از تدوین آئیننامه عضویت قرآنیان در صندوق اعتباری هنر تا برنامهریزی تحولی برای نمایشگاه قرآن
سرپرست معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از تدوین آئیننامه عضویت فعالان قرآنی در صندوق اعتباری هنر، برنامهریزیهای تحولی برای برپایی نمایشگاه قرآن کریم و آخرین اخبار این معاونت سخن گفت.
اصغر امیرنیا سرپرست معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با ایسنا در مورد شرایط جدید معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ گفت: باتوجه به شناختی که از معاونت قرآن و عترت داشتم و همچنین تشخیص وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تا انتخاب معاون این مجموعه بنده در اختیار معاونت مربوطه قرار گرفتم، اما برای این که کارهای این معاونت به تعویق نیافتد و منتظر معاون جدید نباشیم مصاحبههایی با افرادی در خصوص مدیریت بخشهای مختلف انجام شد که در نهایت سه مدیرکل با تایید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی انتخاب شدند. وی ادامه داد: مدیران جدید از نیروهای مردمی جامعه قرآنی هستند و شاید برای برخی شناخته شده نباشند اما این مدیران حداقل 20 الی 25 سال در جامعه قرآنی سابقه دارند. امیرنیا تاکید کرد: از ابتدا هدفگذاری برنامههای سالیانه معاونت قرآن و عترت بود و تمام ادارات این مجموعه تاییدیههای خود را برای برنامههای سالیان گرفته و فعالیتها آغاز شده است و باتوجه به اینکه شش ماه اول سال هم اعتبارات تخصیص پیدا نکرده بود هم از مجموعه ستادی وزارتخانه و هم ادارات استانی خواستهایم که برنامههایشان را برای ما ارسال کنند و توانستیم تفاهمنامه مربوطه را تنظیم و بخشی از اعتبارات مورد نیاز را دریافت کنیم تا کارها آغاز شود. سرپرست معاونت قرآن و عترت یادآور شد: در بخش آموزش کار به سبک و سیاق گذشته ادامه پیدا کرد، در این میان ارتباطی با صندوق اعتباری هنر ایجاد کردیم تا از این طریق فعالان جدید قرآنی هم عضو این صندوق شوند، البته بحث اعتبارات در این میان مطرح بود که مذاکراتی با سازمان تامین اجتماعی و کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی صورت گرفت تا اعتبارات آن تخصیص پیدا کند تا براین اساس قرآنیان که باید سردمداران فعالیتهای فرهنگی باشند بتوانند تسهیلاتی را در این صندوق دریافت کنند. وی افزود: اداره ارتباطات ما با ارتباطهایی که با حوزه علمیه و نمایندگان مجلس شورای اسلامی دارد سعی کرده بحث خیرین را به صورت جدی پیگیر کند، همچنین اعتبارات هر سال زمان مشخصی دارد و باید فعالیتها باتوجه به زمان انجام شود، از این رو کمک به موسسات نیازمند اعتبار بالایی است و وقتی این اعتبار قرار است در اختیار موسسهای قرار بگیرد انتظار ما این است که فعالیتی را این موسسات ساماندهی کنند تا از این طریق باری از دوش معاونت قرآنی بردارند و آن سیاستها و اهدافی که برنامهریزی شده است را انجام دهد. امیرنیا خاطرنشان کرد: خوشبختانه فعالیتها براساس برنامهریزی که برای سال 1400 تنظیم شده بود انجام میشود، البته موضوع برگزاری آزمون باتوجه به تصمیم شورای عالی توسعه و متولیان قرآنی در شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد تایید قرار نگرفت و نظر به عدم برگزاری گرفتند.
نگاه وزیر فرهنگ به برگزاری نمایشگاه قرآن تحولی است سرپرست معاونت قرآن و عترت در مورد برگزاری نمایشگاه قرآن در سال 1401 نیز گفت: از همکاران خواستهایم برگزاری نمایشگاه در دو ساحت فیزیکی و مجازی پیشبینی کنند البته باتوجه به اینکه تغییر مدیریت تا آن زمان اتفاق خواهد افتاد و معاون جدید قرآن و عترت معرفی خواهد شد بعضی از برنامهریزیها ممکن است با ذائفه فرد جدید همخوانی نداشته باشد. از این رو تصمیم گرفتیم اداره تبلیغ و ترویج آئیننامه، دستورالعمل و پیشزمینه را فراهم کند تا معاون جدید بتواند تصمیم درست در خصوص برگزاری این نمایشگاه بگیرد. وی ابراز کرد: البته نیازی نیست این نمایشگاه حتما در ماه مبارک رمضان برگزار شود، شاید تا یک ماه پیش همگان به دنبال برگزاری نمایشگاه فیزیکی کتاب تهران بودند اما شاهد برگزاری این رویداد به صورت مجازی هستیم. البته نظر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به نمایشگاه قرآن نگاهی تحولی است و اینکه همانند گذشته نمایشگاهی برگزار شود یا آثاری در فضای مجازی به نمایش گذاشته شود مدنظر ایشان نیست بلکه معتقدند باید از نخبگان و فعالان عرصه فضای مجازی استفاده کرد تا بتوان طراحی جدید برای این نمایشگاه داشت.
