سه‌شنبه 6 آذر 1403

انتشار مصاحبه ظریف؛ آیا پروژه‌ای عادی، تبدیل به یک پروژه ضدامنیتی شد؟!

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
انتشار مصاحبه ظریف؛ آیا پروژه‌ای عادی، تبدیل به یک پروژه ضدامنیتی شد؟!

انتشار فایل مصاحبه ظریف نه تنها یک شکست امنیتی برای دولت تدبیر و امید است، بلکه می تواند ضعف در جلوگیری از ورود نفوذی‌ها، ضعف در شناسایی آنها و در نهایت ضعف در باور وجود نفوذی ها را مجددا به رخ بکشد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ انتشار یک فایل مصاحبه از محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان، در رسانه سعودی ایران اینترنشنال، حاشیه های فراوانی را در فضای رسانه ای و افکار عمومی کشور ایجاد کرده است.

از شب گذشته تاکنون تحلیل های مختلفی درباره جزئیات و اظهارات ظریف در این مصاحبه بیش از 3 ساعته مطرح شده است که می توان هرکدام را در جای خود بررسی کرد. اما همچنان اصلی ترین مساله موجود در میانه انتشار مصاحبه ظریف، نه اظهارات وی درباره سیاست منطقه ای کشور، مذاکرات هسته ای، رویدادهای داخلی و...، که در واقع اصل انتشار گفت و گوی ظریف آنهم در یک رسانه معاند است. البته عجیب تر آنکه برخی خبرنگاران نزدیک به رسانه های معاند حتی ادعا کرده اند که از صبح دیروز فایل این مصاحبه را اختیار داشته اند، ادعایی که نمی توان آنرا تائید کرد ولی در صورت تطبیق با واقعیت به قابل تامل بودن موضوع می افزاید. در ادامه می توان به چند نکته اشاره کرد: *برخی منابع مدعی هستند چنین گفت و گوهایی در دوران پایانی همه دولت ها رواج داشته و پروژه ای معمول است و نتیجه این گفت و گوهای صریح برای ثبت در گنجینه نظام در اختیار مقامات ارشد قرار می گیرد تا در آینده مورد بررسی و تطبیق با عملکردها و رویدادها قرار گیرد. حال سوال اینجاست که چگونه یک پروژه به ظاهر معمول و طبق روال، به یک شکاف امنیتی توسط دولت تبدیل می شود؟ *انتخاب گرداننده پروژه تاریخ شفاهی دولت تدبیر و امید خود اولین گاف امنیتی است؛ حسام الدین آشنا در نگاه اول یک فرد با جایگاه امنیتی است که تبعا ملاحظات امنیتی را به خوبی می داند. اما وی طی 8 سال اخیر، از جایگاه یک عنصر امنیتی، به یک عنصر تبلیغاتی تبدیل شد، چه در جایگاه مشاور فرهنگی رئیس جمهور و چه در جایگاه ریاست مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری! بسیاری معقدند حضور یک ورود یک عنصر امنیتی به موضوع تبلیغات سیاسی برای یک جناح خاص، می تواند ملاحظات عامل زیر پاگذاشتن ملاحظات امنیتی معمول شود. *البته نباید به نکات موجود در خلال مصاحبه نیز بی توجه بود؛ در جایی از این فایل 3 ساعته سعید لیلاز به عنوان مصاحبه کننده، خواسته یا ناخواسته می گوید «این حرف ها که بعد از دولت منتشر می شود...»؛ با اینکه هم ظریف و هم لیلاز در طول مصاحبه دائم از «عدم انتشار این حرف ها» سخن می گویند ولی در جایی دیگر (حدود زمان 1 ساعت و 21 دقیقه از فایل)، لیلاز در برابر سوال ظریف که برای چندمین بار می پرسد، «این حرف ها را که منتشر نمی کنید؟»، پاسخ می دهد؛ «انتشار اینها بستگی به نظر شما و دکتر آشنا دارد!» حضور چند فرد بی ربط در اتاق مصاحبه، (به نحوی که ظریف در خلال مصاحبه به آنها اعتراض می کند که احتمالا حرف زدنشان تمرکز وی را بهم زده است و حتی صدای دست زدن هایشان در پایان مصاحبه کاملا به گوش می رسد!) حکایت بی توجهی کامل به حداقل های اصول حفاظتی در مصاحبه ای چنین دارای اهمیت است. ساده انگاری درباره افرادی که می توانند فایل تصویری و صوتی چنین مصاحبه های حساسی را در اختیار داشته باشند (مصاحبه با تعدادی از اعضای هیات دولت با همین فرمت انجام شده است) در واقع نشات گرفته شده از همان روحیه ساده انگارانه ای است که نه دری اصفهانی را جاسوس می داند و نه شعبانی را عامل نفوذی محافل امنیتی غرب! *به هرحال انتشار فایل مصاحبه ظریف (فارق از محتوای آن) نه تنها یک شکست امنیتی برای دولت تدبیر و امید است، بلکه می تواند ضعف در جلوگیری از ورود نفوذی ها، ضعف در شناسایی آنها و در نهایت ضعف در باور وجود نفوذی ها را در دولت مجددا به رخ بکشد؛ آنهم در جایی که برخی حتی یک خط از ماجراهایی نظیر گاندو را باور نمی کنند، یک پروژه گاندوی جدید، بدون سر و صدا در حال شکل گیری بود. انتهای پیام / ک