از لیگ قهرمانان تا لیگ دسته سوم / مالک ثروتمند قطری مالاگا را به خاک سیاه نشاند
رود شیخ عبدالله آل ثانی، تاجر قطری به عنوان مالک جدید در سال 2010، خبر از تحولی شگرف میداد اما...
به گزارش ورزش سه، ده سال پیش به نظر میرسید مالاگا در حال تبدیل شدن به یکی از تیمهای قدرتمند فوتبال اروپا و پیوستن به مجموعه تیمهای رو به رشدی است که با حضور مالکان جدید ثروتمند، دارایی و قدرتشان دگرگون شده است. با این حال، این روزها، باشگاه اندلسی در آستانه سقوط به دسته سوم اسپانیا قرار دارد و رویای ده سال پیش آنها تبدیل به یک کابوس شده است. این داستان عبرتانگیز دیگری برای هواداران تیمهایی است که ناگهان پول زیادی به تیمشان تزریق میشود و رویایشان برای حضور در بین تیمهای قدرتمند بر باد میرود.
ماجراجویی مالاگا در اروپا
مالاگا در سال 2013 و قبل از بازگشت دیرهنگام و رویایی دورتموند، در آستانه رسیدن به نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا بود تیم هیجانانگیز مانوئل پلگرینی با حضور ستارههای سابق و آینده رئال مادرید از جمله خولیو باپتیستا و ایسکو، در بازی برگشت یکچهارم نهایی و در مجموع با نتیجه 2-1 برابر بوروسیا دورتموند پیش افتاده بود و بازی به وقتهای تلف شده رسیده بود. اما تیم آن زمان یورگن کلوپ توانست در دو دقیقه دو گل بزند تا یکی از بیادماندنیترین بازگشتهای تاریخ لیگ قهرمانان اروپا ثبت شود. با وجود آن باخت دلخراش، آینده مالاگا همچنان درخشان به نظر میرسید، یک تیم استانی که قبلاً ناشناس بود و هرگز یک جام مهم را کسب نکرده بود.
ورود شیخ عبدالله آل ثانی، تاجر قطری به عنوان مالک جدید در سال 2010، خبر از تحولی شگرف میداد. به ویژه با حضور سرمربی جدید و مشهوری مانند پلگرینی و بودجه هنگفتی که در بازار نقل و انتقالات بصورت عاقلانه خرج کردند تا ستارههایی چون رود فان نیستلروی و سانتی کازورلا را به خدمت بگیرند و جایگاه خود را در رتبههای چهارم تا ششم لالیگا تضمین کنند.
اگرچه پلگرینی در تابستان 2013 راهی منچسترسیتی شد و ایسکو، ستاره نوظهور این تیم نیز توسط رئال مادرید جذب شد، اما در ابتدا این اطمینان وجود داشت که حمایت آل ثانی باعث میشود این تیم به جایگاهی برجسته در فوتبال اروپا برسد. اما پس از آن بود که همه چیز بهم خورد و فروپاشی این تیم به سرعت آغاز شد.
رویاها تبدیل به کابوس میشوند ابتدا این باشگاه طبق قوانین جدید بازی جوانمردانه مالی از لیگ اروپا محروم شد و آل ثانی، که قبلاً از سیطره مالی بارسلونا و رئال مادرید در فوتبال اسپانیا ناامید شده بود، به وضوح فهمید که قوانین اجازه تزریق پول بیشتر را نمیدهند و مانع از تلاشهای او برای ایجاد یک تیم قدرتمند میشوند.
اما تحولات مهمتری نیز خارج از دنیای فوتبال در حال رخ دادن بود.
در سال 2011، آل ثانی اعلام کرد برنامه ویژهای برای بازسازی اساسی تفرجگاه توریستی ماربیا در 65 کیلومتری غرب مالاگا دارد. شهردار ماربیا از این پروژه، که بخشی از آن متعلق به شهرداری بود، به عنوان یک کار نمادین برای پیریزی مدل شهری جدید و موتور توسعه اقتصادی منطقه، ستایش کرده بود. ایده سرمایهگذاری 400 میلیون یورویی برای ایجاد مهمترین تفرجگاه ساحلی در بین تمام سواحل مدیترانه که قرار بود با نام مارینا آل ثانی نامگذاری شود، نوید بازسازی منطقه، ایجاد هزاران شغل جدید و البته سود کلان برای صاحبش را میداد. اما خیلی زود این برنامهها با مشکلاتی روبرو شد و ظاهراً آل ثانی دیگر قادر به انجام تعهدات مالی خود نبود. در همان زمان، رابطه او با شریک تجاریاش که گروه «هتل های بلوبی» بود، نیز تیره شد. آل ثانی با این گروه، قراردادی برای مالکیت و مدیریت مشترک باشگاه فوتبال مالاگا بسته بود. کار این دو در نهایت به دادگاه کشیده شد و حکم علیه آل ثانی داده شد که مکرراً در دادگاه غایب بود. تفرجگاه ساحلی ماربیا هم هرگز ساخته نشد.
منبع اصلی ثروت باشگاه مالاگا، ثروت مالکش بود. در نتیجه این باشگاه به ناچار در سال 2018 با حجم انبوهی از بدهی سقوط کرد. دو سال بعد، در فوریه 2020، یک دادگاه محلی حکم برکناری آل ثانی از ریاست این باشگاه را به دلیل سوء استفاده از منابع مالی صادر کرد و حسابرسان به این نتیجه رسیدند که آل ثانی و خانوادهاش بیش از هفت میلیون یورو به باشگاه بدهکار هستند.
کنترل امور باشگاه به مدیر منصوب شده از سوی دادگاه به نام خوزه ماریا مونوز واگذار شد که از آن زمان تاکنون در رأس کار مانده و تا حد زیادی موفق شده وضعیت مالی باشگاه را ثابت نگه دارد. با این حال، از نظر فوتبالی وضعیت این تیم بهبودی نداشته است.
یک سقوط دیگر الکس فیتزپاتریک که خبرنگار آزاد است و یک حساب توییتری و پادکست اختصاصی برای لیگ دسته دوم اسپانیا دارد، به بیبیسی گفت: «مانولو گاسپار بازیکن سابق مالاگا، مدیر ورزشی باشگاه شد و نشان داد به درد این سمت نمیخورد.» «او بر همه قراردادها نظارت داشت که بسیاری از آنها فاجعهآمیز بودند. برنامهریزی تیم بسیار ضعیف بود و بدون هدف سرمربیها انتخاب میشدند. البته بدون هدف شاید واژهای خیلی مهربانانه باشد، زیرا مالاگا در پنج سال گذشته، ده سرمربی مختلف را به خود دیده است، از جمله سه سرمربی در فصل اخیر.» سرمربی فعلی، سرجیو پلیسر، در ژانویه برای دومین بار به این تیم بازگشت. کمی بعد نیز گاسپار پست خود را ترک کرد تا هرج و مرج بیشتری در این تیم بوجود آید.
با حجم انبوهی از خریدهای ضعیف، عدم ثبات مدیریتی و مالک غایب باشگاه که خود را همچنان بیگناه میداند، جای تعجب نیست که این تیم به این روز افتاده است. نتایج و عملکرد مالاگا در این فصل بسیار ضعیف بوده و با هشت امتیاز کمتر از امتیاز لازم برای بقا و تنها نه بازی باقی مانده، در آستانه سقوط قرار دارد. فیتزپاتریک میگوید: «به نظرم سقوط مالاگا حتمی است. اما بهرحال این امید وجود دارد که مالاگا بتواند دوباره بازگردد، زیرا تیمهای پایه و جوانان خوبی دارد و در حال حاضر از نظر تجاری نیز خوب اداره میشود.» «مهمترین تصمیم، انتصاب یک مدیر ورزشی جدید به جای گاسپار است. شایعه شده که نیم نگاهی به چما آراگون از میراندس دارند که به نظر میرسد انتخابی بینقص باشد. بهرحال آینده تا حدود زیادی بستگی به این انتصاب دارد.»
بزودی آینده مالکیت باشگاه نیز مشخص خواهد شد و جلسه دیگر دادگاه برای پرونده آل ثانی، 21 آوریل خواهد بود. مطمئناً آل ثانی در نهایت باید سهام خود از این باشگاه را واگذار کند یا بفروشد. ناصر الخلیفی، رئیس سرمایه گذاری ورزشی قطر و مالک پاریسنژرمن نسبت به خرید آن ابراز علاقه کرده است. در زمین مسابقه نیز همچنان 27 امتیاز باقی مانده و خیلی زود است که به طور کامل این تیم را سقوط کرده بدانیم.
با این حال، هیچ نشانهای از کاهش روند نزولی مالاگا دیده نمیشود و روزهای پرافتخارشان در مراحل حذفی لیگ قهرمانان به زودی با رقابت برابر حریفان نیمه حرفهای دسته سوم، جایگزین خواهد شد.
منبع: بیبیسی