شنبه 21 مهر 1403

اطلاعیه فوری؛ کارت به کارت گران شد | مبلغ کارمزد خرید با کارت بانکی و خدمات بانکی اعلام شد

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
اطلاعیه فوری؛ کارت به کارت گران شد | مبلغ کارمزد خرید با کارت بانکی و خدمات بانکی اعلام شد

بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای، کارمزد خرید با کارت بانکی، کارت به کارت و انواع خدمات بانکی ریالی و الکترونیکی را اعلام کرد.

کارمزد بانکی انواع خدمات بانکی افزایش یافت و کارمزد خرید با کارت بانکی اعلام شد. کارمزد بانکی افزایش یافت و کارت به کارت گران شد. بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای، جزئیات بانک مرکزی کارمزد انواع خدمات بانکی را افزایش داد؛ نرخ کارمزد کارت به کارت و انواع خدمات بانکی ریالی و الکترونیکی تغییر کرد و تعرفه جدید کارمزد خدمات بانکی اعلام شد. کارمزد کارت به کارت و انواع خدمات بانکی ریالی و الکترونیکی و خرید با کارت بانکی افزایش یافت. جزئیات افزایش کارمزد کارت به کارت و انواع خدمات بانکی ریالی و الکترونیکی و خرید با کارت بانکی اعلام شد. بانک مرکزی انواع و حداکثر میزان کارمزد خدمات بانکی ریالی و الکترونیکی را پس از سه سال از ابلاغ آخرین بخشنامه در این باره، به روزرسانی کرد.

بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای، کارمزد خرید با کارت بانکی، کارت به کارت و انواع خدمات بانکی ریالی و الکترونیکی را اعلام کرد.

افزایش مبلغ کارمزد بانکی و کارمزد خرید با کارت بانکی

بانک مرکزی اعلام کرد خریدهای کارتی از فردا مشمول کارمزد می‌شوند

بانک مرکزی در راستای کارآمدتر شدن شبکه پرداخت الکترونیکی و ارتقای سطح خدمات به کاربران، اصلاحاتی را در نظام کارمزد تراکنش خرید این شبکه اعمال و شیوه‌نامه جدید را ابلاغ کرده است. بر این اساس از فردا (چهارم تیرماه 1402) به شکل گام به گام و برای پذیرندگان منتخب فاز اول اجرایی خواهد شد.

به گزارش ایسنا، بر اساس این بخشنامه که با هدف برقراری تعادل و توازن میان «خدمات دریافت شده» و «هزینه‌های ارائه سرویس و تضمین پایداری زیرساخت‌های شبکه پرداخت الکترونیکی» تنظیم شده است. دارندگان دستگاه‌های کارتخوان (پذیرندگان) بخشی از کارمزد تراکنش‌های خرید را پرداخت می‌کنند.

در نظام جدید کارمزدی، پذیرندگان برای تراکنش‌های کمتر از شش میلیون ریال، مبلغ ثابت 1200 ریال و برای تراکنش‌های بالاتر، 0.02 درصد مبلغ خرید را تا سقف حداکثر 40 هزار ریال به عنوان کارمزد پرداخت می کنند.

گفتنی است؛ علیرغم تقبل پرداخت قسمتی از کارمزد شبکه پرداخت توسط پذیرندگان، همچنین بخش عمده این کارمزدها توسط شبکه بانکی تامین خواهد شد.

شایان ذکر است؛ مطابق جدول زمانی اجرای این بخشنامه، به جز صنوفی همچون نانوائی ها، سوپر مارکت ها، جایگاه‌های سوخت گیری، واحدهای درمانی و...، نظام جدید کارمزد برای مابقی پذیرندگان از چهارم تیر ماه اجرایی می گردد.

زمان اجرای کارمزد برای اصناف مستثنی شده در گام نخست هم، متعاقبا اعلام خواهد شد.

