یک‌شنبه 4 آذر 1403

آیت‌الله ری‌شهری کلینی زمان بود

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
آیت‌الله ری‌شهری کلینی زمان بود

آیت‌الله سبحانی در مراسم یادبود آیت الله محمد محمدی ری شهری گفت: آقای ری‌شهری عنوان کلینی زمان را داشت. او در عرصه حدیثی جریان‌ساز است و حدیث را از کنج بی‌توجهی درآورد.

آیت‌الله سبحانی در مراسم یادبود آیت الله محمد محمدی ری شهری گفت: آقای ری‌شهری عنوان کلینی زمان را داشت. او در عرصه حدیثی جریان‌ساز است و حدیث را از کنج بی‌توجهی درآورد.

به گزارش خبرگزاری مهر، مراسم یادبود آیت الله محمد محمدی ری شهری با حضور عبدالهادی مسعودی و محمدتقی سبحانی نیا 23 اردیبهشت ماه و در سی‌وسومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و در غرفه مجمع ناشران دفاع مقدس برگزار شد.

حجت‌الاسلام مسعودی در ابتدای مراسم یادبود گفت: مقدمه‌ای برای دسته‌بندی تولیدات کتابی آقای ری شهری وجود دارد که به این صورت است: علمی، اخلاقی، سیاسی، اداری. برخی از کتاب‌های مرحوم ری‌شهری مخصوص علمای دینی است؛ کتاب‌هایی مثل مبانی‌های خداشناسی و.... حجت‌الاسلام و المسلمین ری‌شهری در دسته علم اخلاق کتاب‌هایی نوشته‌اند که خودشان آن را در زندگی‌شان تجربه کرده بودند.

وی افزود: آقای ری‌شهری نوعی گفتگو بین نصوص علوم دینی با مسائل روز جامعه ایجاد کرده بودند. ایشان پنج عنوان کتاب در موضوع امور سیاسی مثل «سنجه انصاف» دارند. در زمینه انقلاب فعالیت‌های زیاد داشتند. ایشان خودشان را موظف می‌دانستند که حمایت علمی از ادارات انقلاب انجام بدهند.

حجت‌الاسلام مسعودی گفت: مرحوم ری‌شهری کتابی دارند به نام «اخلاق اطلاعاتی» که در جمع مأموران اطلاعاتی نوشتند، ایشان حتی در امور حج هم صاحب‌نظر بودند. برخی از کتب ایشان مثل «مسئله اعتکاف» به مسائل روز می‌پرداخت، ما برای این دست از کتاب‌ها، عنوان فرهنگ‌نامه گذاشتیم.

مسعودی با اشاره به اینکه ایشان برخی از کارهایشان را در هواپیماها انجام می‌دادند، افزود: در یکی از خاطرات خود می‌گویند که من این قسمت از کتابم را در پرواز تهران به عربستان نوشتم. این‌طور برای کارهایشان برنامه‌ریزی داشتند. عرصه اداری از موضوعاتی است که آقای ری‌شهری درباره‌اش کتاب نوشته است و در آن به روابط اداری و رفتارهای اخلاقی در عرصه ادارات اشاره می‌شود.

آقای ری‌شهری پشتکار فراوانی در تمامی امور داشتند

محمدتقی سبحانی‌نیا در ادامه این جلسه گفت: آقای ری‌شهری یک‌سری ویژگی‌های شخصیتی دارد که ویژگی‌ها ایشان را به یک تلاشگر تبدیل کرده است بویژه پشتکار فراوانی در تمامی امور داشتند.

وی افزود: نظم ایشان بسیار عالی بود. دقایق روزشان را هم حساب می‌کردند و برای همه آن برنامه داشتند. ایشان ذهن خلاقی داشتند، اینکه موضوعات روز را متناسب با اصول درست اسلامی تدوین می‌کردند، نشان از ذهن خلاق ایشان است.

حجت‌الاسلام و المسلمین مسعودی با بیان خاطره‌ای گفت: فرزند ایشان در موضوع اوقات فراغت حاج آقای ری‌شهری هیچ حرفی نمی‌زنند و اصلاً اوقات فراقتی برای ایشان نمی‌شناختند. ایشان در سفرهای خود تا می‌توانستند، تجربه‌های زیستی کسب می‌کردند. از نوجوانی می‌آیند قم و پدر ایشان که نانوا بود، هزینه کمی به ایشان می‌دادند و ایشان از آن پول کم، درصدی را کنار می‌گذاشتند تا با آن کتاب بخرند. جدای از این مساله، ایشان دفتر خمس داشتند و هرآنچه جزو کارهای روزانه‌شان بود، می‌نوشتند. برای اینکه خسته نشوند، به مطالعه‌شان تنوع داده بودند؛ برخلاف امثال ما که به کارمان تنوع می‌دهیم.

وی خاطره‌ای از آیت‌الله ری‌شهری بیان کرد و گفت: آقای ری‌شهری دو تا ساک سبز مخصوص جابجایی کتاب داشتند که الان در موزه خانوادگی ایشان است در مسافرت‌های خارج از کشور. این دو ساک همیشه با ایشان بود.

مسعودی افزود: آقای ری‌شهری یک عارف ممتاز بود، ایشان خودشان را وقف جامعه کرده بودند. گفتگو و مصاحبه با دیگران جزو تفریحات ایشان بود. آقای ری‌شهری اصلاً خصومت شخصی با کسی نداشتند. درست است که برخی از افراد می‌گویند که ایشان این همه کتاب را ننوشته‌اند، بلکه دیگران برایشان نوشته‌اند و ایشان صحه گذاشته‌اند، اما من می‌گویم که دست‌نویس‌هایی وجود دارد که حتی طراحی و نحوه چینش واژگان روی جلد کتاب‌ها را هم برای آن‌ها مشخص کرده‌اند.

حجت‌الاسلام سبحانی گفت: آقای ری‌شهری عنوان کلینی زمان را داشته‌اند. اولین دایره‌المعارف شیعه را مرحوم کلینی سامان داده‌اند که بسیاری از علمای تشیع از آن استفاده می‌کردند. اگر با این مقیاس آقای ری‌شهری را مقایسه کنیم، ایشان در عرصه حدیثی جریان‌ساز است. از طرفی، ایشان حدیث را از کنج بی‌توجهی درآوردند.

وی گفت: اخلاق مدیریتی آقای ری‌شهری ویژه است. ایشان بیست سال نماینده رهبری در بعثه بودند. در تمام سمت‌ها و مسئولیت‌هایی که ایشان می‌گرفتند، اعضای زیرمجموعه ایشان اصلاً دوست نداشتند که ایشان از آن سِمت بروند. ارتباط عاطفی وی هم قوی بود و صرفاً امر و نهی مدیریتی نداشتند. اخلاق خوش و خوب ایشان جذبه خاصی ایجاد کرده بود. وی مدیری بودند که در طبقات زیرمجموعه خود محبوب بودند