استاندار مبنای آمارگیری اعتیاد در خراسان شمالی را زیر سوال برد
بجنورد - ایرنا - استاندار خراسان شمالی با انتقاد از شیوه ارائه آمار اعتیاد در استان، مبنای آمارگیری این حوزه را زیر سوال برد و گفت: متولیان باید آمار دقیقی از وضعیت اعتیاد خراسان شمالی را در 10 روز به دست آورند.
محمدعلی شجاعی روز سه شنبه در نشست شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان شمالی، اقدامات انجام شده در این حوزه را کافی ندانست و اظهار داشت: در زمینه اعتیاد باید آمارگیری دقیق، منسجم و مستندی صورت گیرد زیرا بدون اطلاع دقیق از شمار، جنسیت، سن معتادان و پراکنش جغرافیایی اعتیاد در استان نمی توان در زمینه کاهش و مبارزه با آن برنامه ریزی و اقدام کرد.
وی با اشاره به آمار و رتبه کشوری استان در بخش اعتیاد، گفت: طرحی که بر مبنای آن آمار اعتیاد به دست آمد از پایه اشتباه بوده است، زیرا برای جمعیت شهری استان تعریف شده و جامعه آماری آن در بجنورد و بر پایه خوداظهاری بوده است و همین به دیگر شهرستان ها نیز تعمیم داده شده است.
نماینده عالی دولت در خراسان شمالی، اتکای به خوداظهاری افراد برای تدوین سند مهمی چون اعتیاد را از ریشه غلط خواند و گفت: چه بسا ممکن است رتبه استان در زمینه اعتیاد نیز با توجه به همین مبنا حاصل شده باشد که البته غیردقیق و اشتباه است و باید در آن تجدید نظر شود.
وی از اعضای شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خواست تا با انجام کار میدانی و کارشناسی، با کمک دیگر دستگاه ها طی 10 روز آمار دقیقی از جمعیت درگیر با اعتیاد را در نواحی شهری و روستایی استان به تفکیک شهرستانی ارائه دهند.
شجاعی خاطرنشان کرد: بر آن اساس طرح نهایی را نیز به صورت علمی و جزء به جزء با آمار دقیق و کارشناسی بنویسید و از درست ترین راه، و نه آسانترین راه، تا 6 ماه دیگر تهیه کنید.
651 دهیاری تنها 11 طرح اشتغال دادند
استاندار خراسان شمالی با بیان اینکه مشکل اعتیاد در روستاها نمود بیشتری دارد، اظهار داشت: از سال 95 تا 98 دولت اعلام کرد دهیاری ها طرح اشتغال ارائه و برای اجرای طرح ها تسهیلات کم بهره دریافت کنند اما در این مدت از 691 دهیاری فقط 11 طرح به بانک ها رفته است.
وی با ابراز تاسف از این وضعیت گفت: در این مدت کسی نبود تا این پیکره بدون تحرک را حرکت دهد و حال آنکه ایجاد اشتغال مهمترین راه جلوگیری از اعتیاد و آسیب های اجتماعی است.
شجاعی افزود: امسال از هر دهیاری یک طرح خواسته ایم و از 3 ماه قبل تا کنون 457 طرح اشتغالزایی روستایی به دست ما رسیده و بقیه دهیاری ها نیز تا پایان سال فرصت دارند که طرح های خود را ارائه کنند.
وی با بیان اینکه اگر آمار داشته باشیم و پراکنش جغرافیایی اعتیاد به دست بیاید، می توان از دهیاری ها طرح های بیشتری خواست، اظهار داشت: در برخی نقاط اگر لازم باشد هر دهیاری باید 6 طرح هم ارائه کند.
استاندار خراسان شمالی با تاکید بر اینکه در مبارزه با اعتیاد مباحث فرهنگی و پیشگیرانه مغفول مانده است، گفت: بدون پیشگیری و کار فرهنگی، مقابله با توزیع مواد مخدر و دستگیری و بستری کردن معتادان نتیجه ندارد و اگر داشت باید تاکنون شمار معتادان کاهش می یافت و مراکز نگهداری جمع می شد.
چرا باید تخته های آموزشی به تخت درمانی تبدیل شود؟
شجاعی با اشتباه خواندن واگذاری فضای مرکز آموزش فنی و حرفه ای شیروان به نهادهای دیگر، فقر مالی و نداشتن مهارت های فنی و حرفه ای را از دلایل روی آوردن افراد به اعتیاد خواند و اظهار داشت: به جای اینکه فضاهای آموزش فنی و حرفه ای به دیگر دستگاه ها واگذار شود باید در همان جهتی که حاکیت تشخیص داده، یعنی آموزش فنی و مهارتی شود.
