شنبه 29 دی 1403

استرس جدید دانش‌آموزان کشور: ترمیم نمره

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
استرس جدید دانش‌آموزان کشور: ترمیم نمره

ترمیم معدل فرصتی است که وزارت آموزش و پرورش برای فارغ‌التحصیلان دوره متوسطه در نظر گرفته تا بتوانند نمرات پایین امتحانات نهایی خود را جبران کنند. هدف از این طرح، افزایش شانس داوطلبان برای بهبود سوابق تحصیلی است، چرا که این نمرات در پذیرش نهایی کنکور تأثیر مستقیم دارند. از امسال میزان تأثیر سوابق تحصیلی در کنکور سراسری 1404 به 60 درصد قطعی افزایش یافته است. به همین دلیل، نمرات امتحانات...

به گزارش خبرآنلاین، چند سالی بود که ترمیم معدل کنکوری‌ها با هدف ارتقای عدالت آموزشی و بهبود شانس دانش‌آموزان در آزمون کنکور سراسری انجام می‌شد.

شرق نوشت: حالا این طرح با چالش‌ها و مشکلات جدی روبرو شده است که نه‌تنها عدالت آموزشی را زیر سؤال برده، بلکه در مواردی هم موجب افزایش نابرابری‌ها شده است. تا جاییکه حالا برخی از کارشناسان تعلیم و تربیت می‌گویند، برخی از مدیران مدارس با انگیزه‌های مالی نمره فروشی میکنند و این موضوع عدالت کنکور را زیرسئوال می‌برد.

ترمیم معدل چیست؟

ترمیم معدل فرصتی است که وزارت آموزش و پرورش برای فارغ‌التحصیلان دوره متوسطه در نظر گرفته تا بتوانند نمرات پایین امتحانات نهایی خود را جبران کنند. هدف از این طرح، افزایش شانس داوطلبان برای بهبود سوابق تحصیلی است، چرا که این نمرات در پذیرش نهایی کنکور تأثیر مستقیم دارند. از امسال میزان تأثیر سوابق تحصیلی در کنکور سراسری 1404 به 60 درصد قطعی افزایش یافته است. به همین دلیل، نمرات امتحانات نهایی بیش از گذشته در سرنوشت داوطلبان تاثیرگذار است.

ترمیم معدل به دانش آموز استرس می دهد

هدف اصلی مصوبه تأثیر قطعی معدل در کنکور شورای‌عالی انقلاب فرهنگی برداشتن فشار روانی از روی دوش دانش‌آموزان بود، حالا هر امتحان نهایی خودش استرسی برای دانش آموزان شده است و از آن طرف چند سالی است که قانونی به نام ترمیم معدل هم به کنکور اضافه شده است. قانونی که حالا بیشتر از خود کنکور استرس به دانش آموزان و خانواده‌اش وارد میکند. چرا که در تصمیمی که مسئولان برگزارکننده کنکور گرفته‌اند، به داوطلبان اعلام کردند که فقط یک بار میتوانند در آزمون ترمیم معدل شرکت کنند. موضوعی که فروغ تیموریان کارشناس تعلیم و تربیت به آن اشاره می کند:«سابق بر این دانش آموز میتوانست چند بار ترمیم معدل داشته باشد اما حالا دانش آموزان فقط یک بار حق ترمیم نمره را دارند، شما توجه کنید، دانش آموزی که اصلا نتوانسته در طول سال جبران آن درسی که نمره نگرفته را بکند، چطور می تواند در آزمون ترمیم نمره لازم را بگیرد. وقتی دانش آموز 60 درصد از معدلش در کنکور تاثیر دارد چطور میتواند بدون استرس این 60 درصد را بدست آورد.»

کنکور ناعادلانه

تیموریان به نابرابری آموزش در شهرهای مختلف اشاره می کند و می‌گوید:«زمانی دانش آموز می‌تواند این 60 درصد بگیرد که عدالت آموزشی در مدارس وجود داشته باشد، کیفیت مدارس دولتی و خاص یکی باشد، معلم خوب برای همه دانش آموزان وجود داشته باشید، سئوالها امتحان نهایی برای همه دانش آموزان یکسان باشد، کتاب و طراحی سئوالات استاندارد باشد، دانش آموزان به آموزش برابر دسترسی داشته باشند، آن وقت دانش آموز نمره اش بالا می رود به راحتی می تواند آن 60 درصد را بدست آورد. اما حالا این ترمیم که فقط هم یکبار انجام میشود، بی‌عدالتی آموزشی است.»

