اختلاف قیمت سوخت گاز و مایع توسعه شبکه گازرسانی را توجیه میکند
![اختلاف قیمت سوخت گاز و مایع توسعه شبکه گازرسانی را توجیه میکند](https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1402/11/26/18959762_374.jpg)
کارشناس اقتصاد انرژی گفت: با اختلاف 750 دلاری بین قیمت سوخت مایع و گاز به ازای هر خانوار، گازرسانی به نقاط باقی مانده و تکمیل شبکه انتقال گاز توجیه اقتصادی خواهد داشت.
در ویژه برنامه انتخاباتی بالاتر موضوع گازرسانی و تکمیل 5 درصد باقی مانده شبکه گازرسانی کشور مورد بحث و گفتگو قرار گرفت و نظرات موافقان و مخالفان این موضوع بررسی شد. آقای دفتریان رییس هیئت مدیره انجمن مهندسی گاز و آقای منتظر تربتی مدیرعامل سابق شرکت ملی گاز به سوالاتی پاسخ دادند.
دفتریان گفت: شرایط کشور ما به گونهای است که عملا چارهای جز اینکه به سراغ انرژیهای جایگزین برویم. در 20 سال گذشته به طور متوسط 5 درصد افزایش تولید گاز داشتهایم و علیرغم اینکه افزایش تولید داشتیم، هیچ سالی نبوده که در شرایط سرد سال با مشکل تامین گاز مواجه نباشیم و مجبور نباشیم گاز صنایع و نیروگاه هارا کاهش دهیم.
او افزود: ما در شرایطی قرار گرفتیم که نه تنها افزایش تولید گاز نداریم بلکه با کاهش قابل توجه سالیانه گاز مواجه میشویم. این روند به صورت نگران کننده افزایش خواهد یافت. پیشبینی کردیم در سال 1418 اگر خوشبین باشیم و بتوانیم رشد مصرف را از 6 به 3 درصد کاهش دهیم، مقدار گازی که در 4 ماه سرد سال لازم است 1500 میلیون مترمکعب است. اگر شرایطی برای سرمایهگذاری خارجی و توسعه منابع توسعه نیافته انجام شود، باز هم در آن سال تولید ما به 500 میلیون مترمکعب میرسد که یک سوم گازی است که نیاز داریم.
منتظر تربتی در ادامه بحث گفت: بعد از انقلاب اسلامی برنامه تأمین انرژی کشور، تغییراتی داشت و سوخت گاز به عنوان یک سوخت جایگزین در کشور مطرح شد. گاز به عنوان یک سوخت پاک مطرح میشود و آلودگی کمی دارد و در مقایسه با سوخت مایع هزینه کمتری دارد. مجلس دائما پیگیر توسعه گاز کشور بوده چرا که مورد درخواست مردم بوده است.
دفتریان گفت: گاز نسبت به سوختهای دیگر پاکتر است، اما به دلیل پدیده گرمایش کره زمین و گاز متان، 80 برابر گاز کربن دی اکسید تاثیر گرمایشی بر روی کره زمین دارد. در برنامه غایی باید به سمت انرژیهای بادی و خورشیدی برویم. اگر بخواهیم یک نیروگاه هزار مگاواتی با انرژی فسیلی ایجاد کنیم حداقل 5 سال طول میکشد در حالی در ویتنام با انرژی خورشیدی ظرف 105 روز 500 مگاوات برق تولید کردند. منابع فسیلی ما بسیار ویژه هستند، اما از نظر خورشیدی شرایط ویژه تری داریم و مناطقی در کشور هستند که 300 روز در سال میتوانیم از خورشید بهره بگیریم که امکان تولید برق ارزانتر را مهیا میکند.
منتظر تربتی با اشاره به اینکه برق اولویت سوم در تأمین انرژی نقاط دور دست کشور قرار دارد گفت: اولویت اول تأمین انرژی سوخت گاز و اولویت دوم سوخت CNG بود چرا که برق در کشور ما به شکل تجدیدپذیر تولید نمیشود و برق در کشور ما گران است. یک خانوار در سال 2500 لیتر مصرف سوخت دارد که معادل 750 دلار اختلاف مصرف سوخت گاز و سوخت مایع در یک خانوار است. این اختلاف مسئله گازرسانی به نقاط کشور را اقتصادی میکند.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی