آغاز ثبتنام المپیاد جهانی نانو به میزبانی ایران؛ 15 کشور اعلام آمادگی کردند

مدیر دبیرخانه المپیاد بینالمللی دانشآموزی فناوری نانو از آغاز ثبتنام نخستین دوره این رقابت جهانی خبر داد و گفت: تاکنون تیمهایی از 15 کشور از جمله آمریکا، آلمان، مالزی، عربستان و روسیه برای حضور در این رویداد علمی اعلام آمادگی کردهاند.
افشین رمضی؛ مدیر دبیرخانه المپیاد بینالمللی دانشآموزی فناوری نانو در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم درباره روند شکلگیری این المپیاد اظهار کرد: ما در ستاد نانو تجربه موفقی در برگزاری المپیادهای ملی در دو سطح دانشآموزی و دانشجویی داریم. در سطح دانشجویی، به دلیل اینکه تمرکز جهانی بر فناوری نانو بیشتر در تحصیلات تکمیلی است، زودتر وارد عرصه بینالمللی شدیم و تاکنون دو دوره المپیاد بینالمللی نانو در سطح دانشگاهی برگزار شده است؛ نخستین دوره به میزبانی ایران و دومین دوره به میزبانی کشور مالزی.
وی افزود: دبیرخانه دائمی المپیاد بینالمللی دانشجویی در ایران مستقر است. با تکیه بر این تجربیات، تصمیم گرفتیم در سطح دانشآموزی نیز وارد حوزه بینالمللی شویم؛ چراکه در سطح جهانی، آموزش فناوری نانو برای دانشآموزان هنوز ساختارمند و برنامهریزیشده نیست. ایران جزو معدود کشورهایی است که در این زمینه برنامه آموزشی منسجم دارد، موضوعی که برای بسیاری از کشورها جالب و الهامبخش بوده و موجب استقبال آنها از فعالیتهای ما شده است.
رمضی ادامه داد: ما در ایران تاکنون 13 یا 14 دوره المپیاد ملی دانشآموزی نانو برگزار کردهایم و بر همین اساس، تصمیم گرفتیم المپیاد بینالمللی فناوری نانو ویژه دانشآموزان 16 تا 19 سال را نیز راهاندازی کنیم. دبیرخانه این المپیاد همچون نسخه دانشجویی به صورت دائمی در ایران فعال است.
وی با اشاره به همکاریها برای اجرای این رویداد گفت: برگزاری این المپیاد با نظارت باشگاه دانشپژوهان جوان و با مشارکت کارگروههای ترویج بینالملل و باشگاه نانو انجام میشود. در ساختار کمیته راهبری این المپیاد، نمایندگانی از کشورهای دیگر نیز حضور دارند و مشارکت بینالمللی در طراحی و اجرای المپیاد صورت گرفته است.
رونمایی از پنلهای خورشیدی نانویی خودتمیزشوندهمدیر دبیرخانه المپیاد بینالمللی دانشآموزی فناوری نانو خاطرنشان کرد: ثبتنام تیمهای خارجی از طریق وبسایت رسمی المپیاد به نشانی nanoolympiad.org (http://nanoolympiad.org/) در حال انجام است. تاکنون بیش از 15 کشور اعلام آمادگی کرده و رسماً ثبتنام کردهاند. این کشورها شامل مالزی، عربستان سعودی، ایالات متحده آمریکا، ونزوئلا، آلمان، تاجیکستان، انگلستان، بنگلادش، تونس، روسیه و ایران هستند. با توجه به زمان باقیمانده تا پایان ثبتنام، احتمال افزایش تعداد کشورهای شرکتکننده وجود دارد. مهلت ثبتنام تا هشتم مردادماه 1404 (30 جولای 2025) تعیین شده است.
وی درباره نحوه برگزاری این رویداد توضیح داد: دوره نخست این المپیاد بهصورت مجازی برگزار خواهد شد که در حال حاضر روشی رایج در شروع المپیادهای بینالمللی است. در سالهای بعد، برنامه داریم که به سمت برگزاری حضوری حرکت کنیم. مرحله نهایی نخستین دوره نیز در تاریخ ششم مهرماه 1404 (28 سپتامبر 2025) برگزار میشود.
رمضی در پایان به هدف این المپیاد اشاره کرد و گفت: هدف اصلی این المپیاد، ترویج فناوری نانو در بین دانشآموزان و ایجاد انگیزه برای ورود آنان به این حوزه مهم علمی است. همچنین تلاش داریم از طریق این رویداد، بستر اعتماد به نفس بینالمللی و شکلگیری شبکهای از دانشآموزان علاقهمند به نانو در سراسر دنیا فراهم شود؛ تا بتوانند از همان ابتدای مسیر علمی خود، با فعالیتهای جهانی آشنا شده و زمینه همکاریهای تحقیقاتی، تولید محصولات مشترک و توسعه فناوریهای نو را فراهم کنند.