه ای خانواده ها در مورد استفاده از فضای مجازی بیشتر باشد، دانش آموزان و فرزندان در امنیت بسیار بالاتری می توانند پرورش داده شوند.

بازگیر بیان کرد: اگر یکی از ارکان و اعضای خانواده در منجلاب آسیب های اجتماعی قرار گیرد می تواند زمینه ساز برای سایر اعضای خانواده باشد ولی در صورت آگاهی بخشی می توان سایر افراد را از این آسیبها نجات داد.

وی خاطر نشان کرد: امروز هجمه زیادی در فضای مجازی مشاهده می شود و خطرات و تهدیدهای زیادی در این فضا دیده می شود که لازم است خانواده ها با ارتباط دوستانه ای که با فرزندان می توانند برقرار نمایند، با صحبت کردن و آگاهی دادن، آنها را از سقوط در دره تهدیدهای فضای مجازی نجات دهند.

بمباران تبلیغات دروغ در فضای مجازی

حامد پرچی جامعه شناس در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: در راستای ظهور و بروز هیجانات در دوران نوجوانی عوامل زیادی در به وجود آمدن احساسات و هیجانات دخیل است که بیشترین عامل اجتماعی و محیطی سبک زندگی است.

وی افزود: کودکان ما در یک محیطی بزرگ می شوند که نسبت به گذشته دارای کمترین فعالیت و تحرک جسمی هستند و وقتی به سنین نوجوانی می رسند یک سری احساس و انرژی و همچنین هیجانات را از کودکی با خود حمل کرده اند و از طرفی با بمباران فضای مجازی و رسانه همراه می باشند.

جامعه شناس تصریح کرد: نسل های قبل چون تعداد بچه ها زیاد بود یک سری فعالیت گروهی و بازی ها را انجام می دادند و انرژی و هیجانات خود را تخلیه می کردند ولی امروز به دلیل سبک زندگی، بسیاری از نوجوانان فردگرا شده اند و تحرک آنها بسیار کم است، از طرفی هم آموزشها در رسانه ها و فضای مجازی سراسر از هیجانات است و در نهایت روی آوردن به مواد مخدر، تخلیه هیجانات با اقداماتی در معرض عموم و یا اقدامات دیگر نتیجه انرژی و هیجانات انباشته شده است.

نقش سبک زندگی در کنترل هیجانات نوجوانی

پرچی عنوان کرد: برخی خانواده ها اجازه می دهند این هیجانات به هر روشی تخلیه شود، برخی دیگر از خانواده ها این هیجانات را سرکوب می کنند، از یک طرف سبک زندگی را می بینیم و از طرفی راه خروجی برای تخلیه انرژی و هیجان ندارند و از طرف دیگر جامعه و نهادها نتوانستند بسترهای تخلیه انرژی را فراهم کنند که لازم است تحرک، فعالیت، بازی های گروهی و سایر موارد مد نظر قرار گیرد.

وی بیان کرد: ایجاد و راه اندازی بسترهایی برای تخلیه انرژی ضروری است و می بینیم مثلا در مراسم چهارشنبه سوزی نوجوانان چگونه هیجانات خود را تخلیه می کنند و دست به خطر می زنند در حالی که اگر محیط هایی جذاب و پرتحرک برای تخلیه انرژی آنها باشد، این نوجوانان هیچگاه به سمت و سوی تخلیه انرژی همراه با خطر نمی روند.

جامعه شناس خاطرنشان کرد: در شرایطی هستیم که اگر بخواهیم انتظار معقولی از واکنش نوجوانان به تخلیه انرژی و هیجانات آنها داشته باشیم باید بستر و زمینه را فراهم کرد چرا که محتوایی که اینها از فضای مجازی دریافت می کنند سراسر از هیجانات غلط بوده و لازم است خانواده ها برنامه ریزی کنند تا تخلیه انرژی در مسیر انحراف قرار نگیرد.

انتهای پیام /

آسیب‌های اجتماعی در دنیای پر رنگ و لعاب فضای مجازی / عدم آگاهی از سواد رسانه‌ای تیرخلاص به بنیان خانواده است 2
آسیب‌های اجتماعی در دنیای پر رنگ و لعاب فضای مجازی / عدم آگاهی از سواد رسانه‌ای تیرخلاص به بنیان خانواده است 3