امارت افراطی که آمریکا برای افغانستان ساخت! / جنگ؛ تنها دستاورد 20 سال اشغال
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، زهرا مهران راد؛11 سپتامبر 2021 مصادف با بیستمین سالگرد حملات القاعده به برجهای نیویورک در آمریکاتاریخی است که بایدن وعده داده نیروهای نظامی خود راکه امروز به اندازه سن یک جوان 20 ساله در افغانستان قدمت حضور دارند را خارج خواهد کرد. تاریخی که بایدن برای این کار درنظر گرفته البته خود جای توجه دارد 11 سپتامبر روزی است که حملات به برجهای دوقلوی مرکز تجارت...
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، زهرا مهران راد؛11 سپتامبر 2021 مصادف با بیستمین سالگرد حملات القاعده به برجهای نیویورک در آمریکاتاریخی است که بایدن وعده داده نیروهای نظامی خود راکه امروز به اندازه سن یک جوان 20 ساله در افغانستان قدمت حضور دارند را خارج خواهد کرد.
تاریخی که بایدن برای این کار درنظر گرفته البته خود جای توجه دارد 11 سپتامبر روزی است که حملات به برجهای دوقلوی مرکز تجارت جهانی از افغانستان برنامهریزی و کنترل شد و به دنبال آن ائتلافی به رهبری آمریکا، طالبان را از قدرت خلع کرد و القاعده را به طور موقت از این کشور بیرون راند؛ و این اتفاق به ظاهر تروریستی شد حسن مطلع حضور 20 ساله آمریکاییها در قلب خاورمیانه و منطقه استراتژیک افغانستان.
اما در این میان مردم افغانستان بیشترین صدمه را دیدهاند. بیش از 60 هزار نفر از نیروهای امنیتی این کشور کشته شدهاند و تلفات غیرنظامیان هم چیزی حدود دو برابر این بوده است. هزینه اقتصادی حضور نظامی آمریکا در افغانستان برای مالیات دهندگان آمریکایی هم رقمی سرگیجهآور و نزدیک به یک تریلیون دلار بوده است.
حضور نیروهای نظامی خارجی در افغانستان باعث کشته شدن 241 هزار نفر از مردم این کشور، مهاجرت بیش از شش میلیون نفر از مردم افغانستان در داخل و خارج از کشور و تخریب و ویرانی نتیجهای در بر نداشته است.
*س_ *تخریب، ویرانی و هزاران کشته دستاورد 20 ساله آمریکا در همسایگی ایران_س*انشگاه براون به عنوان یکی از معتبرینترین دانشگاههای آمریکا با انتشار گزارشی از هزینههای انسانی جنگ 20 ساله آمریکا در افغانستان نوشت تاکنون 241 هزار نفر از افغانها در این جنگ کشته شده اند که 71 هزار و 344 نفر از آنان غیر نظامی بوده اند. در ادامه این گزارش آمده است 47 هزارو 245 غیر نظامی در خاک افغانستان و 24 هزارو 99 غیرنظامی هم در مرزهای افغانستان و پاکستان در داخل خاک پاکستان کشته شده اند. بیشتر این افراد براثر حمله هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا جان باخته اند.
در ادامه این مطلب اضافه شده است بین 66 تا 69 هزار نفر از نیروهای ارتش و پلیس افغانستان و سه هزار و 586 نیروی نظامی آمریکایی نیز در این مدت کشته شده اند.
براساس این گزارش، نیروی هوایی آمریکا از سال 2013 تا 2019 نزدیک به 70 هزار پرواز هواپیماهای سرنشین دار بر فراز افغانستان انجام داده است که در آن 27 هزار بمب هدایت شونده را پرتاب کرده است.
تلفات جنگجویان گروه طالبان براساس برآورد دانشگاه براون 84 هزارو 191 نفر تخمین زده شده است و هزاران نفر دیگر نیز براثر جنگ، گرسنگی و تبعات ناشی از جنگ جان خود را از دست داده اند.
این گزارش، افغانستان را به عنوان یکی از خطرناکترین کشورها برای کودکان دانسته و اضافه شده است در یک دهه گذشته هفت هزار و 792 کودک در افغانستان کشته و 662 تن دیگر مجروح شده اند.
