جمعه 9 آذر 1403

استان بوشهر 160 هزار مترمکعب آب‌شیرین‌کن در دست ساخت دارد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
استان بوشهر 160 هزار مترمکعب آب‌شیرین‌کن در دست ساخت دارد

بوشهر - ایرنا - سرپرست شرکت آب وفاضلاب استان بوشهر گفت: برای حل مشکل کمبود آب آشامیدنی این استان براساس پروژه‌های تعریف شده در زمان حاضر 160هزار مترمکعب آب شیرین کن در دست ساخت است.

ابوالحسن عالی روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: از این میزان در زمان حاضر حدود 40 هزار مترمکعب مربوط به آب‌شیرین‌کن‌های بوشهر، شیف، گلستان و کنگان در مدار تولید شده و 120 هزار مترمکعب مابقی نیز در سه سال آینده وارد مدار تولید می‌شود.

وی اظهار کرد: با این برنامه‌ریزی انجام شده میزان تامین آب استان بوشهر از طریق آب شیرین‌کن‌ها به 40 تا 45 درصد می‌رسد.

سرپرست شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر گفت: در زمان حاضر بیش از یکهزار و 200 تا یکهزار و 300 میلیارد تومان در بخش تاسیس آب شیرین کن‌ها از سوی بخش خصوصی در این استان در حال سرمایه گذاری است و افزون براین قرار است دولت نیز برای خرید این آب به صورت تضمینی سرمایه گذاری عظیمی داشته باشد بنابراین آب تولیدی حاصل از شیرین سازی بسیار گران است.

وی اظهار کرد: اگر نرخ آب سد و یا چاه 2 تا سه هزار تومان باشد آب به دست آمده از آب شیرین کن‌ها 15 تا 20 هزار تومان است اما با این وجود دولت این همت را دارد که برای برطرف کردن مشکل و تامین نیاز اساسی مردم به آب آشامیدنی این هزینه را بکند.

عالی یادآور شد: براساس برنامه ریزی انجام شده امسال بخشی از ظرفیت آب شیرین کن 35 هزار مترمکعبی بوشهر، آب شیرین کن 17 هزارمترمکعبی برازجان، آب شیرین 6هزار و 500 مترمکعبی وحدتیه به صورت کامل تا اوایل تابستان و یک سوم ظرفیت آب شیرین کن سیراف نیز وارد مدار بهره برداری می‌شود.

وی ادامه داد: همچنین عملیات اجرایی آب‌شیرین کن پنج هزار مترمکعبی عسلویه و سه هزار مترمکعبی دیر نیز بزودی آغاز و به ظرفیت آب تولیدی استان اضافه خواهد شد.

استان بوشهر از لحاظ منابع آبی دچار فقر تاریخی است

سرپرست شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر گفت: این استان از لحاظ منابع آبی زیرزمینی و منابع آب‌های سطحی دچار یک فقر تاریخی است و تنها رودخانه شبه دائمی استان بوشهر رودخانه موند است که آب آن نیز لب شور و ای سی بالایی دارد.

وی ادامه داد: استان بوشهر چهار منبع تامین آب دارد که 50 درصد آن از سد کوثر، 25تا 30 درصد از خط آبرسانی کازرون، 10 درصد از آبشرین کن‌ها و 10 تا 15 درصد بستگی به میزان بارش و پتانسیل سفره‌های آب زیرزمینی از طریق چاه‌های درون استانی تامین می‌شود که به دلیل افت تراز سفره ها، شور شدن و پایین آمدن کیفیت آب این چاه‌ها را با سایر منابع مخلوط تا بتوانیم در اختیار مردم قرار دهیم.

 میزان هدررفت آب در استان بوشهر 40 درصد است

به گفته عالی در زمان حاضر میزان آب بدون درآمد در استان بوشهر 40 درصد است که باید در یک برنامه چهارساله به 25 درصد کاهش یابد.

وی ادامه داد: استان بوشهر هفت هزار کیلومتر شبکه و سه هزار کیلومتر خط انتقال دارد که به ترتیب یک چهارم شبکه و 50 درصد خط انتقال آن فرسوده است و با توجه به تورم ترمیم و نوسازی این شبکه و خط انتقال به اعتبار بالایی نیاز دارد.

عالی با بیان اینکه 2,5 درصد مشترکان آب کشوردر استان بوشهر قرار دارند گفت: چهار درصد طول شبکه‌های توزیع و 10 درصد طول خطوط انتقال آب کشور در این استان هستند و براساس آمارها بوشهر یکی از استان‌هایی است که بالاترین طول خطوط انتقال وطول شبکه توزیع را دارد.

وی اظهار کرد: در سال مالی 1400- 1401 برای احداث مخازن، نوسازی خطوط، بهسازی شبکه، حفر و تجهیز چاه هزار میلیارد تومان اعتبار مصوب وجود دارد.

