جمعه 5 بهمن 1403

افزایش 100 درصدی جمع‌آوری بانک نمونه‌های زیستی در 1401

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
افزایش 100 درصدی جمع‌آوری بانک نمونه‌های زیستی در 1401

مدیرکل دفتر موزه ملی، تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان محیط زیست گفت: در سال 1401 دوبرابر سال 1400 جمع‌آوری و بانک نمونه زیستی در بانک‌های نمونه زیستی را داشتیم.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، نشست مشترک رؤسای سازمان حفاظت محیط زیست و جهاد دانشگاهی کشور با انعقاد توافقنامه راه‌اندازی بانک سلولی گونه‌های جانوری در معرض تهدید در مرکز ملی ذخایر ژنتیک ایران جهاد دانشگاهی برگزار شد.

دکتر محمد مدادی، مدیرکل دفتر موزه ملی، تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان محیط زیست در این نشست گفت: یکی از مهم‌ترین پارامترهای ذخایر ژنتیک، اهمیت حفاظت از تنوع زیستی است. زمانی که موضوع حفاظت ژنتیکی مطرح می‌شود اگر تنوع ژنتیکی با فرسایش مواجه شود تلاش‌های ما با شکست مواجه خواهد شد.

وی تصریح کرد: در تنوع زیستی ایران 198 گونه پستاندار، 24 گونه دوزیست، 264 گونه خزنده، 5570گونه پرنده، 273 گونه ماهی و 8000 گونه گیاهی وجود دارد. در وضعیت گونه مهره‌داران، 2 گون منقرض شده وجود دارد که ببر مازندران و شیر است که در کنار آنها 14 گونه در وضعیت بحرانی، 21 گونه در معرض خطر و 41 گونه آسیب‌پذیر وجود دارد.

مدادی گفت: وضعیت گونه‌های مهره‌دار براساس فهرست ملی 1401 نزدیک به 86گونه در معرض انقراض است که شامل 12 پستاندار، 52 پرنده و 18 خزنده و دوزیست است. همچنین 160 گونه حمایت و حفاظت شده وجود دارد که شامل 32 پستاندار، 96 پرنده و.... است.

مدیرکل دفتر موزه ملی، تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان محیط زیست با اشاره به عوامل تهدیدکننده ذخایر ژنتیکی تصریح کرد: این عوامل تهدید به دو بخش عوامل مستقیم و عوامل غیرمستقیم، تقسیم، می‌شود که توسعه ناپایدار اقتصادی، توزیع نامتوازن جمعیت و تغییرات اقلیمی از جمله این عوامل تهدید است.

وی با بیان اینکه 2 مرکز عمده و مهم در دنیا به صورت رسمی وجود دارد، گفت: 2 مرکز عمده و مهم در دنیا وجود دارد که ذخیره‌سازی سلول‌های حیات وحش و کشت و ذخیره‌سازی بانکی را انجام می‌دهد که یک مرکز در آمریکا با سابقه 30 ساله وجود دارد و یک مرکز نیز ژاپن وجود دارد که از سال 2002 کار خود را آغاز کرده است.

راه‌اندازی بانک سلولی 26 گونه در معرض تهدید با همکاری جهاد دانشگاهی و محیط زیست

مدیرکل دفتر موزه ملی، تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان محیط زیست با اشاره به انعقاد توافقنامه راه‌اندازی بانک سلولی گونه‌های جانوری در معرض تهدید در مرکز ملی ذخایر ژنتیک ایران جهاد دانشگاهی خاطرنشان کرد: 26 گونه در دفتر حیات وحش انتخاب کردیم که در دستورکار قرار گرفته است که تعدادی از آنها در کل کشور توسعه یافته است.

مدادی با اشاره به اقدامات بخش ژنتیک سازمان حفاظت محیط زیست گفت: راه‌اندازی بانک نمونه‌های زیستی حیات وحش، تشکیل کارگروه حفاظت و بهره‌برداری از منابع ژنتیک، سازماندهی و کنترل خروج نمونه‌ها از کشور، تهیه بانک اطلاعات مربوط به مطالعات ژنتیک گونه‌ها، تشکیل کمیته مشورتی حیات وحش، توسعه تجهیزات و آزمایشگاه‌ها از جمله اقدامات بخش ژنتیک سازمان حفاظت محیط زیست است.

وی گفت: در سال 1401 نسبت به سال 1400 جمع‌آوری و بانک نمونه زیستی در بانک‌های نمونه زیستی را داشتیم.