جمعه 9 آذر 1403

ارتقای سنجش کیفیت سوخت در سال جاری / خرید دستگاه منطبق بر استانداردهای یورو 5

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
ارتقای سنجش کیفیت سوخت در سال جاری / خرید دستگاه منطبق بر استانداردهای یورو 5

مدیر کل دفتر پایش سازمان حفاظت محیط زیست از صدور مجوز توسعه واحدهای پالایشگاهی کشور توسط دولت و خرید دستگاه جدیدی منطبق بر استاندارد یورو 5 برای سنجش غلظت‌های پایین گوگرد خبر داد.

هلنا کعبی درباره وضعیت پایش سوخت در سال گذشته اظهار کرد: درصد تطابق میزان گوگرد اندازه‌گیری شده در نفت و گاز با استانداردها در فصل‌های ابتدایی سال 1401 کم بوده اما به‌تدریج به آن افزوده شد که این روند همچنان ادامه دارد.

وی درباره تعداد نمونه‌های برداشت شده گفت: تعداد آن‌ها در کل سال 289 نمونه است بنابراین این تعداد نمونه‌گیری را در چهار فصل انجام می‌دهیم. به همین علت نتایج به دست آمده وابستگی زیادی به ایستگاه‌های انتخاب شده در هر فصل را دارد، درنتیجه ممکن است بین نتایج به دست آمده در فصول مختلف اختلاف زیادی وجود دااشته باشد.

مدیر کل دفتر پایش سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به سیر صعودی میزان تطابق‌ها در چهارفصل سال 1401 خاطرنشان کرد: تطابق در فصل بهار 20 درصد، تابستان 33 درصد، پاییز 50 درصد و زمستان 56 درصد بوده است.

کعبی افزود: عدم تطابق استانداردها نشان‌دهنده اختلاف در استان‌های مختلف است چراکه نمونه‌های سوخت براساس کلانشهرها توزیع می‌شود. در شهرها و کلانشهرهایی که مشکلات بیشتری دارند معمولا سوخت با کیفیت بهتر و در شهرهای کوچکتر با میزان سوخت مصرفی کمتر سوخت با غلظت گوگرد بالاتر توزیع و استفاده می‌شود که این کار درجهت مدیریت بهتر توزیع سوخت انجام می‌شود.

وی ادامه داد: در مجموع در سال 1401 تطابق میزان گوگرد موجود در نفت و گاز بین 20 تا 56 درصد در گردش بوده است.

مقایسه کیفیت سوخت در سال 1400 و 1401

مدیر کل دفتر پایش سازمان حفاظت محیط زیست به مقایسه کیفیت سوخت در سال 1400 و 1401 پرداخت و توضیح داد: در سال 1401 مقدار کمی میزان تطابق به نسبت سال 1400 افزایش داشته است به‌طوری‌که در سال 1400 میزان تطابق سوخت با استاندارد 35 درصد بوده است. به عبارتی 35 درصد گوگرد نمونه‌های اندازه‌گیری شده زیر 50 میلی‌گرم بر کیلوگرم بوده این در حالیست که در سال 1401 این مقدار 40 درصد بوده است بنابراین در گوگرد نفت و گاز این دو سال 5 درصد افزایش کیفیت سوخت را داشته‌ایم.

کعبی درباره کیفیت بنزین نیز توضیح داد: در این حوزه ما گوگرد، آروماتیک‌ها و بنزن را اندازه‌گیری می‌کنیم که در این زمینه نیز ارتقای کمی صورت گرفته است، به طوری‌که میزان گوگرد سوخت بنزین به نسبت بهتر بوده است. در سال 1400 میزان تطابق با استانداردها 66 درصد بوده است. به عبارتی 66 درصد نمونه‌های سوخت بنزین، گوگرد زیر 50 داشته‌اند این در حالیست که در سال 1401 میزان تطابق با استانداردها و گوگرد زیر 50 میلی‌گرم بر کیلوگرم در بنزین 85 درصد بوده است.

وی درباره آروماتیک‌ها در سوخت بنزین نیز اظهار کرد: از 87 درصد در سال 1400 به 90 درصد تطابق با استانداردها در سال 1401 رسیدیم. لازم به ذکر است که اگر 35 درصد سوخت را آروماتیک‌ها تشکیل دهند، سوخت استاندارد محسوب می‌شود.

کعبی با اشاره به اینکه در بنزن سوخت تطابق کاهش یافته است، ادامه داد: در سال 1400 از 78 درصد تطابق به 65 درصد در سال 1401 رسیدیم.

ارتقای سنجش کیفیت سوخت در سال 1402

مدیر کل دفتر پایش سازمان حفاظت محیط زیست درباره اقدامات و برنامه‌های سازمان حفاظت محیط زیست برای افزایش کیفیت سوخت در سال1402 تصریح کرد: پایش‌های سوخت را مانند روند فعلی ادامه خواهیم داد، به‌طوری‌که از کلانشهرها نمونه‌گیری‌های لازم را برای بنزین انجام خواهیم داد. گوگرد، بنزن و آروماتیک آن‌ها را تست می کنیم همچنین از کل کشور نمونه نفت و گاز را نیز برداشته‌ایم و گوگرد آن‌ها را نیز تست می‌کنیم.

وی باتوجه به تغییر استاندارد از یورو 4 به یورو 5 افزود: با توجه به ارتقای استاندارد سوخت دستگاه جدیدی خریداری کرده‌ایم. قبل از آن دستگاه روی استاندارد 50 میلی‌گرم بر کیلوگرم تنظیم شده بود و تنها میزان گوگرد بالا و پایین 50 میلی‌گرم بر کیلوگرم را اندازه‌گیری می‌کرد. اکنون با دستگاه جدید دقت این مقدار را به 10 میلی‌گرم بر کیلوگرم رسانده‌ایم. به عبارتی اگر میزان گوگرد سوخت ما تا 10 میلی‌گرم بر کیلوگرم هم باشد به راحتی می‌توانیم اندازه‌گیری آن را انجام دهیم.

کعبی تاکید کرد که در سال 1402 می توانیم غلظت‌های پایین‌تر را هم اندازه‌گیری کنیم تا سوختی با کیفیت بهتر را داشته باشیم.

مدیر کل دفتر پایش سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به صدور مجوز توسعه واحدهای پالایشگاهی کشور توضیح داد: واحدهای پالایشگاهی برای ارتقای کیفیت نفت و گاز و کاهش میزان گوگرد موجود در آن‌ها نیاز به تغییر برخی فرآیندها و افزودن بعضی تجهیزات داشتند. بدین جهت دولت مجوزی را در این زمینه صادر کرد تا این اتفاق در سال جاری رخ دهد.

کعبی خاطرنشان کرد: فرآیند توسعه‌های پالایشگاهی برای ارتقای کیفیت سوخت ناشی از پیگیری‌های مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست و استناد به قانون هوای پاک انجام شده است تا بتوانیم کیفیت سوخت کشور را ارتقا دهیم و هوای پاک تنفس کنیم.

وی تاکید کرد که البته بین یک تا سه سال زمان احداث و توسعه این واحدها تخمین زده شده است. امیدواریم طی سه سال آینده کل سوخت ما از نظر ترکیبات گوگردی، آروماتیک و بنزن استانداردهای لازم را کسب کند.

کعبی در پایان باتوجه به پایش‌های سوخت توسط سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: براساس این پایش‌ها، مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست به استناد قانون هوای پاک پیگیری‌های لازم را به وزارت نفت انجام می‌دهد تا برای ارتقای کیفیت سوخت اقدامات لازم را انجام دهد.

ایسنا

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی محیط زیست