طرح برگزاری هفته قرآن در مبعث رسول اکرم (ص) رد شد به گفته امیرنیا قرآن باید در همه ایام سال در زندگی افراد جاری و صرفا مختص به ماه مبارک رمضان نباشد، در این ماه یکسری مناسک دینی به صورت برنامهریزی شده انجام میشود اما اینکه بتوانیم مردم را در تمام سال نسبت به قرآن انس دهیم کار درست را انجام دادهایم. سرپرست معاونت قرآن و عترت با ابراز تاسف از اعتباراتی که برای فعالیتهای قرآنی اختصاص پیدا میکند، گفت: این اعتبارات در شان قرآن نیست، با مبالغ 15 تا 20 میلیارد نمیتوان کار بزرگی برای توسعه و ترویج قرآن انجام داد اگرچه که قرآن هم همانند برپایی مناسکی همچون ایام محرم باید مردمی شود اما فعالیتهای قرآنی نیازمند بودجه است. وی با اشاره به برگزاری هفتههای قرآنی تصریح کرد: برگزاری هفتههای قرآنی به این منظور بود که فعالیتهای قرآنی را در تمام سال داشته باشیم و حتی سعی کردیم مناسبتی به عنوان هفته قرآن در زمان مبعث حضرت رسول اکرم (ص) را طراحی کنیم که در شورای فرهنگ عمومی کشور هم مطرح شد اما اعضای شورا نسبت به برگزاری آن قانع نشدند یا شاید هم ما نتوانستیم این موضوع را به خوبی تبیین کنیم. باید فعالیتهای بزرگی را در امر قرآن طراحی کنیم که جایگاهی را همانند هفته کتاب داشته باشد تا ماندگار شود.
آئیننامه عضویت فعالان قرآنی در صندوق اعتباری هنر طراحی شده است امیرنیا در خصوص عضویت فعالان قرآنی در صندوق اعتباری هنر نیز یادآور شد: خوشبختانه مذاکرات با صندوق اعتباری هنر برای عضویت افراد انجام شده و تنها موضوع تامین منابع باقی است، صندوق برای عضویت فعالان قرآنی مانعی ندارد اما ما آئیننامهای را برای اینکه چه کسانی میتوانند عضویت داشته باشند طراحی کردهایم که براساس آن فعالان قرآنی میتوانند در صندوق عضویت داشته باشند. سرپرست معاونت قرآن و عترت ادامه داد: اینکه هرکسی ادعا کند چند سوره قرآن یا یک جز حفظ هستم مورد پذیرش نیست زیرا ظرفیتها محدود و تعداد افراد حاضر در این عرصه هم زیاد است، بنابراین با این آئیننامه به ترتیب خادمین قرآنی، افرد با سابقه بیش از 30سال فعالیت قرآنی، شرکتکنندگان در مسابقات قرآن، پژوهشگران قرآنی، مربیان و هنرمندان قرآنی امکان عضویت در مرحله اول را دارند. از آنجایی که عضویت هر یک از افراد بار مالی به همراه خواهد داشت هر زمان که برای این موضوع پشتوانه مالی تامین شود دامنه عضویتها نیز بزرگتر خواهد شد. وی تاکید کرد: البته هراندازه در قرآن پول اختصاص یابد هزینه نیست بلکه سرمایهگذاری به شمار میرود زیرا مفاهیم قرآنی یک کشور را به سمت مطلوب سوق میدهد، قرآن در همه زوایای زندگی به ما درس میآموزد، برای نمونه وقتی در قرآن می فرماید اسراف نکنید، حقوق شهروندی و چگونگی روابط با همسایگان را به ما توصیه میکند میبینیم که تا چه اندازه این مسائل میتواند یک جامعه را تحت الشعاع قرار دهد و این در همه موارد قرآن مشهود است. امیرنیا خاطرنشان کرد: اگر در قرآن هزینه نکنیم کاری از پیش نخواهیم برد، البته در امر قرآن هم قائل به حیف کردن منابع نیستیم بلکه منابع باید درست صرف شود.
نیازمند تعامل بین مراکز و کانونهای دینی و اعتقادی در ترویج قرآن و عترت هستیم سرپرست معاونت قرآن و عترت در ادامه با اشاره به شرایط سخت برای برخی از موسسات قرآنی گفت: باید باور داشته باشیم که مسجد پایگاه قرآن و معارف دینی است و فضاهای زیادی را داریم که میتواند برای ترویج قرآن و عترت کمککننده باشد، خیلی از موسسات ما با مشکلات مربوط به مکانی برای آموزش روبرو هستند و این در حالی است که خیلی از مساجد این ظرفیت را دارند که به موسسات کمک کنند اما هیات امنا یا ائمه جماعت همراه نیستند. وی اظهار کرد: هدف مراکز و کانونهای دینی و اعتقادی، ترویج قرآن و عترت است و اگر تعاملی در این راستا اتفاق بیافتد و تخصص و امکانات در کنار هم قرار بگیرد مشکلات حل خواهد شد. همه ما درجامعه اسلامی زندگی میکنیم و باید از تمام امکانات استفاده بهینه کنیم تا علاقمندان به این حوزه با خدمات بهتری روبرو شوند تا جذب حداکثری داشته باشیم. انتهای پیام