شنبه 3 آذر 1403

آمریکا، اصلی ترین عامل جنگ بین روسیه و اوکراین / اوکراین درگیر جنگ به واقعیت اعتماد به غرب پی برد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
آمریکا، اصلی ترین عامل جنگ بین روسیه و اوکراین / اوکراین درگیر جنگ به واقعیت اعتماد به غرب پی برد

استاد روابط بین الملل دانشگاه اصفهان گفت: اگر آمریکا بخواهد با روسیه درگیر شود هزینه های کلانی باید پرداخت کنند و جنگ جهانی سوم شروع خواهد شد، در نتیجه آنها سعی می کنند از طریق تحریم و موارد این چنینی فشار تحریم‌ها و کمک‌های نظامی به اوکراین تا حدی فشار بر روسیه رو بیشتر بکند تا بتواند امتیاز بگیرند، اما این نکته هم درست است که رهبران اوکراین هم بیش از حد به غرب به خصوص آمریکا دلخوش...

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ اوکراین امروز قربانی اعتماد کورکورانه به آمریکا و بلوک غرب است و اتفاقاتی که امروز در اوکراین شاهد آن هستیم، پیام ها و درس‌های بسیاری برای ما دارد. د نکته و پیام اصلی که ما امروز در ماجرای اوکراین شاهد آن هستیم، بی‌اعتمادی به پیمان‌ها و قول و قرارهای آمریکایی‌هاست و اوکراین امروز قربانی این اعتماد است.

ریشه تاریخی اعتماد به آمریکا و غرب در تاریخ معاصر را که بررسی کنیم، مصادیقی چون سرنوشت خاندان پهلوی و کشور لیبی و اشرف غنی در افغانستان را می‌بینیم و به این نکته پی می بریم که علت اصلی این اتفاقات در اوکراین اعتماد بیش از اندازه به آمریکا و غرب در پیمان‌ها است.

برای بررسی آخرین وضعیت در این کشور و جزئیات حمله روسیه به اوکراین با علی امیدی، استاد روابط بین الملل دانشگاه اصفهان به گفت و گو پرداختیم.

متن این گفت و گو به شرح زیر است:

*تحلیل شما در خصوص جنگ اوکراین و روسیه چیست؟

جنگ اوکراین و روسیه قابل پیش بینی بود، بعد از فروپاشی شوروی، روسیه انتظار داشت که جهان غرب به خصوص آمریکا و اروپا، روسیه را به عنوان یک قدرت بزرگ و قابل احترام در عرصه‌های بین المللی شناسایی کند و منافع امنیتی روسیه را لحاظ داشته باشد.

به مرور زمان یکسری حوادثی پیش آمد که رهبران روسیه به این نتیجه رسیدند که هدف غرب اصلا خود روسیه است و برخی از آمریکاییان گفته بودند که روسیه ضعیف شده بیشتر به نفع آمریکا است تا یک روسیه قدرتمند!

*منظور از این حوادثی که گفتید چیست؟

این حوادث شامل هستند از گسترش ناتو، روسیه از ابتدا به گسترش ناتو اعتراض داشت اما در ابتدا ضعیف بود و این اعتراضش جایی شنیده نمیشد، بعد از جنگ یوگسلاوی مراودات روسیه در نظر گرفته نشد و برخلاف استراتژی روسیه اقداماتی انجام شد، در صربستان مداخله نظامی کردند، حتی در لیبی به همین صورت بر خلاف نظر روسیه ناتو و غرب با مداخله نظامی محمد قذافی را سرنگون کرد و جنگ داخلی بعد از آن پیش آمد و تاکنون ادامه دارد.

*اعتماد روسیه از کجا به آمریکا صلب شد؟

روسیه تنها جایی که در مدیترانه پایگاه نظامی دارد ارتش سوریه بود، که سوریه یکی دیگر از اهداف غرب قرار گرفت و آن‌ها دیدند که تنها پایگاه نظامی هم غرب میخواهد از آن ها بگیرد در این راستا رهبران روسیه به خصوص پوتین به این نتیجه رسیدند که غرب یک شریک و متحد و دوست قابل اعتماد نیست و خود روسیه را هدف قرار دادند، در نتیجه طی این چند سال اخیر که روسیه قدرتمند شد گفته بود تاکنون هر اتفاقی افتاده است ما گذشت کردیم اما اجازه نمی‌دهیم در پهنه جغرافیایی شوروی سابق ناتو گسترش پیدا کند.

