سه‌شنبه 6 آذر 1403

انتشار کتابی در راستای بررسی مفهوم زیبایی با محوریت آثار نظامی

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
انتشار کتابی در راستای بررسی مفهوم زیبایی با محوریت آثار نظامی

نویسنده کتاب «زیبایی‌شناسی عاشق و معشوق در ادبیات فارسی» اظهار کرد: این کتاب پس از چندین سال تحقیق و پژوهش منتشر شده و در آن به بررسی معیارهای زیبایی‌شناختی با محوریت منظومه‌های عاشقانه نظامی پرداخته شده است.

حمید عابدیها که تحصیل کرده مقطع دکترای زبان و ادبیات فارسی است، در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به مراحل گردآوری این کتاب خاطرنشان کرد: در مقدمه کتاب استاد بهاءالدین خرمشاهی به زیبایی و زیبایی‌شناسی با مطالبی پیرامون احوال آثار نظامی، عاشق و معشوق از نگاه نظامی و زیبایی‌شناسی انسان پرداخته است. طرح مینیاتوری روی جلد کتاب از آثار «بیوک احمری» است.

وی با اشاره به اینکه سرآمد شاعران عاشقانه‌سرا و بزمی در ادبیات غنی ما حکیم نظامی گنجوی است، خاطرنشان کرد: ازجمله منظومه‌های عاشقانه نظامی خسرو و شیرین، هفت‌پیکر، لیلی و مجنون است که محوریت کار قرار گرفتند. این کتاب در سه فصل تألیف شده که هر فصل 2 گفتار دارد و شامل 2 بخش از حیث حسی و معنوی عاشق و معشوق است.

این نویسنده با اشاره به این‌که بیش از 1200 متن عاشق و معشوق در ادبیات فارسی داریم که در دوره سوم زبان فارسی بعد از اسلام تا زمان حاضر، عاشق و معشوق‌های این داستان‌ها درنهایت زیبایی به تصویر کشیده شده‌اند، تصریح کرد: در کتاب «زیبایی‌شناسی عاشق و معشوق در ادبیات» به معیارهای زیبایی‌شناسی عاشق و معشوق در ادبیات فارسی با تمرکز بر منظومه‌های عاشقانه نظامی گنجوی پرداخته‌شده است.

وی بابیان اینکه در میان آثار منظوم و منثور ادبیات فارسی متون عاشقانه جایگاهی ویژه دارد و زیبایی در متون عاشقانه در اوج است، گفت: ما در این کتاب سعی کردیم شاخصه‌هایی برای زیبایی‌های حسی و معشوق ارائه بدهیم و نمونه‌هایی از ادبیات فارسی، ادبیات عرب، قرآن کریم و اشعاری از حافظ، سعدی، عطار و صائب را نیز در کتاب آورده‌ایم.

عضو هیئت‌مدیره دانشگاه پیام نور قزوین در پاسخ به این سؤال که چرا به فکر نوشتن این کتاب افتادید اظهار کرد: ما در جامعه و در زمانی هستیم که مقوله زیبایی و فهم و درک از زیبایی دچار ایهام و ابهام و اغتشاش است و جوانان نسل حاضر تعریفی از زیبایی ندارد. در حال حاضر پوشش و گویش دچار چندگانگی ارزشی شده و جوانان در الگوبرداری از سلبریتی‌های داخلی و خارجی دچار تشویش شده و نمی‌دانند ارزش‌های اخلاقی چه زیبایی‌های ظاهر و چه باطن چه شاخصه‌هایی دارد.

پرستو کلاهدوزها که همسر دکتر عابدیهاست و خود دانش آموخته مقطع زبان و ادبیات فارسی است از دیگر نویسندگان این کتاب است، وی بابیان اینکه پدیده زیبایی همیشه جذاب است و انسان همیشه به دنبال زیبایی است خاطرنشان کرد: این کتاب شعرهای بسیار خوبی ازنظر ادبی دارد که برای داشتن یک رابطه صمیمانه عاطفی و سالم عاشقانه، به نسل امروز راهکار ارائه می‌دهد. در نوشتن این کتاب و جمع‌آوری مطالب به مصداق‌ها پرداختیم و فیش‌برداری کرده و تا به امروز بیش از 4000 فیش تهیه‌شده تا در آینده جلدهای بعدی این کتاب را هم به انتشار برسانیم.

این عضو هیئت‌علمی دانشگاه پیام نور قزوین خاطرنشان کرد: مسئله عاشقی از ابتدای آفرینش انسان وجود داشته و در همه ادوار تاریخ به اشکال مختلف مطرح‌شده است.

انتهای پیام