پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

اقتباس و بازارپردازی در بازی‌های دیجیتال دچار تحول شده است

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
اقتباس و بازارپردازی در بازی‌های دیجیتال دچار تحول شده است

کارشناس روند و آینده پژوهی بازی‌های رایانه‌ای گفت: یکی از تحولاتی که در سال‌های اخیر در حوزه بازی‌های دیجیتال اتفاق افتاده است، اقتباس و بازارپردازی و ارتباط صنعت فیلم و بازی است.

کارشناس روند و آینده پژوهی بازی‌های رایانه‌ای گفت: یکی از تحولاتی که در سال‌های اخیر در حوزه بازی‌های دیجیتال اتفاق افتاده است، اقتباس و بازارپردازی و ارتباط صنعت فیلم و بازی است.

مهشید شهیدی کارشناس روند و آینده پژوهی در بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای، در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به توسعه صنعت بازی‌های دیجیتال توسط سامانه‌های ویدئو به درخواست (VOD) گفت: صنعت بازی به‌عنوان بخشی از دنیای سرگرمی در طول سال‌ها تکامل‌یافته است، فناوری‌های جدید و پلتفرم‌ها و دستگاه‌های جدیدتر وارد عمل شده‌اند و روندهای موجود در صنعت بازی را تغییر داده‌اند و به‌طور کلی شاهد تغییرات زیادی در نحوه ارائه محتوا یا جذب کاربران بوده‌ایم، امروزه مردم خواهان دریافت و یا مشاهده محتوا به روش‌های جدید، بر حسب تقاضا و نیاز شخصی از دامنه وسیعی از دستگاه‌های دیجیتال در هر زمان برای مصرف هستند. فعالان حوزه سرگرمی نیز با شناسایی این نیازها، از طریق تلویزیون، سینما و بازی همواره به دنبال انتقال احساسات به سراسر جهان بوده‌اند.

وی افزود: یکی از تحولاتی که در سال‌های اخیر در حوزه بازی‌های دیجیتال اتفاق افتاده است، بحث مربوط به اقتباس و بازارپردازی و ارتباط صنعت فیلم و صنعت بازی است. مهم‌ترین اصل در این نوع بازارپردازی این است که اگر یک فیلم یا یک بازی، موضوع یا شخصیت‌های جذابی داشته باشد، طرف‌داران آن آثار، دوست دارند کالاهای مرتبط با آن اثر را دنبال کنند یا در اختیار داشته باشند، با همین رویکرد نیز رویه ساخت بازی بر اساس فیلم‌ها یا سریال‌های محبوب و بر عکس ساخت فیلم بر اساس بازی آغاز شد و به راهی برای شرکت‌ها یا افراد برای ایجاد جریان درآمد از یک رویداد یا شخص مهم تبدیل شد.

کارشناس روند و آینده پژوهی در بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای گفت: در خیلی از مواقع درآمد حاصل از بازارپردازی از فروش گیشه‌ای نیز فراتر می‌رود. محصولات قابل‌فروش شامل اسباب‌بازی، کتاب و بازی‌های دیجیتال هستند.

وی ادامه داد: شاید بتوانیم بگوییم بازارپردازی فیلم با جورج لوکاس و پس از ساخت فیلم استار وارز (جنگ ستارگان) آغاز شد و زمانی که فیلم و محصولات این فیلم به موفقیت مالی دست یافتند، سایر استودیوها شروع به تمرکز بر محصولات تجاری به‌عنوان بخشی از درآمدزایی خود کردند. این تجاری سازی شامل اسباب‌بازی‌، فیگور اکشن و چاپ پوستر فیلم بر اساس شخصیت‌های فیلم و... است و این شیوه از درآمدزایی تا حد زیادی مبتنی بر حقوق مالکیت معنوی است. با همین نگاه هم پلتفرم‌های ویدئو به درخواست برای یافتن مشتریان جدید تلاش می‌کنند تا وارد صنعت بازی‌های دیجیتال شوند.

