ارزبران فروردین 1401
بزرگترین ارزبران فروردینماه 1401 معرفی شدند. در جدیدترین گزارش سازمان توسعه تجارت، 20 کالای نخست وارداتی و 20 مبدا عمده واردات در نخستین ماه سال شناسایی شدند. برآوردها حاکی از آن است که بیشترین ارزبری به ترتیب مربوط به گندم معمولی، گوشی تلفنهمراه، برنج، ذرتدامی و دانه سویا تراریخته است. در مجموع 20 قلم نخست ارزبر در فروردین امسال سهم 3/ 44درصدی را از کل ارزش واردات در این بازه زمانی...
در نخستینماه سال1401، مطابق معمول کالاهای واسطهای بیشترین سهم واردات را به خود اختصاص دادهاند، پس از آن نیز کالاهای مصرفی و سرمایهای قرار گرفتهاند. به گزارش سازمان توسعه تجارت، در فروردین 1401، یکمیلیون و 971هزار تن کالای واسطهای به ارزش یکمیلیارد و 957میلیون دلار به کشور واردشده است که سهم ارزشی آن از کل واردات در این بازه زمانی 3/ 69درصد است. واردات این گروه از کالاها از نظر ارزشی رشد 2درصدی و از نظر وزنی رشد 8درصدی را تجربه کردهاند. واردات کالاهای مصرفی اگرچه از نظر ارزشی با کاهش 9درصدی نسبت به مدت مشابه سالگذشته روبهرو بوده و به 438میلیون دلار در فروردین رسیده، اما از نظر وزنی با رشد 28درصدی، 238هزار تن را ثبت کرده است. سهم ارزشی این گروه کالایی از کل وارداتماه نخست، 5/ 15درصد است. واردات کالاهای سرمایهای نیز با رشد 13درصدی وزنی به 43هزار تن و با افزایش 5درصدی ارزشی به 425میلیون دلار در این بازه زمانی رسیده است و سهمی معادل 1/ 15درصد از کل ارزش واردات را در اختیار دارد.
20 کالای عمده وارداتی
نخستین کالای ارزبر در فروردین امسال گندم است که ارزشی معادل 306میلیون دلار داشته و سهم 8/ 10درصدی را از کل ارزش واردات به خود اختصاص داده و رشد 197درصدی ارزشی و 120درصدی وزنی نسبت به بازه مشابه سالگذشته نیز برای این کالا ثبتشده است.
گوشی تلفنهمراه در این بازه زمانی ارزبری 127میلیون دلاری داشته و سهم ارزشی آن 5/ 4درصد بوده که نسبت به بازه مشابه سالقبل افت 36درصدی ارزشی و کاهش 51درصدی وزنی را تجربه کرده است.
برنج به عنوان سومین کالای وارداتی است که ارزش واردات این کالا در فروردین 126میلیون دلار، سهم ارزشی آن 5/ 4درصد و رشد 100درصدی را هم در ارزش و هم در وزن ثبت کرده است.
ارزش واردات ذرت دامی 123میلیون دلار بوده و سهم ارزشی آن 3/ 4درصد است. رشد 173درصدی ارزشی و 145درصدی وزنی نیز در واردات این کالا رقم خورده است.
پنجمین کالای وارداتی دانه سویا تراریخته است که ارزش آن به 102میلیون دلار میرسد. این کالا سهم ارزشی 6/ 3درصدی را به خود اختصاص داده و رشد ارزشی 76درصدی و افزایش وزنی 38درصدی در کارنامه واردات این کالا رقم خورده است.
تراکتورهای جادهای برای نیمهتریلرها ارزشی معادل 84میلیون دلار داشته و سهم ارزشی آن به 3درصد از کل ارزش واردات فروردین 1401 میرسد. این کالا از نظر وزنی و ارزشی رشد بالایی را تجربه کرده است. ارزش واردات این کالا رشد 8521درصدی و وزن آن رشد 6283درصدی را نسبت به بازه مشابه سالقبل داشته است.
ارزش واردات کنجاله سویا 52میلیون دلار بوده و سهم ارزشی آن به 9/ 1درصد میرسد. واردات این کالا از نظر ارزشی و وزنی افت 31درصدی و 41درصدی داشته است.
اکسیدآلومینیوم غیر از کورندوم مصنوعی هم با واردات 38میلیون دلاری، سهم واردات 4/ 1درصدی را به خود اختصاص داده و رشد 145درصدی ارزشی و 70درصدی وزنی را ثبت کرده است.
