اعتراض مخاطبان به خشونت عریان در گردنزنی
آن چه باعث اعتراضات فزاینده به «گردن زنی» شده، شیوه روایت ماجرا است که بی اغراق می توان آن را خشونت عریان نامید. راستی چه کسی مقصر است و چرا چنین اتفاقی رخ می دهد؟
به گزارش مشرق، درباره سریال «گردن زنی» که قسمت اول آن سرشار از صحنه های آزار دهنده بود و روایت قسمت دوم آن افتی محسوس داشت.
هفته گذشته پخش سریال «گردن زنی» ساخته سامان سالور در پلتفرم فیلم نت شروع شد و حالا دو قسمت آن در اختیار مخاطبان قرار گرفته است. سالور اولین سریال خانگی خود را بر اساس فیلمنامه زامیاد سعدونیان کارگردانی کرده و داستان آن درباره عروس و دامادی است که در شب عروسی به قتل می رسند.
این اولین بار نیست که یک اثر نمایشی، ساختمان خود را بر قتل بنا نهاده اما آن چه باعث اعتراضات فزاینده به «گردن زنی» شده، شیوه روایت ماجرا است که بی اغراق می توان آن را خشونت عریان نامید. راستی چه کسی مقصر است و چرا چنین اتفاقی رخ می دهد؟ چرا زمینه سازی مناسب انجام نشد و مخاطب بی نوا آچمز شد؟!
مورد اول | انتقادها
اگر اهل فضای مجازی باشید، با نظرات زیادی مواجه شده اید که «گردن زنی» را فارغ از کیفیت ساختاری و محتوایی، قضاوت می کنند. وجه مشترک نوشته ها در اینستاگرام و توییتر، خشونت عریان سریال است. خیلی ها گفته اند منتظر تماشای سریالی خانوادگی بودند اما در نهایت گرفتار آزار روحی شدند. نمی دانیم «گردن زنی» را دیده اید یا نه؛ اما همین قدر اشاره کنیم که سریال با سکانس شاد و سرخوش عروسی شروع می شود و همزمان زمزمه های اختلاف خانواده و فامیل به گوش می رسد. در این اثنا، سکانس دعوای زیرزمینی و خون پاشی هم در سریال گنجانده شده. ضربه اصلی در میانه قصه و ماجرای قتل عروس و داماد زده می شود. بیاید چند توییت را مرور کنیم.
یکی نوشته: «واقعا این قدر خشونت برای یک سریال لازمه؟ تپش قلب گرفتم.» دیگری گفته: «فوبیای به قتل رسیدن توی شب عروسی هم به مشکلاتم اضافه شد.» یک کاربر هم از دو کلمه برای انتقال منظورش بهره برده:«سراسر استرس». انتقادها به همین جا ختم نشد و عده ای تبلیغات محطیی سریال را زیر سوال بردند. این توییت جالب توجه است: «به پدر و مادری فکر می کنم که مجبورن به بچه شون توضیح بدن گردن زنی یعنی چه.» از این دست توییت ها باز هم هست که برخی از آن ها ناظر بر مصرف مواد است.
«گردن زنی» هشدار سنی مثبت 16 داشت و این آلارم از ابتدا تا انتهای سریال در گوشه کادر حک شده بود. چون بحث رده بندی سنی در ایران جا نیفتاده، خیلی از خانواده ها فکر کردند این هشدار هم مثل خیلی از سریال ها، فاقد اعتبار کافی است! برای همین در کامنت ها و پست های مجازی می بینیم که عده زیادی به این مساله اشاره کرده اند.
مورد دوم | افت قسمت دوم
بعد از انتشار قسمت اول هفت صبح، به این جمع بندی رسید که «گردن زنی» ظرفیت ایجاد موج در شبکه خانگی را دارد. قسمت دوم اما روی این فرضیه خط باطل می کشد و اگر سریال با همین شیوه پیش برود، تعداد زیادی از مخاطبان آن را رها خواهند کرد. در این قسمت با فضایی باسمه ای از روابط آدم ها، قصه ای کم ملات، روایتی خالی از اتفاقات مهیج و... روبرو بودیم. تحلیل بیشتر سریال را طی قسمت های آینده منتشر می کنیم. فقط یادآور شویم که قسمت دوم قید سنی مثبت 16 نداشت؛ هر چند باز هم از چند سکانس خشن، مثل کشیدن دندان برای اعتراف گیری، برخوردار بود.
مورد سوم | یک روایت
برای جمع بندی گزارش، بخشی از مطلب همکارامان در خبرگزاری مهر درباره سریال «گردن زنی» را مرور می کنیم: «اگرچه این سریال با رده بندی سنی 16 سال ارایه شده بود اما در کشوری که رده بندی سنی هنوز خیلی فرهنگ سازی نشده است نمایش این میزان از خشونت در سریال ها شاید چندان منطقی نباشد. حتماً انتظار نیست بدمن های سریال به سبک شخصیت منفی های سریال های تلویزیونی صرفاً چهره خلاف داشته باشند اما این سریال تنها در یک قسمت پر بود از صحنه هایی که می توانست در جامعه پر التهاب و تنش زای امروز بیشتر به ترویج خشونت دامن بزند.»
منبع: هفت صبح