نانوایی‌ها، سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های محصولات غذایی و خواروبار فروشی، داروخانه‌ها، بیمارستان‌ها و خدمات درمانی، جایگاه‌های سوخت اتوماتیک و فروشندگان سوخت، فروشگاه‌های تجهیزات ساخت کاردستی و صنایع دستی هنری، حمل و نقل درون و حومه شهر، تاکسیرانی و کرایه اتومبیل، مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان، روزنامه‌فروشی‌ها و دکه‌های روزنامه، دفتر خدمات مخابراتی محلی و راه‌دور، انجمن‌ها و اتحادیه‌های مدنی، اجتماعی و موسسات خیریه، فروشگاه محصولات رسانه‌ای، کتاب، روزنامه، فیلم، موسیقی، عوارض راه، پارکینگ، پارکومتر و گاراژ و وجوه دولتی، قوه قضاییه و شرکت‌های خدماتی (آب، برق، گاز) جزو صنوف مستثنی شده در گام نخست به شمار می‌روند.

اجرای کارمزد تراکنش خرید کارتی از یکشنبه

طرح کارمزد تراکنش خرید کارتی از یکشنبه هفته آینده (21 خرداد ماه) آغاز می‌شود که البته در این مرحله برخی اصناف مانند نانوایی‌ها، سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های مواد غذایی فعلا مشمول این کارمزد نخواهند شد.

به گزارش ایسنا، در راستای اصلاح نظام کارمزد که 17 اردیبهشت ماه از سوی بانک مرکزی ابلاغ شد، از یکشنبه هفته آینده، 21 خردادماه طرح کارمزد تراکنش خرید کارتی در صنوف منتخب اجرایی می‌شود. البته در فاز نخست این طرح، نانوایی‌ها، سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های مواد غذایی کارمزد پرداخت نمی‌کنند.

در مدل جدید کارمزد تراکنش خرید، همه ذینفعان یک تراکنش از جمله بانک صادرکننده کارت بانک پذیرنده (حساب پشت کارتخوان)، پذیرنده تراکنش (فروشگاه) کارمزد پرداخت می‌کنند. البته در قالب این طرح دارنده کارت یا خریدار از این کارمزد معاف است.

ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که 78 درصد از کل پایانه‌ها کمتر از 2000 تومان در روز کارمزد پرداخت می‌کنند و پیش‌بینی می‌شود 48 درصد از کل پایانه‌ها کمتر از 1000 تومان در روز کارمزد پرداخت کنند. همچنین بر اساس برآوردهای صورت گرفته اصناف غیر مالی ارز، صندوق‌های سرمایه‌گذاری و سکه و طلا کارمزد بیشتری پرداخت می‌کنند.

در راستای اصلاح نظام کارمزد، مقرر شده تا درآمدهای حاصل از اجرای طرح صرف سرمایه‌گذاری در شبکه پرداخت شود. از سوی دیگر بیش از 11 سال تغییری در نظام کارمزد اتفاق نیفتاده بود اما همچنان بانک‌ها سهم بالایی در پرداخت کارمزد دارند و دارندگان کارت‌های بانکی کارمزدی پرداخت نمی‌کنند.

همچنین پیش‌بینی می‌شود که حدود 22 درصد از پایانه‌ها کارمزدی بالاتر از حداقل کارمزد پرداخت کنند و اجرای این طرح ضمن بقای شبکه پرداخت، زمینه ساز ورود ابزارهای نوین پرداخت به کشور خواهد شد.

اجرای طرح کارمزد مانع تعطیلی کارتخوان‌هاست

معاون سابق فناوری بانک مرکزی گفت: بانک‌ها همواره به دنبال جذب منابع بیشتر هستند و برای دستیابی به این هدف اقدامات بسیاری از جمله حذف کارمزد در شبکه پرداخت را انجام دادند که به نوبه خود موجب شکل‌گیری رقابت ناسالم بین آن‌ها شده است.

ناصر حکیمی در گفت‌وگو با ایسنا در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه اصلاح نظام کارمزد در کشور تا چه میزان ضروری است، اظهار کرد: در شبکه پرداخت 10 میلیون پایانه داریم که بیش از 40 هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در آن صورت گرفته است. هزینه نگهداری این شبکه در سال حدود 20 درصد و میزان استهلاک آن نیز 20 درصد است. بنابراین سالانه 16 هزار میلیارد تومان هزینه سرپا ماندن آن بدون توسعه آتی است.