روغن دانه آفتابگردان، روغن گلرنگ یا زعفران کاذب هم با واردات 34میلیون دلاری سهم ارزشی 2/ 1درصدی را به خود اختصاص داده که افت 77درصدی ارزشی و 80درصدی وزنی در واردات این کالا نسبت به مدت مشابه سالگذشته ثبتشده است.
مولد گازی تولید همزمان برق و گرما دارای موتور پیستونی جرقهای - احتراقی دهمین کالای وارداتی در فروردین امسال است که ارزشی معادل 34میلیون دلار و سهمی ارزشی معادل 2/ 1درصد داشته است. افت ارزشی 37درصدی و رشد وزنی 32درصدی در واردات کالای مذکور ثبتشده است.
«موز سبز یا خشککرده» با واردات 33میلیون دلاری و سهم ارزشی 2/ 1درصدی یازدهمین کالای وارداتی، «کورهها و تنورها برای گداختن، ذوبکردن یا تحت سایر عملیات حرارتی قراردادن کلوخههای معدنی یا سولفورهای طبیعی آهن و مس» با واردات 30میلیون دلاری و سهم ارزشی 1/ 1درصدی دوازدهمین کالا، «سایر ککها و نیمهککهای زغالسنگ، لینیت یا تورب زغال قرع» با واردات 28میلیون دلاری و سهم ارزشی یکدرصدی سیزدهمین کالای وارداتی، «قطعات منفصله تراکتور جادهای برای نیمهتریلرها با ساخت داخل» با واردات 26میلیون دلاری و سهم ارزشی 9/ 0درصدی چهاردهمین کالای وارداتی و «سایر پارچههای تاروپودباف از نخ رشتههای سنتتیک» با وارداتی به ارزش 22میلیون دلار و سهم ارزشی 8/ 0درصدی پانزدهمین کالای وارداتی در فروردین امسال است.
در عین حال «پنبه حلاجینشده یا شانهنزده» با ارزش 19میلیون دلاری و سهم ارزشی 7/ 0درصدی، «پالم اویل درظروف 200 لیتری و بیشتر» با ارزش 18میلیون دلاری و سهم ارزشی 6/ 0درصدی، «سایر زغالسنگها، بههم فشرده نشده» با ارزش 17میلیون دلاری و سهم ارزشی 6/ 0درصدی، «فرومنگنز دارای بیش از یکدرصد ولی مساوی یا کمتر از 2درصد وزنی کربن سایر ابعاد» و «گوشت مرغ و خروس از نوع خانگی بریدهنشده بهصورت قطعات، یخزده» هریک با ارزش 15میلیون دلار و سهم ارزشی 5/ 0درصدی در ردههای بعدی قرار گرفتهاند.
20 کشور مبدا واردات
در این گزارش 20 مبدا نخست واردات کالا به ایران نیز معرفی شده است. بر این اساس در فروردین امسال واردات از امارات ارزشی معادل 778میلیون دلار داشته و سهم ارزشی آن به 6/ 27درصد میرسد. ارزش واردات از این کشور نسبت به بازه مشابه سالقبل افت یکدرصدی داشته است.
واردات از چین نیز در این مدت ارزشی معادل 676میلیون دلار داشته و سهم آن از کل واردات فروردین به 9/ 23درصد میرسد. ارزش واردات از این کشور نسبت به مدت مشابه سالقبل رشد 3درصدی داشته است.
ترکیه با فروش 272میلیون دلار کالا به ایران سومین مبدا وارداتی است که سهم ارزشی آن 6/ 9درصد از کل ارزش واردات فروردین است. واردات کالا از این کشور نیز 10درصد رشد داشته است. هندیها با فروش 142میلیون دلار کالا به ایران در رده چهارم قرار دارند و سهم آنها از کل ارزش واردات به 5درصد میرسد. همچنین ارزش واردات از این کشور رشد 6درصدی دارد. آلمان بهعنوان پنجمین کشور فروشنده کالا به ایران در فروردینماه توانسته 129میلیون دلار کالا را به ایران بفروشد که سهم ارزشی آن 6/ 4درصد بوده و رشد ارزشی 14درصدی را نسبت به مدت مشابه سالقبل رقم زده است.
روسیه با فروش 108میلیون دلار کالا به ایران ششمین مبدا واردات در فروردین امسال است که سهم ارزشی واردات از این کشور به 8/ 3درصد از کل واردات میرسد. این درحالی است که ارزش واردات از روسیه با افت 19درصدی روبهرو بوده است.