براساس این گزارش، از سال 2010 به این طرف سه هزار زن براثر جنگ کشته شده و هفت هزار تن دیگر مصدوم شده است و از سال 1399 با ثبت مرگ 390 زن مرگبارترین سال برای زنان افغان در یک دهه گذشته بوده است. هزینه مالی این جنگ 2.26 تریلیون دلار برآورد شده است که 933 میلیارد آن بودجه وزارت دفاع آمریکا یا پنتاگون بوده و 443 میلیارد نیز هزینه متمم آن خوانده شده است.
296 میلیارد دلار برای مراقبتهای پزشکی و زخمیها، معلولان و 59 میلیارد هزینه وزارت خارجه این کشور برآورد شده است که در این مدت 530 میلیارد دلار دیگر سود پولهای وام گرفته شده پرداخته شده است.
در این گزارش گفته شده است که آمریکا 144 میلیارد دلار برای طرحهای بازسازی افغانستان هزینه کرده است. براساس گزارش دانشگاه آمریکائی براون، دستاوردهای آمریکا از زمان حمله این کشور در سال 2001 در افغانستان را ناچیز و محدود به رونق آموزش و پرورش، کاهش مرگ و میر مادران به نصف و حضور در مجلس نمایندگان دانسته شده است. هزینه جانی و مالی این حضور 20 ساله نظامی و امنیتی در افغانستان برای آمریکائیها هم به شکلی نجومی بالا بوده است. طی این سالها بالغ بر 2300 نظامی زن و مرد آمریکایی کشته و بیش از 20 هزار نفر مجروح شدهاند، همینطور بیش از 450 نظامی بریتانیایی و صدها نفر دیگر از ارتش سایر کشورها جان خود را از دست دادند.
*س_ *حمله نیروهای ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا به افغانستان را میتوان «طولانیترین جنگ بدون وقفه» تاریخ ایالاتمتحده دانست_س*مناطق زیادی در سراسر افغانستان صحنه درگیری میان نیروهای امنیتی افغانستان و طالبان بوده و شهرستانهای برخی ولایات در اختیار و کنترل این گروه است. جنگ و حملات هوایی نیروهای ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا به افغانستان را میتوان «طولانیترین جنگ بدون وقفه» تاریخ ایالاتمتحده دانست. این نبرد در مقایسه با حضور ارتش سرخ شوروی در افغانستان حدودا دو برابر به طول انجامیده است.
حالا همزمان با موعد خروج آمریکا از افغانستان این طالبان است که در حال پیشروی در افغانستان و تصرف شهرهای مهم این کشور است سه شنبه 15 تیر بود که محمد حنیف اتمر وزیرخارجه افغانستان در نشست سفیران کشورهای همسایه و منطقه گفت: تا به امروز بیش از 80 شهرستان، بدست طالبان افتاده و دلیل آن نیز تخلیه برنامه ریزی شده آن شهرها از طرف دولت افغانستان بوده است.
به گفته وزیر خارجه افغانستان، حملات گروه طالبان طی ماههای اخیر دو برابر شده و در روز حدود 70 تا 100 حمله انجام میدهند. اتمر با اشاره به عقب نشینی بیش از یک هزار نیروی دولتی به خاک تاجیکستان گفت که تلاش برای باز گرداندن آنها ادامه دارد. وی گفت به نظر میرسد، طالبان این روزها رویای تشکیل امارت اسلامی را در این کشور در سر دارند.
وزیر خارجه افغانستان تأکید کرد که یک چهارم نیروی طالبان را جنگجویان خارجی از جمله افراد القاعده و داعش تشکیل میدهند. اتمر گفت که هدف طالبان جنگ با نیروهای خارجی نیست، بلکه تصرف کابل و تشکیل امارت اسلامی در افغانستان است.
*س_ *آینده مبهم امنیتی در انتظارهمسایه شرقی_س*به این ترتیب آینده امنیت در افغانستان تصویر چندان مشخصی ندارد. کشوری که نیروهای غربی تابستان امسال آن را به طور کامل ترک میکنند، فاصله زیادی تا امنیت دارد موضوعی که این روزها رسانههای آمریکایی با مانور بر روی آن سعی میکنند تا موضوع خروج خود از افغانستان را با ابهام مواجه کنند. اما در روزهای پر از التهاب پس از حملات 11 سپتامبر هم کمتر کسی میتوانست پیشبینی کند که آنها دو دهه در افغانستان باقی بمانند.
