سه‌شنبه 24 تیر 1404

اقتصاد دنیا روی مین بدهی راه می‌رود

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
اقتصاد دنیا روی مین بدهی راه می‌رود

بدهی جهانی از مرز 300 تریلیون دلار عبور کرده؛ یعنی بیش از سه برابر کل تولید ناخالص داخلی جهان. زمانی این ابزار فقط برای شرایط اضطراری مثل جنگ و رکود به‌کار می‌رفت. اما حالا بدهی، از یک راه‌حل اضطراری به هنجاری همیشگی تبدیل شده است.

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ بدهی جهانی از مرز 300 تریلیون دلار عبور کرده؛ یعنی بیش از سه برابر کل تولید ناخالص داخلی جهان. زمانی این ابزار فقط برای شرایط اضطراری مثل جنگ و رکود به‌کار می‌رفت. اما حالا بدهی، از یک راه‌حل اضطراری به هنجاری همیشگی تبدیل شده؛ به‌خصوص در نظام‌های دموکراتیک که سیاستمداران انگیزه‌ای قوی برای خرج کردن دارند، اما تمایلی به افزایش مالیات یا کاهش هزینه‌ها ندارند.

این روند تاریخی از قرن هفدهم آغاز شد، جایی که دولت‌ها برای نخستین‌بار توانستند با وثیقه‌گذاری بر درآمدهای مالیاتی آینده، اوراق قرضه منتشر کنند و از عموم مردم وام بگیرند. اما نقطه عطف واقعی در سال 1971 اتفاق افتاد، زمانی که ایالات متحده به نظام استاندارد طلا پایان داد و به عصر «پول بی‌پشتوانه» وارد شد. از آن زمان، دولت‌ها دیگر محدود به پشتوانه‌های فیزیکی نبودند و قدرت نامحدودی برای خلق پول و استقراض پیدا کردند.

اما این رقم نجومی بدهی دقیقاً متعلق به چه کسی است؟