افزایش تولید نفت ایران / پروژه های جدید جواب داد
آمار نشان می دهد که ایران تولید نفت را افزایش داده است.
افزایش تولید نفت، یکی از مهم ترین اقداماتی است که ایران توانسته است تاکنون در این مورد موفقیت های بسیاری را کسب کند.
معاون مدیر منطقه بهرگان شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: با انجام موفقیتآمیز پروژه فرازآوری چاه هندیجان 9 که با استفاده از گاز حاصل از چاه هندیجان 14 انجام شد، از اواخر اسفند سال 1402 حدود یک هزار بشکه به تولید نفت این منطقه در خلیج فارس افزوده شد.
مسعود بیرانوند با بیان اینکه چاه هندیجان 9 یکی از چاههای افقی حفاریشده در میدان هندیجان منطقه نفتی بهرگان است، اظهار کرد: این چاه از ابتدای راهاندازی در سال 1390 و با وجود انجام عملیات اسیدکاری و فرازآوری با نیتروژن، تولید پایداری نداشته است و بهدلیل افت فشار جریانی، چند بار چاه غیرعملیاتی میشد.
وی ادامه داد: با انجام آزمایشهای درونچاهی مختلف مشخص شد علت تولید ناپایدار، پایین بودن شاخص بهرهدهی چاه ناشی از پایین بودن نفوذپذیری سنگ مخزن است. با بررسی سناریوهای مختلف احیای چاه و شبیهسازی آن در نرمافزارهای تخصصی نفتی از سوی واحد مهندسی بهرهبرداری منطقه بهرگان، سرانجام احیای چاه با روش فرازآوری با گاز پیشنهاد شد.
معاون مدیر منطقه نفتی بهرگان تأکید کرد: در این روش گاز مورد نیاز برای تزریق به فضای حلقوی هندیجان 9 از طریق چاه هندیجان 14 تأمین میشود. با پیشنهاد این روش پس از موفقیتآمیز بودن اجرای آزمایشی پروژه با نصب موقت لولههای «چکسون»، سرانجام نصب خط لوله 2 اینج از Kill Line چاه هندیجان 14 به فضای حلقوی چاه هندیجان 9 انجام شد و با نصب ادوات روسطحی لازم روی این خط از جمله شیر یکطرفه، شیر دروازهای، چوک و فشارسنج، چاه هندیجان 9 از اواخر اسفند 1402 با دبی تقریبی یک هزار بشکه در روز عملیاتی شد.
بیرانوند تصریح کرد: روش فرازآوری با گاز در مقایسه با سایر روشهای فرازآوری مصنوعی از جمله پمپ الکتریکی درونچاهی و سرچاهی مقرونبهصرفه است، همچنین وجود منبع پرفشار گاز از چاه هندیجان 14 در فاصله کمتر از پنج متر از چاه هندیجان 9 در سکوی نفتی WHP-07 و نبود نیاز به ساخت واحد تقویت فشار، از دیگر مزایای استفاده از این روش به شمار میرود.
گفتنی است در برخی چاهها با گذشت مدت زمانی از شروع تولید، بهدلیل افت فشار مخزن و کاهش شاخص بهرهدهی و در نتیجه کاهش توان تولید، انتقال نفت به سطح با دبی مطلوب بهصورت طبیعی میسر نیست. در این شرایط، برای احیای چاه یا افزایش توان تولید، از روشهای فرازآوری مصنوعی استفاده میشود.
فرازآوری با گاز (Gas Lift) از روشهای فرازآوری مصنوعی است که با هدف احیا و افزایش دبی بهینه در چاههای نفتی استفاده میشود. در این روش با تزریق گاز به نقاط مشخصی از ستون نفتی چاه، چگالی متوسط سیال کاهش مییابد و با کاهش فشار جریانی، چاه دوباره فعال میشود.
با توجه به اینکه هنوز بحران به نقطه جوش نرسیده و فقط تهدیدات دوجانبه است، شاید اتفاقات تنگه هرمز اخطار به امریکائیها و اسرائیل باشد، اما همین باعث میشود ورود و خروج به تنگه هرمز مشکلساز شود و بنابراین روی قیمت نفت هم تاثیرگذار است.