اوکراین و گرجستان بخش هایی از شوروی سابق بودند اما غرب باز هم به این مسئله توجه نکرد به انقلاب‌های رنگی دامن زد، در بلاروس، اوکراین و گرجستان و... هرچقدر روسیه هشدار می‌داد، این مسئله مورد توجه قرار نگرفت تا اینکه در داخل اوکراین دو بار یک رئیس جمهور منتخب توسط شورش و انقلاب رنگی برانکوویچ سرنگون شد و بعد از مدتی روسیه به این نتیجه رسید که اساسا استراتژی غرب این است که اوکراین را به عنوان سنگر مبارزه با روسیه در نظر بگیرد و به حیاط خلوت روسیه رسوخ بکند در سال 2014 منطقه کریمه را از اوکراین گرفت و شاید یک تنبیه قابل توجهی باشد اما مشکلات در داخل اوکراین روابط روسیه ادامه پیدا کرد تا این اواخر که پوتین و رهبران روسیه به این نتیجه رسیدند که مشکل را زود حل کنند.

*هدف روسیه از حمله به اوکراین چیست؟

هدف روسیه از حمله نظامی گرفتن کل اوکراین با سرنگونی حکومت بود اما مثل اینکه برای رسیدن به این هدف با مشکلات مواجه شد.

اوکراین بخشی از ناتو نیست، خط قرمز غرب و آمریکا ناتو است، اگه روسیه به یک کشور عضو ناتو حمله کند آمریکا واکنش نشان می دهد و واکنش ها متفاوت خواهد بود و البته نکته دیگر این است که روسیه یک قدرت معمولی نیست و غرب خودش محاسبه می‌کند که اگر آمریکا بخواهد با روسیه درگیر شود هزینه های کلانی باید پرداخت کنند و جنگ جهانی سوم شروع خواهد شد، در نتیجه آنها سعی می کنند از طریق تحریم و موارد این چنینی فشار تحریم‌ها و کمک‌های نظامی به اوکراین تا حدی فشار بر روسیه رو بیشتر بکند تا بتواند امتیاز بگیرند، اما این نکته هم درست است که رهبران اوکراین هم بیش از حد به غرب به خصوص آمریکا دلخوش کرده بودند و الان متوجه شدند که واقعیت‌های میدانی چه چیزی خواهد بود حالا باید دید این ها در شرایط جنگ به چه گونه ای پیش می رود.

*بعد از آغاز این جنگ چه برسر اوکراین می آید؟

به احتمال زیاد اوکراین دیگر اوکراین سابق نخواهد بود، من پیش‌بینی می‌کنم که دیگر اوکراین به صورت کشوری بی‌طرف در روابط بین‌المللی از جمله روسیه و جهان غرب ایفای نقش خواهد کرد، اگر یک حکومت وابسته ایجاد نشود به احتمال زیاد یک حکومت بی‌طرف همانند فنلاند شکل می گیرد و باید صبر کنیم ببینیم جنگ این دو کشور به کجا ختم می شود.

*نقش ایران در این جنگ چه خواهد بود و چه سیاسی باید در پیش بگیریم؟

مسلما ما از دیدن سیاست‌های موذیانه و زیانکارانه غرب متنفر هستیم و هزینه های زیادی از این بابت داده ایم، آمریکا عملاً دشمن درجه یک ما است بعد از شهادت سردار سلیمانی، اسرائیل و آمریکا دشمنان مهم ما شناخته می شوند، زمانی که این کشورها از اوکراین حمایت می‌کنند و سیاست هایی را در پیش می گیرند و این برای ما بدین معنا است که ما باید هوشیارانه و با دقت نگاه کنیم که وقتی که اسرائیل از یک حمله حمایت می‌کند قابل دقت است که دست آمریکا و جهان غرب به خون مسلمانان و غیر مسلمانان جهان آلوده است، آمریکا و اسرائیل قطعا صلاحیت اخلاقی در محکومیت روسیه ندارند اما این یک طرف ماجرا است و طرف دیگر این است که ما دو راه حل داریم.

ما اگر می‌خواهیم متحد روسیه شویم در اینجا باید جانبداری مشخص تری از روسیه داشته باشیم، اما این در صورتی است که بخواهیم رابطه اتحاد با روسیه داشته باشیم، اما هزینه این راه این است که ما از غرب و جهان غرب دور شویم و ممکن است فشار های غرب بر روی ما بیشتر شود اما می توانیم رابطه متعادل داشته باشیم و فرهنگ سیاسی داخلی ما نیز بدین گونه است که سیاست بی‌طرفی در پیش بگیریم.

انتهای پیام /