پنج‌شنبه 8 آذر 1403

امضای تفاهم‌نامه‌های همکاری بین معاونت علمی و 4 دانشگاه و یک پارک علم و فناوری

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
امضای تفاهم‌نامه‌های همکاری بین معاونت علمی و 4 دانشگاه و یک پارک علم و فناوری

مراسم امضای همزمان پنج تفاهم‌نامه همکاری مشترک بین معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری و دانشگاه‌های شهید بهشتی، علامه طباطبایی، صنعتی اصفهان و علم و صنعت ایران و پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، مراسم امضای این تفاهم نامه‌ها در محل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار شد.

روح‌الله دهقانی؛ معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهوری در مراسم امضای این تفاهم‌نامه‌ها با تأکید بر این که این تفاهم‌نامه‌ها، مبدأ یک حرکت بزرگ در حمایت معاونت علمی از دانشگاه‌های کشور است و تفاهم‌نامه‌های مشابهی با دیگر دانشگاه‌ها و مراکز علمی فناوری کشور امضا خواهد شد، اظهار کرد: فعالیت دانشگاه‌ها ابعاد مختلفی دارد که سه حوزه «اساتید و دانشجویان»، «آموزش و پژوهش» و خود محیط دانشگاه به عنوان کانون «نظریه‌پردازی و توسعه فناوری‌» را شامل می‌شود. دغدغه دستگاه‌هایی مثل وزارت عتف و وزارت بهداشت عمدتاً معطوف به دو حوزه اول است و اساساً علت تشکیل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری این بوده که معاونتی ذیل شخص رئیس جمهور به افزایش اثربخشی دانشگاه‌ها در هر سه حوزه کمک کند.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به وجود وزارتخانه‌هایی که دغدغه مسائل صنفی دانشگاه‌ها را دارند، ماموریت اصلی ما در دانشگاه معطوف به دانشگاهیان و بحث‌های آموزشی و تحقیقاتی دانشگاه نیست بلکه بیشتر از جنس ریل‌گذاری، جریان‌سازی و الگوسازی است.

دهقانی در تبیین نقش معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان به تعبیری از مقام معظم رهبری اشاره کرد که معاونت علمی به عنوان ستاد و قرارگاه حوزه علم، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان باید بردار‌های کوچک و بزرگ این حوزه را جهت‌دهی کند.

حضور شرکت‌های بزرگ در پارک‌های علم و فناوری به معنای گردش مالی بالا نیست

وی با اشاره به آغاز اجرای نظام جدید ارزیابی شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان گفت: براساس این نظام 80 درصد شرکت‌های دانش‌بنیان موجود در گروه شرکت‌های نوپا هستند که تحت حمایت گلخانه‌ای مثل معافیت مالیاتی و. .. قرار می‌گیرند؛ اما حمایتی که از دو گروه دیگر شرکت‌های دانش‌بنیان یعنی شرکت‌های فناور و نوآور می‌شود، حمایت‌های متوسط مثل اعتبار مالیاتی و... است.

دهقانی خاطرنشان کرد: بر بستر این نظام جدید ارزیابی و حمایت، زمینه برای ارتباط حلقه‌های علمی از جمله دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و تحقیقاتی با شرکت‌های دانش‌بنیان نوپا، فراهم شده است. همچنین حلقه شرکت‌های دانش‌بنیان نوپا به شرکت‌های دانش‌بنیان نوآور متصل می‌شود و این زنجیره با ارتباط شرکت‌های نوآور به شرکت‌های فناور تا ارتباط با شرکت‌های پیشران و بزرگ کشور تکامل می‌یابد. ارتباط این حلقه‌ها، منجر به تکامل زنجیره ارزش خواهد شد و در نهایت شاهد ارتباط واقعی میان دانشگاه و بخش تحقیقاتی کشور با عرصه اقتصاد و جامعه خواهیم بود.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهوری با بیان اینکه آیین‌نامه جدید ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان، به نحو چشمگیری روند تأسیس و اداره شرکت از سوی اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها را تسهیل می‌کند، اظهار کرد: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در قبال حمایت‌ها و تسهیلات مالی که براساس تفاهم‌نامه‌های مشترک در اختیار دانشگاه‌ها قرار می‌دهد انتظار دارد به طور متوازن از جریان‌سازی تولید علم فاخر تا ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان و تقویت اقتصاد دانش‌بنیان را مورد توجه قرار دهند؛ البته با توجه به تفاوت زیست‌بوم دانشگاه‌ها انتظارات هم مشابه نیست.

وی با اشاره به آغاز برنامه برش استانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان که طی آن عملکرد استانداران به مقام معظم رهبری و رئیس جمهور گزارش خواهد شد، بیان کرد: مشابه این طرح، برشی از وظایف معاونت حول دانشگاه‌های برند وجود دارد و اتفاقاً اعتباراتی که به برخی دانشگاه‌های برند داده می‌شود از برخی استان‌ها هم بیشتر است.