به گفته عالی براساس استانداردها سالانه باید سه درصد از شبکه توزیع معادل 200 کیلومتر و 2درصد از خط انتقال معادل 60 کیلومتر نوسازی شود که به ترتیب 300 و 500 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد در این شرایط تمام اعتبار تخصیصی باید در بخش نوسازی هزینه شود که در عمل از حفر و تجهیز، توسعه خطوط جدید و احداث مخازن باز می مانیم.

وی ادامه داد: اگر بخواهیم به صورت استاندارد کار انجام شود سالانه برای بخش آب استان بوشهر باید پنج هزار میلیارد تومان اعتبار هزینه شود این درحالی است که امروز تنها یک پنجم این اعتبار تامین می‌شود.

با رعایت الگوی مصرفدر تابستان تنش آبی نخواهم داشت

سرپرست شبکه آب و فاضلاب استان بوشهر گفت: با توجه به خشکسالی‌ها مهمترین کاری که باید انجام شود الگوسازی مناسب و هدایت مردم به سمت رعایت الگوی مصرف است.

عالی ادامه داد: امسال الگوی مصرف مشخص شده به ازای هر نفر 150 لیتر در روز تعیین شده است و مصرف بیش از آن به عنوان مازاد مصرف تلقی می‌شود براین اساس اگر در چارچوب الگوی تعیین شده حرکت کنیم در تابستان پیش رو مشکل و تنش آبی در استان نخواهیم داشت.

وی یادآور شد: بوشهر یکی از استان‌هایی است که آب به گران ترین شکل و با بالاترین هزینه بهای تمام شده تولید می شود به این ترتیب با توجه به محدودیت‌های منابع آب اگر مصارف در چارچوب الگو باشد سهمیه تعیین شده برای هر نفر در استان یک رقم معقولی است و به این صورت دچار چالش نخواهیم شد.

عالی گفت: عمده مشترکانی که دچار چالش می‌شوند افرادی هستند که مصارف غیر متعارف دارند و با وجود اینکه انشعاب خانگی دارند اما از این آب برای آبیاری دام و یا باغ استفاده می‌کنند.

وی ادامه داد: بخش مرکزی شهرستان جم و بخش ارم از توابع شهرستان دشتستان از جمله مناطقی هستند که ممکن است امسال از نظر تامین آب با مشکلاتی روبرو شوند که در همین ارتباط تلاش می‌شود با احداث خط انتقال از سد بخش ارم و در بخش مرکزی جم نیز با کف شکنی، تجهیز و حفر چاه مشکل تامین آب این مناطق برطرف شود.

عالی یادآور شد: در صورت تامین اعتبار لازم تا زمستان امسال بخشی از خط انتقال آبرسانی سیراف - جم به ظرفیت 10 هزار مترمکعب وارد مدار می‌شود و در این صورت تابستان آینده این منطقه مشکل تامین آب نخواهد داشت.

انشعاب‌های غیرمجاز عامل کم آبی در عسلویه

وی در خصوص مشکل تامین آب در عسلویه گفت: آب در این شهرستان برای مشترکان مجاز به اندازه کافی وجود دارد اما مهمترین مشکل وجود انشعاب‌های غیر مجاز است.

عالی ادامه داد: با این وجود تلاش می‌شود با وارد مدار کردن سه حلقه چاه 50 لیتر در ثانیه (روزانه پنج هزار مترمکعب) به ظرفیت تامین آب شهرستان عسلویه اضافه شود.

به گفته عالی در برخی از روستاهای شهرستان عسلویه سه تا چهار برابر نیاز آب تامین می شود اما مصارف غیر متعارف، کمپ‌های کارگری و انشعاب‌های غیر مجاز مشکل ساز شده است.

وی در باره نوار ساحلی شهرستان تنگستان گفت: یکهزار و 500 مترمکعب در شبانه روز سهمیه بخش ساحلی تنگستان تعیین شده و به این ترتیب 18 تا 19 هزار مترمکعب آب در ابن بخش تامین می‌شود این درحالی است که نیاز آبی آنها 9هزار مترمکعب است و نباید مشکلی داشته باشند.

50هزار مترمکعب آب حاصل از تصفیه پساب بوشهر به بخش کشاورزی تزریق می‌شود

عالی اضافه کرد: براساس مجوزی که قرار است از شرکت آبفا کشور گرفته شود کل پساب تصفیه خانه فاضلاب بوشهر باید به سرمایه گذار واگذار شود و سرمایه گذار نیز موظف است با ارتقای تصفیه خانه در چارچوب استانداردهای زیست محیطی آب را صرف مصارف کشاورزی کند.

وی یادآور شد: در زمان حاضر روزانه 50 هزار مترمکعب پساب در شهر بوشهر تولید می شود که قابلیت استفاده در بخش کشاورزی را دارد.

برچسب‌ها

استان بوشهر 160 هزار مترمکعب آب‌شیرین‌کن در دست ساخت دارد 2
استان بوشهر 160 هزار مترمکعب آب‌شیرین‌کن در دست ساخت دارد 3
استان بوشهر 160 هزار مترمکعب آب‌شیرین‌کن در دست ساخت دارد 4