وی افزود: در سال‌های گذشته با ناترازی بانک‌ها و مشکلات پیش آمده برای آن‌ها به لحاظ سودآوری و هزینه کرد از محل سود و زیان‌شان این نگرانی را درپی داشته است که آیا می‌توان این شبکه را مثل گذشته سرپا نگه داشت یا خیر؟ واقعیت این است که هزینه‌های نگهداری شبکه باتوجه به شرایط پیش آمده برای بانک‌ها دیگر ممکن نبود.

حکیمی با تاکید بر این که ضروری بود بخشی از هزینه‌های نگهداری شبکه پرداخت را ذی‌نفع نهایی پرداخت کند نه بانک‌ها، تصریح کرد: خوشبختانه در نهایت بانک مرکزی با همکاری سایر بانک‌ها به این جمع‌بندی رسید که بخشی از هزینه‌های نگهداری شبکه پرداخت از پذیرنده دریافت شود.

به گفته معاون سابق بانک مرکزی اگر این اتفاق رخ نمی‌داد شبکه پرداخت در کشور روزبه‌روز کهنه‌تر و فرسوده‌تر می‌شد و خدمات آن روندی نزولی به خود می‌گرفت، بنابراین کمکی که اصناف و دارندگان کارت‌خوان‌ها در این زمینه می‌کنند، کمکی در راستای بهبود وضعیت شبکه و سرویس‌دهی آن است.

این کارشناس ارشد امور بانکداری در پاسخ به این سوال که اصلاح نظام کارمزد چه کمکی به بهبود کیفیت خدمات‌دهی شبکه پرداخت می‌کند، خاطرنشان کرد: کارمزدی که به عنوان پول جدید وارد اکوسیستم پرداخت می‌شود به منزله سرمایه‌گذاری جدید برای نوآوری، به روزرسانی و استفاده از ابزارهای جدید پرداخت است. بنابراین به باور من کارمزد یک سرمایه‌گذاری برای نگهداری و توسعه شبکه پرداخت است.

حکیمی ادامه داد: پول اصناف در شبکه بانکی است و برای آن‌ها تفاوتی نمی‌کند پولشان در کدام بانک باشد. اما رقابت ناسالمی بین بانک‌ها برای رسوب پول شکل گرفته است که باعث می‌شود هزینه‌های شبکه بانکی بالا برود. یکی از هزینه‌ها هم حذف کارمزد بود. در بانک‌ها گمان می‌رفت رسوب‌گذاری پول جذاب است و لذا کارمزد به سمت حذف شدن رفت اما در واقعیت پول در سیستم بانکی در جریان است و رسوب آن عملا بی‌معنی است.

وی گفت: بانک‌ها سال‌ها بابت استفاده از شبکه پرداخت یارانه داده‌اند، ولی اکنون منابع آن‌ها به پایان رسیده است و توان دادن یارانه بیش از این را ندارند. به همین دلیل قرار است بخشی از یارانه‌ای که به سیستم پرداخت داده شده، را کنار بگذاریم.

معاون سابق بانک مرکزی در پاسخ به این سوال که اصلاح نظام کارمزد در پرداخت کارتی چه تاثیری در بهبود ارائه خدمات به پذیرنده‌ها می‌کند، گفت: اولین فایده آن بهبود وضعیت صورت سود و زیان و ترازنامه شرکت‌های پرداخت است. وضعیت اقتصادی سال‌های اخیر موجب زیان‌دهی این شرکت‌ها شده و زیان‌دهی و ورشکستی این شرکت‌ها به معنی از کار افتادن کارتخوان‌ها در سراسر کشور است.

وی با تاکید بر اینکه اصلاح نظام کارمزد باعث تقویت بنیه شرکت‌های پرداخت الکتروینک می‌شود، اظهار کرد: حتی می‌توان امیدوار به سرویس‌دهی بیشتر آن‌ها و معرفی ابزارهای جدید از سوی آن‌ها بود.

هم اکنون دیگران می خوانند -->

بیشتر بخوانید

اطلاعیه فوری؛ کارت به کارت گران شد | مبلغ کارمزد خرید با کارت بانکی و خدمات بانکی اعلام شد 2
اطلاعیه فوری؛ کارت به کارت گران شد | مبلغ کارمزد خرید با کارت بانکی و خدمات بانکی اعلام شد 3