اصلاح قانون مناطق آزاد تا دو ماه آینده نهایی میشود / عملکرد ضعیف مناطق آزاد در سالهای گذشته
محمدرضا پورابراهیمی داورانی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در خصوص اصلاح قانون مناطق آزاد تجاری صنعتی اظهار داشت: تمرکز فعلی کمیسیون اقتصادی مجلس بر موضوعات بانک مرکزی و مالیات بر عایدی بوده و طرح اصلاح قانون مناطق آزاد توسط دیگر عضو این کمیسیون، آقای طغیانی، در حال پیگیری است. پورابراهیمی در پاسخ به این پرسش که آیا میتوان امیدوار...
محمدرضا پورابراهیمی داورانی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در خصوص اصلاح قانون مناطق آزاد تجاری صنعتی اظهار داشت: تمرکز فعلی کمیسیون اقتصادی مجلس بر موضوعات بانک مرکزی و مالیات بر عایدی بوده و طرح اصلاح قانون مناطق آزاد توسط دیگر عضو این کمیسیون، آقای طغیانی، در حال پیگیری است.
پورابراهیمی در پاسخ به این پرسش که آیا میتوان امیدوار بود که پس از تصویب این لایحه مناطق آزاد جدیدی به کشور اضافه نشود، گفت: این موضوع به چندین مسئله وابسته است ازجمله اینکه کدام منطقه و با چه شرایطی میخواهد به لیست مناطق آزاد کشور اضافه شود؛ آن منطقه ظرفیت تولید و اشتغال دارد و وجود آن بهعنوان منطقه آزاد تجاری به نفع نظام و کشور است یا آن محدوده پس از تبدیلشدن به منطقه آزاد تجاری، با جمعآوری و انبار کالاهای وارداتی، شرایط مخربی را برای تولید ملی ایجاد میکند. در چنین حالتی این اقدام به صلاح کشور نیست؛ بنابراین موقعیت، مکان، موضوع و شرایط منطقه در تصمیمگیری این مسئله مؤثر است.
نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی، در واکنش به مداخله دولت در خصوص تصویب مناطق آزاد دوغارون و سرخس گفت: این لایحه از قبل در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده و در حال حاضر باتوجه به اصلاحات موردنظر شورای نگهبان، تفکیک شده است.
وی ادامه داد: یکی از نکات مطرح شده از سوی شورای نگهبان چنین بود؛ درصورتیکه برای احصاء مشکلات مناطق آزاد، هر یک از مناطق به تفکیک عنوان شود تصمیمگیری بهتری انجام خواهد شد. در حال حاضر دولت لایحه تفکیکی مناطق آزاد را به مجلس ارائه کرده، کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی موافقت خود را اعلام کرده، اصلاحات لازم را انجام داده و ضوابط قانونی را لحاظ کرده است و در صورت تأیید شورای نگهبان ابلاغ خواهد شد.
عملکرد ضعیف مناطق آزاد تجاری
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مناطق آزاد تجاری در سالهای گذشته عملکرد مطلوبی نداشته است، گفت: آمار شاخصهای سالانه و روندهای آینده نشاندهنده این نکته است که در سالهای اخیر باتوجهبه نقش نظارتی مجلس و سیاستهای دولت (بهویژه دولت سیزدهم) عملکرد مناطق آزاد تغییر کرده است.
پورابراهیمی مناطق آزاد را ظرفیتی برای توسعه اقتصادی دانست و ادامه داد: قانون برای مناطق آزاد مواردی را در نظر گرفته است، عدم استقرار گمرک، زمین فروشی، قاچاق و... مواردی بوده که در سایه ضعف نظارت و قانونی در این مناطق وجود داشته است، بااینوجود با اصلاح قوانین میتوان انتظار توسعه اقتصادی را برای این مناطق متصور شد.
ظرفیت عالی اقتصادی با ایجاد مناطق آزاد مشترک ایران با کشورهای همسایه
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به مناطق آزاد مشترک میان ایران و روسیه اشاره کرد و گفت: ایران عضو مجموعه اوراسیا بوده و تاکنون چندین موافقتنامه امضا کرده است؛ همچنین روسیه بهعنوان شریک مهم ایران در منطقه بوده و پس از جنگ روسیه و اوکراین ظرفیتهای بسیار خوبی برای کشور فراهم شده است.
پورابراهیمی در انتها گفت: در 3ماهه ابتدایی سال، صادرات ایران به روسیه حدود 60% افزایش داشت و همین نکته نشاندهنده این است که باید ظرفیتهای اقتصادی کشور بیشتر شود. علاوه بر این حجم واردات ایران از روسیه حدود 3 میلیارد دلار در سال پیشبینی میشود، درحالیکه صادرات ایران به روسیه حدود 500 الی 600 میلیون دلار است؛ لذا افزایش صادرات کشور باید بهگونهای باشد که تراز تجاری کشور را تغییر دهد البته موافقتنامه همکاری مشترک با کشورهای منطقه آسیای میانی نیز مؤثر خواهد بود.