اردوگاه جنین چه اهمیت و جایگاهی برای محور مقاومت دارد؟
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، یورش کم سابقه نظامیان ارتش رژیم صهیونیستی به همراه مأموران امنیتی این رژیم به اردوگاه «جنین» در شمال کرانه باختری با 10 شهید و بیش از 100 مجروح از فلسطینیها در حالیکه همچنان این تهاجم ادامه دارد، بار دیگر نام این اردوگاه را در محافل رسانهای و دیپلماتیک به سر زبانها انداخته است. اردوگاهی که از آن به عنوان غزهای دیگر در شمال فلسطین اشغالی یاد...
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، یورش کم سابقه نظامیان ارتش رژیم صهیونیستی به همراه مأموران امنیتی این رژیم به اردوگاه «جنین» در شمال کرانه باختری با 10 شهید و بیش از 100 مجروح از فلسطینیها در حالیکه همچنان این تهاجم ادامه دارد، بار دیگر نام این اردوگاه را در محافل رسانهای و دیپلماتیک به سر زبانها انداخته است. اردوگاهی که از آن به عنوان غزهای دیگر در شمال فلسطین اشغالی یاد میشود.
صبح روز یکشنبه (11 خرداد) یگانهای ارتش اشغالگر با تمامی امکانات وارد اردوگاه شدند تا به زعم خود کار مقاومت را در این اردوگاه یکسره کنند، درگیریها به حدی است که تاکنون هزاران نفر از ساکنان اردوگاه خانههای خود را ترک کردهاند؛ صحنههایی که از اردوگاه جنین مخابره میشود، ناظران را به یاد حمله گسترده به این اردوگاه در سال 2002 در میانه انتفاضه دوم میاندازد.
امروز (سهشنبه، 4 جولای)، حمله هوایی و زمینی گسترده رژیم صهیونیستی علیه جنین برای دومین روز متوالی، ادامه دارد و این رژیم بیتوجه به محکومیتها و هشدارهای شدید بینالمللی و منطقهای و حتی داخلی، همچنان در حال کشتار در جنین است.
* صهیونیستها به معنای واقعی اردوگاه جنین را شخم زدهاند
در ابتدا باید گفت که شرایط کرانه باختری از ابتدای 2022 کاملا فرق کرده و از ابتدای این سال حجم عملیاتهای مسلحانه به شدت افزایش یافته است. به طوریکه سال 2022 را میتوان یک نقطه عطف در تاریخ مبارزات فلسطینیها دانست، این شرایط به 2023 نیز کشیده شده است، به طوریکه از ابتدای سال میلادی جدید تاکنون هفتهای نیست که عملیات مسلحانه علیه صهیونیستها انجام نشود؛ حال در این شرایط هجوم وحشیانه به جنین رخ میدهد؛ یورشی که بی تردید موجب بحرانیتر شدن کرانه باختری و چه بسا مناطق اشغالی 1948 برای صهیونیستها خواهد شد.
در این نوشتار ابتدا نگاهی کوتاه به تاریخچه جنین و اهمیت آن میاندازیم و در ادامه به تبعات یورش روز یکشنبه خواهیم پرداخت.
* جنین، مهد مقاومت فلسطین در کرانه باختری
نام «جنین» از همان ابتدای آغاز اشغالگری یعنی 1948 با مقاومت عجین شد و تنها پیروزی فلسطینیها و اعراب در خلال جنگ در این شهر رقم خورد. در خلال پنج روز نبرد سهمگین از 31 میتا چهار ژوئن که بین ارتش عراق و نیروهای فلسطینی با ارتش صهیونیستی در این شهر در گرفت، در نهایت اعراب توانستند مانع اشغال شهر شوند. بعدها نیز کنترل شهر به اردن واگذار شد.