برخی مدیران به دانش آموزان نمره غیرواقعی می‌دهند

«نمره‌فروشی» در برخی مدارس هم مشکل اصلی داوطلبان شده است. به گفته برخی از کارشناسان تعلیم و تربیت، بعضی از مدیران مدارس به‌دلیل انگیزه‌های مالی، نمرات غیرواقعی به دانش‌آموزان ارائه می‌دهند. تیموریان در این باره می‌گوید:«هزینه ترمیم معدل در هر مدرسه و هر منطقه متفاوت است. اصلا هم مشخص نشده که برای هر درس چه میزان پول گرفته شود. برای همین مدیران هر چقدر که دلشان می خواهد هزینه می گیرند. در کنار این اتفاقات خوبی در نمره دادن به دانش آموز نمی افتد، اگر والدین، آشنا داشته باشند، پول می دهند و نمره می گیرند. مدیران و مسئولانی که بدون نظارت آموزش و پرورش تخلف می کنند و باعث می شوند که دانش آموزان نمره هایشان تغییر کند. در سوی دیگر دانش آموزانی هستند که نمی توانند مدیر متخلفی را پیدا کنند تا نمره بگیرند آنها خودشان درس می خوانند و نمره می گیرند، بین این دو دانش آموز هیچ عدالتی برقرار نیست. مدیران هستنند که تخلف می کنند و به بچه ها نمره می دهند و بچه ها می توانند معدلشان بالا ببرند.»

برگه امتحان نهایی زیر دست فرزندان معلمان

علاوه بر نمره فروشی، کیفیت تصحیح برگه‌های امتحان نهایی نیز یکی دیگر از مسائل چالش‌برانگیز است. کمبود معلمان متخصص منجر به اشتباهات متعدد در ارزیابی امتحان نهایی می‌شود. موضوعی که این کارشناس تعلیم و تربیت به آن اشاره میکند:«فقط معلم نیست که وجود ندارد. متاسفانه وقتی گفتند برگه‌ها الکترونیکی تصحیح شود، معلمان برگه‌ها را بی کیفیت اسکن کردند و داخل سایت گذاشتند، معلمان هم به مدرسه رفتند اما اینترنت مدارس پهنای باند کافی را نداشت معلمان نتوانستند برگه ای را صحیح کنند.

برای همین برای معلمان نام کاربری و رمز عبور درست کردند تا از خانه برگه را صحیح کنند، وقتی برگه ها برای بازدید دوم و سوم بررسی شد، متوجه شدند کلی تفاوت نمره وجود دارد. مثلا برگه ای نمره 12 میگرفته اما به او نمره 8 دادند و یا برگه ای که نمره 16 گرفته، مثلا نمره اش 10 می شد. بعد که بررسی کردند دیدند همکاران نام کاربری و رمز عبوری که گرفتند را به فرزندان خود دادند تا آنها برگه را صحیح کنند. این بزرگترین فاجعه وزارت آموزش و پرورش بود. همکار برای گرفتن پول تعداد برگه زیادی قبول میکرد و به تنهایی نمیتوانست خودش همه را صحیح کند.»

بازی با سرنوشت دانش آموزان

سال گذشته بود که رضا مراد صحرایی وزیر سابق آموزش و پرورش اعلام کرد از سال آینده، امتحانات سه مقطع دهم یازدهم و دوازدهم به صورت نهایی برگزار شده و معدل آن‌ها در کنکور سال بعد تاثیر دارد. موضوعی که با واکنش منفی داوطلبان و خانواده ها مواجه شد:«اصلا شرط معدل برای پایه دهم، یازدهم و دوزادهم یک برنامه اشتباه بود. تمام کارهای آموزش و پرورش آزمون و خطاست. حتما باید با سرنوشت عده ای از دانش آموزان بازی شود تا کارشناسان و مسئولان و متولیان متوجه شوند این کار اشتباه بوده است.»

233217

کد خبر 2001431