اعتراض به افزایش تعرفه ثبت فیلمنامه در خانه سینما / آیا قصهپردازی باید محدود شود؟
تعرفههای ثبت فیلمنامه و طرح در بانک خانه سینما در سال 1403 علاوه بر افزایش چشمگیر با محدودیتهای عجیبی همراه شده است که خلاقیت نویسندگان را تحتفشار قرار میدهد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، برخی هنرمندان معتقدند محدودیتهایی نظیر تعیین سقف برای تعداد عناوین ثبتشده خود میتواند فشار بر هنرمندان را افزایش داده و مانعی بر سر راه خلاقیت تلقی شود. از سوی دیگر در تعیین تعرفهها؛ الگویی در نظر گرفته شده که بهموجب آن هزینهها بر اساس تعداد عناوین به طور تصاعدی افزایش مییابد.
تاکنون بیش از 150 فعال حوزه سینما اعتراض خود را به این موضوع در کارزار اعتراض به تعرفههای جدید بانک فیلمنامه خانه سینما اعلام کردهاند. بر اساس اعلام صورتگرفته، معترضان به این سیاست بر این عقیدهاند که این سیاست نهتنها به ضرر نویسندگان تازهکار و غیرعضو است، بلکه سؤالی جدی مطرح میکند: آیا خلاقیت و قصهپردازی باید محدود شود؟ قصهپردازی و ایدهپردازی ذاتاً فرایندهایی بیکران و خلاقانه هستند. هیچ نویسنده یا هنرمندی نمیتواند خلاقیت خود را در قالب تعداد مشخصی طرح یا ایده محدود کند.
در متنی که از سوی فیلمنامهنویسان و فیلمسازان خطاب به علی دهکردی منتشر شده، تأکید شده است: سیاستهای فعلی بانک فیلمنامه، با تحمیل چنین محدودیتهایی عملاً نویسندگان را به کنترل و کاهش تولید ایدههای خود مجبور میکند. برای نویسندگانی که در ذهن خود دنیایی از ایدهها دارند، این محدودیت مثل قطع بالهای خلاقیت است. آیا میتوان از نویسندهای انتظار داشت که برای صرفهجویی در هزینهها، ایدههای خود را محدود کند یا کنار بگذارد؟ از سویی موضوع افزایش قیمتها بهصورت غیرمنطقی هم دغدغه دیگری است. این مشکل بهویژه برای نویسندگان غیرعضو یا تازهکار بیشتر نمایان میشود. افراد غیرعضو که نهتنها باید هزینههای بسیار بالاتری پرداخت کنند، بلکه در صورت داشتن بیش از چند طرح یا ایده، باید مبالغی گزاف بپردازند. در چنین شرایطی، بسیاری از این نویسندگان از خیر ثبت ایدههای خود میگذرند و این موضوع خطر سرقت یا سوءاستفاده از آثار آنها را بهشدت افزایش میدهد.
تدوینکنندگان این نامه تأکید دارند خانه سینما بهجای ایجاد بستری برای حمایت و تشویق خلاقیت در عمل نویسندگان را به سمت محدودیت و انزوا سوق داده است. این محدودیتها با ماهیت هنری و خلاقانه نویسندگی در تضاد است. چرا باید نویسندهای که ذهنش مملو از قصهها و ایدههای تازه است، برای هر طرح یا داستان جدید هزینهای مضاعف پرداخت کند؟ مگر نه اینکه یکی از اهداف اصلی خانه سینما کشف و حمایت از استعدادهای نو است؟ سیاستگذاران باید به این نکته توجه کنند که محدودیت در تعداد ثبت طرحها و هزینههای گزاف، نهتنها خلاقیت را سرکوب میکند، بلکه آینده صنعت سینما را نیز تهدید خواهد کرد. خلاقیت، قصهپردازی و نوآوری ستونهای اصلی هر صنعت هنری هستند و هیچ نهادی نباید آنها را در چارچوبهای مالی و عددی محدود کند. اصلاح این سیاستها و ارائه راهکارهای حمایتی میتواند به رشد و توسعه خلاقیت و نوآوری کمک کند.
5757
کد خبر 2010230