میتوان گفت در کرانه باختری هیچ نقطهای همچون «جنین» مستعد عملیات نظامی مسلحانه علیه صهیونیستها نیست، با نگاهی به تصاویر اردوگاه تابلوها و تصاویر شهدا درکوچه و معابر جلب توجه میکند. همچنین بسیاری از جوانان را میتوان مشاهده کرد که به شکل علنی سلاح در دست دارند.
گروههای مقاومت از حماس و جهاد اسلامی تا دیگر گروههای مسلح فلسطینی در این اردوگاه حامیان و اعضای جوان زیادی دارند که اخیرا نیز گروه مسلح جدیدی به نام «گردان جنین» راهاندازی کرده و تل آویو را به انجام حملات انتقامجویانه تهدید کردهاند.
گروه مسلح «گردان جنین» در 13 اسفند 1400 با قرائت بیانیهای اعلام کرد که هیچ صهیونیستی دیگر در امان نیست و تمامی آنها در معرض حملات جوانان گردان جنین قرار خواهند گرفت. ناظران معتقدند که این اردوگاه به بزرگترین تهدید برای صهیونیستها در کرانه باختری تبدیل شده و هر لحظه مستعد وقوع درگیری گسترده است.
فعالیت جوانان فلسطینی ساکن اردوگاه جنین از زمانی شدت یافته است که گردان مقاومت «جنین» که با حضور تعدادی از گروههای فلسطینی در اردوگاه «جنین» در شمال کرانه باختری فعالیت دارد، در 13 اسفند 1400 از اعلام آمادهباش به نیروهای خود و افزایش حملات علیه رژیم صهیونیستی خبر داد.
اردوگاه جِنین در ضلع غربی شهر جنین به عنوان دومین اردوگاه بزرگ کرانه باختری در سال 1953 ساخته شد و با مساحت 47.3 هکتاری، حدود 27 هزار جمعیت دارد. عمده جمعیت این اردوگاه در اصل کسانی هستند که در سال 1948 از منطقه «الکرمل» در اطراف «حیفا» به این منطقه فرار کرده و ساکن شدهاند.
نام این اردوگاه برای اولین بار در ماجرای عملیات تهاجمی رژیم اسرائیل در سال 2002 در کرانه باختری در سطح منطقه و جهان طنینانداز شد و برای اولین بار چهره مقاومت این اردوگاه در برابر اشغالگران قد علم کرد.
ماجرا از آنجا آغاز شد که در بجبوحه انتفاضه دوم (انتفاضه الاقصی) یک جوان فلسطینی به نام «عبدالباسط عوده» از شهر «طولکرم» در عید پسح خود را در هتل «بارک» در شهر «نتانیا» منفجر کرد و در این عملیات شهادتطلبانه 30 صهیونیست به هلاکت رسیده و 146 نفر دیگر زخمی شدند. پس از این عملیات رژیم صهیونیستی با تمام قوا عملیاتی موسوم به «دیوار دفاعی» را از 29 مارس تا 10 می 2002 در شهرهای کرانه باختری آغاز کرد. یکی از عمدهترین مناطق هدف، اردوگاه جنین بود.
از این رو از تاریخ سوم تا 18 آوریل 2002 هزاران نیروی نظامی صهیونیست ابتدا اردوگاه را محاصره کرده و تمامی ورودیها و خروجیهای آن را مسدود کردند و سپس با تانک و نفربر و بالگرد و بولدزر به اردوگاه یورش برده و در 15 روز درگیری 52 فلسطینی به شهادت رسیده و 23 نظامی صهیونیست نیز کشته شدند. تقریبا یک سوم منازل و زیرساختها نیز ویران شد. تمام واکنش سازمان ملل در آن زمان به دبیرکلی «کوفی عنان» نیز دستور وی برای تشکیل کمیته حقیتیاب بود که با فشارها و اعتراضات رژیم صهیونیستی، تشکیل این تیم نیز به نتیجه نرسید.