*س_ *ابتکار برگزاری نشست بین الافغان از کجا نشات گرفت؟_س*پیشرویهای طالبان و گسترش جنگ داخلی در افغانستان از جمله عواملی بود که جمهوری اسلامی را بر آن داشت تا دست به کار برگزاری اجلاس گفتگوهای بین الافغان با حضور نمایندگان دولت رسمی افغانستان و هیئت عالی سیاسی طالبان به میزبانی وزارت خارجه باشد.
*س_* توزیع قدرت به جای انحصار آن یکی از راههای پشنهادی ایران است_س*ابتکاری که بعد از به بن بست رسیدن مذاکرات استانبول از یک طرف پیشروی طالبان از سوی دیگر و نگرانی کشورهای همسایه از جمله جمهوری اسلامی به کشیدن دامنه این نا آرامی به مرزهای مشترک به جا و به موقع بود در این خصوص پیر محمد ملازهی کارشناس مسائل افغانستان به خبرنگار سیاست خارجی ما گفت: واقعیت این است که افغانستان راه حل نظامی ندارد، چون اگر طالبان از راه نظامی مشکل را حل کند توان آن را دارد که به زودی کابل را هم تصرف کند و در مرحله بعد جنگ داخلی در این کشور به راه خواهد افتاد.
ملازهی:ابتکار ایران در برگزاری نشست بین الافغان راهی موثر در مهار بحران در افغانستانملازهی تصریح کرد: این راه بینابینی باید به گونهای باشد که هم طالبان در قدرت بماند و هم دولت فعلی از قدرت حذف نشود. به هر حال شرایط افغانستان طوری نیست که یک گروه به تنهایی قدرت تشکیل دهد لذا بهترین راه حل همان راه حل پیشنهادی ایران است که افغانها بتوانند به جای انحصار قدرت در دست یک گروه خاص به توزیع قدرت در بین گروههای مختلف بپردازند. اقدام جمهوری اسلامی در برگزاری نشست بین الافغان این بار حمایت تلویحی و البته محتاطانه آمریکا را نیز به دنبال داشت، اما با سیاست مرموز و منحصر به فرد دموکراتها
*س_ *تقدیر محتاطانه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از برگزاری نشست بین الافغان در ایران_س*17 تیر ماه درست یک روز بعد از میزبانی ایران از نشست بین الافغان، وزارت خارجه آمریکا با لحنی محتاطانه از میزبانی نمایندگان طالبان و دولت افغانستان در تهران استقبال کرده و گفت: چنین اقدامهایی میتواند برای آینده افغانستان سازنده باشد. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، با اشاره به نقش همسایگان افغانستان گفت: "همسایگان افغانستان باید نقشی سازنده بازی کنند. آنچه ایران میخواهد با میزبانی چنین نشستی انجام دهد میتواند واقعا سازنده باشد. باید نتیجه را در آینده دید.
*س_ *بهترین راه برقراری صلح در افغانستان بازگشت به میز مذاکرات بینالافغانی است_س*به هرحال به نظر میرسد موضوع افغانستان و شرایط عدم تمایل به ثبات آن موضوعی است که در بین سردمداران آمریکایی با هر طیف و حزب و گروهی تفاوتی در اصل ماجرا ندارد، البته ذکر این نکته نیز ضروری به نظر میرسد که طالبان این روزها با طالبان دهههای قبل تفاوتهایی کرده است و امروز این گروه میتواند مثل سایر احزاب افغانی حق رای و شرکت در دولت را داشته باشد به قول محمدجواد ظریف که خطاب به احزاب مختلف سیاسی در افغانستان گفت:"بازگشت به میز مذاکرات بینالافغانی" بهترین راه برقراری صلح در افغانستان است، شجاعت در صلح مهمتر از شجاعت در جنگ است و ملتی که 40 سال است در رنج و زحمت است حق دارد که مخالف جنگ باشد.
آن چه از شما میخواهم این است که از این فرصت استفاده کنید و هرچه زودتر جنگ را در افغانستان پایان دهید و برای مردم افغانستان فرصت توسعه فراهم آورید، این سیاست جمهوری اسلامی در تلاش برای ایجاد صلح و ثبات در منطقه است.