دهقانی با تأکید بر این که به موازات واگذاری برشی از وظایف معاونت به استان‌ها و دانشگاه‌های برند، اختیارات معاونت هم توزیع می‌شود، افزود: پیش‌بینی شده که امسال 12 هزار میلیارد تومان اعتبار مالیاتی داشته باشیم؛ البته اعتبار مالیاتی برخلاف گرنت‌های مستقیم بیشتر در حوزه‌های نزدیک به بازار صرف می‌شود و به تعبیری می‌توان گفت اعتبار مالیاتی، گرنتی است که نزدیک بینانه‌تر و معطوف به بازار هزینه می‌شود.

وی ادامه داد: علاوه بر گرنت‌ها و اعتبارات مالیاتی به دنبال منابع مالی دیگری هم هستیم که عمده مراحل قانونی آن‌ها طی شده و‌امیدوارم به زودی به سبد اعتبارات علم و فناوری افزوده شوند.

دهقانی با بیان این که تفاهم نامه منعقده با دانشگاه‌ها دو ساله است، گفت: بر این اساس احتمالاً در برش‌های 6 ماهه با هم هماهنگ می‌شویم و روند تخصیص و همچنین اجرای تفاهم نامه را بررسی می‌کنیم. همانطور که به شدت به انجام تعهدات معاونت در موافقت‌نامه‌ها متعهد هستم به اجرای تعهد متناظر آن از سوی دانشگاه‌ها هم حساس هستم.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: صرف نظر از اختیارات مالی معاونت باید به اعتبار جایگاه ویژه معاونت علمی هم توجه کرد؛ طبعا وقتی در موضوعی معاونت علمی پای کار می‌آید، وزازتخانه‌ها و سایر بخش‌ها هم با اعتماد بیشتر پای کار می‌آیند و خواهش من از دانشگاه‌ها این است که از این اعتبار هم نهایت استفاده را بکنید.

دهقانی در پایان با بیان اینکه دانشگاه‌های علم و صنعت ایران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی و صنعتی اصفهان و پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف به عنوان پیشقراولان این مسیر کار سخت‌تری را در پیش دارند، ابراز امیدواری کرد به برکت عشق و ارادت خالصانه مردم ایران به امام حسین (ع) و عزاداری‌های پرشور ایام محرم، امضای این تفاهم‌نامه‌ها، شروعی پر خیر و برکت برای همکاری‌های نزدیکتر معاونت و دانشگاه‌ها در جهت نقش‌آفرینی هر چه موفق‌تر آن‌ها در مسیر ماموریت‌هایشان باشد.

پیش از صحبت‌های دهقانی، عبدالله معتمدی؛ رئیس دانشگاه علامه طباطبائی طی سخنانی با تقدیر از اقدامات و حمایت‌های معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری بیان کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیاناتشان بر دو عنصر ایمان و امید تأکید فراوانی دارند. امضای این تفاهم‌نامه‌ها از اقداماتی است که روحیه امید را در اعضای هیئت علمی و دانشجویان تقویت می‌کند چرا که یکی از عناصر عظیم ناامیدی، نگرانی در خصوص وضعیت اشتغال و آینده شغلی است که به خوبی پاسخ داده می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر اگر همکاران و دانشجویان ما‌ایده‌ای داشته باشند که بتواند تولید ثروت کند حمایت می‌کنیم و خوشبختانه در اکثر دانشکده‌ها، مراکز کارآفرینی و نوآوری راه‌اندازی شده است.

مهدی الیاسی؛ معاون سیاست‌گذاری و توسعه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری هم با بیان این که دانشگاه علامه طباطبایی پیشانی علوم انسانی کشور است، اظهار کرد: تعامل خوبی بین معاونت و دانشگاه علامه شکل گرفته و این تفاهم‌نامه هم در راستای افزایش اثربخشی علوم انسانی در جامعه، وارد کردن فناوری در علوم انسانی و تکمیل زیست بوم نوآوری در دانشگاه علامه است.

سید محمود رضا آقامیری؛ رئیس دانشگاه شهید بهشتی هم با اشاره به سابقه معاونت خود در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در ابتدای دهه 1390 گفت: خوشحالم که معاونت علمی روی ریل منطقی فعالیت خود افتاده و عملکرد آن به نحوی است که به جامعه علمی، امید و احساس آرامش می‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: دانشگاه شهید بهشتی به عنوان دانشگاهی جامع، قرارداد‌هایی را با وزارت نیرو و وزارت صنعت، معدن و تجارت و مجموعه پتروشیمی منطقه مکران منعقد کرده که به عنوان معین آن‌ها در حوزه کاربست علم در صنعت و ارتباط با دانشگاه‌ها عمل کند.

بهنام طالبی؛ رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف هم با تقدیر از فعالیت‌های معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان اظهار کرد: معاونت علمی به تدریج جایگاه خود را به عنوان یک هدایتگر پیدا کرده و به گونه‌ای شده که جامعه علمی از معاونت امید می‌گیرد.

میثم فرج‌الهی؛ رئیس مرکز مدیریت طرح‌های کلان و پیشران معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری هم در توضیح توافق نامه‌های امضا شده با دانشگاه‌ها و پارک علم و فناوری شریف گفت: براساس این توافقنامه‌ها طی مدت دو سال گام به گام از این دانشگاه‌ها در بخش‌های مختلف حمایت می‌کنیم. منابع مالی در نظر گرفته شده برای هر یک از این دانشگاه‌ها 500 میلیارد تومان و برای پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف حدود 250 تا 300 میلیارد تومان است.