اعدامهای میدانی و کشتار غیرنظامیان و دفن آنها در معابر و تخریب خانهها با بولدزر و همچنین ممانعت از اعزام بیماران و مجروحین به بیمارستانهای خارج اردوگاه چیزهایی است که برخی عکاسان و خبرنگاران از داخل اردوگاه در رسانهها روایت کردهاند.
وضعیت اردوگاه جنین یک روز پس از خاتمه درگیریها، صلیب سرخ جهانی در گزارش خود نوشت که گویا در اردوگاه زلزله شدیدی اتفاق افتاده است.
اما در خصوص اینکه چرا اردوگاه «جنین» به صحنه مقاومت مسلحانه در کرانه باختری تبدیل شده است، «جهاد حرب» استاد علوم سیاسی دانشگاه «بیرزیت» فلسطین، در این باره آناتولی گفت که ادامه اشغالگری و تجاوزات و حملات متعدد به استان جنین و اردوگاههای آن از مهمترین عوامل میتواند باشد. به گفته وی جامعه فلسطینی هیچ افق سیاسی پیش روی خود برای نجات از اشغالگری را نمیبیند و اوضاع به سمت انفجار پیش میرود.
تقریبا روزی نیست که خبری از کرانه باختری در رسانهها از درگیری، شهادت فلسطینیها، تخریب خانههایشان یا بازداشتهای گسترده منتشر نشود. کرانه باختری دیگر همچون سابق نیست و همه چیز پس از جنگ 12 روزه غزه تغییر کرده و این منطقه به آتشفشانی در آستانه انفجار تبدیل شده است که میتواند مسیر مبارزات مردمی را به سمت و سوی امیدوارکنندهای ببرد.
* تحقق درخواست مقام معظم رهبری
رهبر معظم انقلاب اسلامی در مرداد سال 1393 در سخنان خود درباره مسئله مسلح شدن کرانه باختری فرموده بودند: «این اعتقاد ما است که کرانهی باختری هم مثل غزه باید مسلح بشود. کسانیکه علاقهمند به سرنوشت فلسطینند، اگر میتوانند کاری بکنند، کار این است؛ در آنجا هم باید مردم را مسلح کنند. تنها چیزی که ممکن است از محنت فلسطینیها بکاهد، عبارت است از همین که دست قدرت داشته باشند، بتوانند قدرتنمایی بکنند؛ والا با برخورد رام و مطیع و سازشکارانه، هیچ کاری به نفع فلسطینیها انجام نخواهد گرفت. 1393/05/01»
شاید زمانی که رهبر انقلاب در بیانات خود فرمودند «بنده اعلام میکنم که کرانه باختری باید مسلح و آماده دفاع شود و قطعا این خواهد شد» صهیونیستها این روزها را نمیدیدند، روزی که رژیم صهیونیستی به دلیل تهدیدات ناشی از نیروهای مقاومت فلسطینی در کرانه باختری، به وضعیت عاجزانهای دچار شده است.
«زیاد النخاله» دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین در این راستا روز یکشنبه به روزنامه الوفاق گفت که اکنون میتوان گفت درخواست رهبر معظم برای مسلح کردن کرانه باختری محقق شده است.
در این میان «جنین» را میتوان کانون مقاومت مسلحانه در دل کرانه باختری دانست؛ اینکه جنین هم به غزه دیگری تبدیل شود، کابوس اشغالگران است، از همین رو در دو سال اخیر هر هفته شاهد عملیات صهیونیستها در این اردوگاه هستیم.
اما به اذعان رسانههای رژیم صهیونیستی، اگر تهاجم گسترده سال 2002 توانست شعله مقاومت را در جنین خاموش کند، یورش اخیر نیز موفق خواهد بود. در این خصوص روزنامه هاآرتص نوشت: «عملیات کنونی در جنین و تصاویر منتشر شده از وضعیت آن نشان میدهد که نسل فلسطینی جدیدی پرورش خواهد یافت که افقی جز مقاومت برای خود متصور نیست».