شهیدی گفت: در مجموع ارتباط بین بازی‌های دیجیتال و پلتفرم‌های ویدئو به درخواست از دو طریق شکل می‌گیرد: اول، ساخت و انتشار بازی‌های موبایلی و دوم، بازارپردازی و اقتباس بین فیلم و بازی. ورود نتفلیکس به عرصه ساخت بازی‌های اقتباسی را می‌توانیم یکی از مصادیق بازارپردازی بدانیم. نتفلیکس یکی از سرویس‌هایی است که به انتشار این آثار اقتباسی پرداخته است. البته همه این آثار لزوماً در نتفلیکس اورجینال در نظر گرفته نمی‌شوند، اما صرف‌نظر از این، نتفلیکس حقوق چندین مورد از این اقتباس‌ها را خریداری کرده یا مجوز آنها را صادر کرده است. نتفلیکس اعلام کرده است که از محتوای اصلی تلویزیون و فیلم برای معرفی ابتکارات بازی‌های دیجیتال خود استفاده خواهد کرد.

وی افزود: این سرویس برخی از قابل‌توجه‌ترین بازی‌های دیجیتال را برای تبدیل شدن به سریال و فیلم‌ها انتخاب کرده است. تعدادی از این بازی‌ها در قالب انیمه سریالی ارائه شده‌اند. همچنین تعدادی از بازی‌ها تبدیل به فیلم و سریال در این شبکه شده‌اند یا قرار است تبدیل بشوند. اقتباس‌های بازی‌های دیجیتال چه در قالب انیمیشن یا لایو اکشن و فیلم یا سریال تلویزیونی باشد، به طور فزاینده‌ای در حال محبوب‌شدن هستند. در مجموع می‌توان گفت دلایل زیادی برای توسعه بازی‌های دیجیتال به‌واسطه پلتفرم‌های ویدئو به درخواست وجود دارد.

کارشناس روند و آینده پژوهی در بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای گفت: جذب مشتریان جدید برای سامانه‌ها یکی از دلایل گرایش این مجموعه‌ها به ایجاد سرویس‌های بازی‌های دیجیتال است. همچنین ورود پلتفرم‌های ویدئو به درخواست به حوزه بازی‌ها ممکن است توجیه کننده افزایش قیمت‌های اشتراک کاربران در سال‌های آینده باشد.

وی ادامه داد: یکی دیگر از موضوعاتی که می‌تواند سبب توجه پلتفرم‌های ویدئو به درخواست به بازی‌های دیجیتال شود، حرکت این پلتفرم‌ها به چند خدماتی شدن و ارائه سرویس‌های گوناگون است. بر این اساس کاربران به‌جای داشتن برنامه‌های مجزا برای بازی و استریم، اکنون با استفاده از یک سکو، چندین سرویس را دریافت می‌کنند. هدف اصلی از این اقدام ارائه یک مقصد سرگرمی متمرکز به کاربران خود است که بر اساس آن مخاطبان بازی‌های دیجیتال را علاقه‌مند به دیدن فیلم‌ها و مخاطبان فیلم‌ها را علاقه‌مند به استفاده از سرویس‌های بازی می‌کند.

شهیدی گفت: توسعه بازی‌ها توسط پلتفرم‌ها می‌تواند فرصت‌های جدیدی را برای مخاطبان در جهت صرف زمان در این سامانه‌ها ایجاد کند که همین موضوع می‌تواند سبب تعمیق تعامل و افزایش جذابیت این پلتفرم‌ها برای کاربران و وفاداری در مصرف باشد. توجه به مدت‌زمان صرف شده و نگه‌داشتن کاربران در اکوسیستم شرکت یکی دیگر از اصول کلیدی این پلتفرم‌ها است.

کارشناس روند و آینده پژوهی در بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای در پایان گفت: جمع‌آوری داده از مخاطبان و ذائقه‌سنجی از کاربران نیز یکی دیگر از دلایل ورود پلتفرم‌ها به عرصه بازی‌های دیجیتال است؛ چرا که پلتفرم‌های ویدئو به درخواست می‌توانند با استفاده از داده‌های جمع‌آوری شده و بر اساس علاقه‌مندی کاربران آنها را به‌سوی محتواهای جدید سوق دهند و توصیه‌هایی را بر حسب سلایق برای تماشا به افراد انجام دهند.

برای مشاهده گزارش کاملی از توسعه صنعت بازی‌های دیجیتال توسط سامانه‌های ویدئو به درخواست VOD به این پیوند مراجعه کنید.