واردات 106میلیون دلاری از انگلیس، این کشور را در پله هفتم مبادی وارداتی قرار داده است. سهم ارزشی واردات از انگلیس 8/ 3درصد بوده و ارزش واردات از این کشور اروپایی با افت 2درصدی مواجه شده است.
هلند هشتمین مبدا واردات کالا است که در این بازه زمانی توانسته 64میلیون دلار کالا به ایران بفروشد. سهم واردات از این کشور 2/ 2درصد بوده است. ارزش کالاهای وارداتی از هلند نسبت به مدت مشابه سالقبل کاهش 35درصدی داشته است. سنگاپور بهعنوان نهمین مبدا واردات ایران در نخستینماه سال1401 توانسته است 63میلیون دلار کالا به ایران بفروشد. واردات از این کشور سهم ارزشی 2/ 2درصدی را از کل واردات ایران به خود اختصاص داده است.
همچنین ارزش کالاهای واردشده از سنگاپور نسبت به مدت مشابه سالگذشته رشد 27درصدی داشته است.
دهمین مبدا واردات ایران نیز پاکستان است. این کشور در فروردینماه فروشنده 60میلیون دلار کالا به ایران بوده و سهم ارزشی کالاهای وارداتی از این کشور نیز به 1/ 2درصد از کل ارزش واردات کالا میرسد. واردات از پاکستان از نظر ارزشی با رشد 189درصدی روبهرو بوده است. سوئیس بهعنوان یازدهمین کشور واردکننده کالا به ایران توانسته در نخستینماه سال51میلیون دلار کالا به کشورمان بفروشد. ارزش واردات از این کشور اروپایی افت 8درصدی داشته و سهم ارزشی واردات از سوئیس نیز 8/ 1درصد برآورد میشود.
واردات 37میلیون دلاری کالا از عمان، این کشور را به دوازدهمین مبدا وارداتی ایران تبدیل کرده است.
واردات از عمان رشد 143درصدی ارزشی را نسبت به بازه مشابه سالگذشته تجربه کرده و سهم واردات از این کشور نیز 3/ 1درصد از کل واردات فروردینماه است.
کرهجنوبی با فروش 31میلیون دلار کالا به ایران سهم 1/ 1درصدی را از کل ارزش واردات نخستینماه سالبه خود اختصاص داده است. ارزش واردات از این کشور نسبت به مدت مشابه سالگذشته یکدرصد افت کرده است.
ایتالیا چهاردهمین مبدا وارداتی ایران در فروردین امسال است. این کشور توانسته 28میلیون دلار کالا به ایران بفروشد و سهم یکدرصدی را از کل ارزش کالاهای وارداتی به خود اختصاص دهد.
واردات از ایتالیا از نظر ارزشی افت 35درصدی را نسبت به مدت مشابه سالگذشته تجربه کرده است.
فرانسه هم با فروش 19میلیون دلار کالا به ایران پانزدهمین مبدا واردات کالا در فروردین بهشمار میرود. سهم ارزشی واردات از این کشور اروپایی 7/ 0درصد از کل ارزش واردات کالا است.
همچنین واردات کالا از این کشور نسبت به بازه مشابه سالگذشته 13درصد رشد داشته است. قزاقستان بهعنوان شانزدهمین مبدا وارداتی ایران در نخستینماه امسال، 18میلیون دلار کالا به ایران فروخته است. سهم واردات کالا از این کشور 6/ 0درصد بوده و رشد واردات نیز به 8025درصد میرسد.
ارزش واردات از هنگکنگ هم 17میلیون دلار و سهم ارزشی واردات از این کشور 6/ 0درصد از کل ارزش واردات است. ارزش واردات از هنگکنگ نسبت به مدت مشابه سالگذشته 5درصد رشد داشته است.
گرجستان با فروش 16میلیون دلار کالا به ایران توانسته در رده هجدهم مبادی وارداتی قرار گیرد. سهم ارزشی واردات از این کشور نیز 6/ 0درصد بوده و رشد ارزشی 124درصدی را نسبت به مدت مشابه سالقبل به خود اختصاص داده است.
واردات از اسلواکی هم ارزشی معادل 16میلیون دلار داشته و سهم ارزشی 6/ 0درصدی را به خود اختصاص داده است. ارزش واردات از این کشور 1359درصد نسبت به مدت مشابه سالگذشته رشد داشته است. بیستمین مبدا واردات ایران، مالزی است که در فروردینماه توانسته 13میلیون دلار کالا به ایران بفروشد و سهم ارزشی واردات از این کشور را به 5/ 0درصد برساند. ارزش واردات از مالزی افت 4درصدی را نسبت به مدت مشابه سالگذشته تجربه کرده است.