انتقاد از توجه اندک به جایگاه آفریقا در سیاست خارجی ایران
سفیر ایران در اتیوپی گفت: آنچه به عنوان تهدید برای جمهوری اسلامی ایران در روابط با اتیوپی وجود دارد، توجه اندک به جایگاه آفریقا در سیاست خارجی کشور است.
نشست «سیاست خارجی عربستان سعودی و امارات متحده عربی در اتیوپی؛ درسآموختههایی برای جمهوری اسلامی ایران» با حضور «علی اکبر رضایی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در اتیوپی؛ بهزاد خاکپور کارشناس ارشد وزارت خارجه و سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در اتیوپی و جمعی از کارشناسان و پژوهشگران حوزه مطالعات منطقهای غرب آسیا و شاخ آفریقا برگزار شد.
در این نشست، «نجمیه پوراسمعیلی» عضو هیأت علمی مرکز مطالعات آفریقا دانشگاه تربیت مدرس، مقدمهای مختصر از تاریخچه روابط ساکنان حاشیه خلیج فارس و اتیوپی از پیش از قرن هفتم میلادی ارائه کرد.
وی به سوءظن و بیاعتمادی در روابط عربستان سعودی و امارات متحده عربی با اتیوپی در دوران امپراتوری پیش از سال 1974 و همچنین در طول رژیم «درگ» (1991-1974) اشاره کرد. پوراسمعیلی همچنین به تلاشها برای کاهش این بیاعتمادی در دولت به رهبری جبهه دموکراتیک خلق اتیوپی (از 1991) و توسعه این روابط در دولت «آبی احمد» نخست وزیر اتیوپی (از 2018 تاکنون) پرداخت.
تبیین ظرفیتهای همکاری ایران و اتیوپی و انتقاد از توجه اندک به آفریقا در سیاست خارجی
در ادامه این جلسه، سفیر ایران در اتیوپی با اشاره به ظرفیتهای اتیوپی مانند وسعت، جمعیت زیاد، رونق بخش کشاورزی و پایتخت قاره آفریقا بودن، نقص استراتژیک اتیوپی را که عدم دسترسی این کشور به دریا است، تشریح و به فرصتها برای گسترش روابط در زمینههای اجتماعی، تجاری، اقتصادی و کشاورزی اشاره و ظرفیتهای همکاری در حوزه فناوریهای نوین، انرژی پاک و آموزش نیروی انسانی این کشور را تبیین کرد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در اتیوپی معتقد است آنچه به عنوان تهدید برای جمهوری اسلامی ایران در روابط با اتیوپی وجود دارد، توجه اندک به جایگاه آفریقا در سیاست خارجی کشور است.
وی همچنین بر لزوم اجرایی شدن اسناد تدوین شده در کشور در ارتباط با آفریقا و تغییر نوع نگاه جامعه ایران و سیاستگذاران نسبت به مردم و کشورهای قاره آفریقا تأکید کرد.
در بخش دیگری از این نشست تخصصی، خاکپور ضمن تبیین اهمیت منطقه شاخ آفریقا، به وجود دولتهای ضعیف در این منطقه به عنوان یک ویژگی بارز اشاره کرد. وی سیاست خارجی عربستان سعودی و امارات متحده عربی در آفریقا را به عنوان محوری متجانس در مقابل محور ترکیه و قطر دانست.
با این حال، خاکپور اختلافات میان عربستان و امارات را در این منطقه و به ویژه در اتیوپی تبیین کرد و گفت سیاست خارجی عربستان در راستای سیاستهای جمعی نهادهای بینالمللی است، در حالی که الگوی رفتاری امارات متحده عربی بر استفاده از هر فرصتی برای پیشبرد اهداف خود در حوزههای سیاسی، نظامی و اقتصادی متمرکز است.
وی بر لزوم حل مشکلات اقتصادی کشور برای برقراری روابط اقتصادمحور و رونق تجاری تأکید کرد.
این نشست تخصصی در ادامه سلسله نشستهایی به منظور نگارش و تدوین گزارش راهبردی، طرح پژوهشی و کتابی با عنوان «مطالعه تطبیقی سیاست خارجی عربستان سعودی و امارات متحده عربی در آفریقا» برگزار شد.
منبع: پایگاه خبری دانشگاه تربیت مدرس