وی با تاکید بر ضرورت تخلیه سریع مراکز واگذار شده، گفت: اینکه یکی از مرکز برای نگهداری از معتادان و دیگری برای پاسگاه استفاده شود، چه نفعی به حال جامعه هدف دارد؟
شجاعی با انتقاد از این اقدام، خاطرنشان کرد: سازمان فنی و حرفه ای وظیفه ندارد که کمبود فضای دیگر نهادها را جبران کند و اکنون نیز پس از تخلیه مراکز فنی و حرفه ای با نیازسنجی آموزشی و ارائه امکانات مناسب مهارت آموزی ها باید از سرگرفته شود.
وی از مدیرکل آموزش های فنی و حرفه ای استان خواست تا در 10 روز نیازهای حرفه آموزی منطقه را با برش های شهرستانی برشمارد تا بتوان برای آن برنامه ریزی و از سازمان فنی و حرفه ای کمک گرفت.
نماینده عالی دولت در خراسان شمالی افزود: به جای اینکه از فضای آموزشی برای مهارت آموزی استفاده کنیم، تخته های آموزشی را جمع و آنرا به تخت درمان اعتیاد تبدیل کردیم در حالی که یکی از علل مهم اعتیاد، نداشتن مهارت های فنی و حرفه ای و به تبع آن بیکاری است.
برخورد سلبی اعتیاد را کاهش نمی دهد
دادستان عمومی و انقلاب بجنورد نیز در این نشست با اشاره به نبود جامعه آماری دقیقی از وضعیت اعتیاد در استان، اظهار داشت: کارهای بر زمین مانده زیاد است و اعتیاد با برخوردهای سلبی و پلمب مراکز توزیع و منازل کاهش پیدا نمی کند.
مسلم محمدیاران افزود: در محله هایی مانند «جوادیه» هم خرده فروش مواد مخدر زیاد است و هم خریدار ضایعات دزدی و گاه خانواده های زندانیان مواد مخدر خود به فروشنده مواد تبدیل می شوند.
وی با بیان اینکه به علت نبود جامعه آماری اولویت خود را بر مناطق زخم نمی گذاریم، گفت: اگر مراکز ترک اعتیاد ما کار خود را به درستی انجام دهند و به آموزش و مهارت آموزی نیز بپردازند، می توان گفت کارهایی انجام شده است اما برخی از این مراکز حتی در مورد تعداد افرادی که نگهداری می کنند نیز به بهزیستی آمار دروغ می دهند.
دادستان بجنورد افزود: برخی از محله های بجنورد به لحاظ امکانات و رسیدگی فراموش شده اند و این فراموشی و غفلت بر روند اعتیاد تأثیرگذار است.
افزایش کشف مواد مخدر صنعتی و قرص روانگردان
معاون هماهنگ کننده فرمانده انتظامی خراسان شمالی نیز در این جلسه از رشد 361 درصدی کشفیات قرص های روانگردان و 91 درصدی مواد مخدر صنعتی در استان خبر داد و افزود: پارسال 2 هزار و 75 کیلوگرم مواد مخدر در استان کشف شده بود که امسال این رقم به 2 هزار و 402 کیلوگرم رسیده است.
سرهنگ صادق نامور، شمار قاچاقچیان مواد مخدر دستگیر شده استان در سال جاری را 965 نفر اعلام کرد و ادامه داد: علاوه بر آن تعداد معتادان دستگیر شده نیز هزار و 175 نفر بوده است.
وی با اشاره به رشد 60 درصدی سرقت های خرد در استان افزود: 95 درصد از سرقت های خرد اتفاق افتاده در این استان توسط معتادان صورت می گیرد.
وی با بیان اینکه 10 عدد کیک آلوده به قرص نیز در استان کشف شده، گفت: تنها در 2 عدد کیک قرص مخدر جاسازی شده بود و در بقیه کیک ها کپسول های آنتی بیوتیک قرار داشت که پس از بررسی مشخص شد این کار توسط دانش آموزان، و تنها برای جلب توجه و دیده شدن انجام شده است.
5.5 درصد مرگ کودکان زیر پنج سال ناشی از مصرف متادون
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی خراسان شمالی نیز در این نشست میزان مرگ و میر کودکان زیر 5 سال استان را کمتر از میانگین کشور و 12.5 در هزار کودک دانست و اظهار داشت: متاسفانه 5.5 درصد از مجموع مرگ و میرهای کودکان زیر پنج سال به علت مسمومیت با متادون روی می دهد.
دکتر سیداحمد هاشمی افزود: با توجه به خوداظهاری های روستاییان که توسط مراکز بهداشت جمع آوری شد، 9 درصد از جمعیت روستایی استان بر مبنای آمار سال 95 گرفتار اعتیاد هستند.
خراسان شمالی 863 هزار نفر جمعیت دارد که 44 درصد آنان در نواحی روستایی زندگی می کنند.
استان خراسان شمالی تا سال قبل از نظر اعتیاد رتبه ششم کشور را داشت که با اقدامات صورت گرفته وضعیت بهبود یافته و اکنون به رتبه 12 کشور رسیده است.
*س_برچسبها_س*