یک‌شنبه 30 دی 1403

انتقاد نمایندگان از عملکرد مرکز پژوهش ها

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

در حالی امروز رییس مرکز پژوهش ها گزارشی از عملکرد 8 ماهه این بازوی پژوهشی به مجلس ارائه کرد که تعدادی از نمایندگان با انتقاد از عملکرد مرکز پژوهش ها نسبت به حذف نخبگان و فربه شدن آن هشدار دادند.

در حالی امروز رییس مرکز پژوهش ها گزارشی از عملکرد 8 ماهه این بازوی پژوهشی به مجلس ارائه کرد که تعدادی از نمایندگان با انتقاد از عملکرد مرکز پژوهش ها نسبت به حذف نخبگان و فربه شدن آن هشدار دادند.

به گزارش تابناک، علیرضا زاکانی رییس مرکز پژوهش های مجلس در جلسه علنی امروز (سه شنبه) مجلس از عملکرد 8 ماهه مرکز دفاع کرد و به بیان رویکردهای 14 گانه تحولی آن پرداخت. او از تشکیل دفتر مرکز پژوهش ها در قم سخن گفت که برای آن 7 کمیته تخصصی شکل گرفته است و در آن علمای برجسته حوزه، شبکه بزرگ نخبگان حوزه حضور دارند. تلاش بر این بوده که قانون نویسی ما معطوف گوهر دین باشد.

همچنین زاکانی از تاسیس اندیشکده حکمرانی در مرکز گفت که برای آن هم میزهای کارشناسی فعال هستند. او اضافه کرد که در مرکز پژوهش ها مرکز اداره تعاملات راه اندازی شده تا از تجارب سایر کشورها استفاده شود و هم تجارب خودمان را به سایر کشورها بدهیم، رایزنی برای تشکیل مراکز پژوهش ها در برخی کشورهای دوست و همسنگر ایران اسلامی در دستور کار است و راه اندازی و تلاش برای انجام آن شروع شده است. تلاش شد در این مسیر به همه ی ارکان مجلس در نظام پارلمانی و توسعه آن در خارج مرزها کمک شود و کانون مسوولیت در مرکز شکل گیرد.

او درباره ر تحول نیروی انسانی هم این توضیح را داد که فقط 319 نفر در معاونت‌های تخصصی فعال هست و تلاش بر این است که از ظرفیت های دانشگاه و حوزه به صورت برون سپاری و قرارداد ساعتی نهایت استفاده شود؛ ساختار مرکز سه سطحی است که برای چالاکی دو سطحی و متناسب شد. امروز ساختار پیشنهادی جدید مرکز به هیات رئیسه مجلس به عنوان هیات امنا تقدیم شد البته قبل از عید نامه نگاری شد و بعد از آن کل ساختار تقدیم هیات رییسه شد.

بعد از صحبت های زاکانی، کاظم دلخوش سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی در قالب تذکری گفت: نیروهایی به مرکز پژوهش ها آوردند حال اینکه قبل از هر گونه تغییر باید از هیات امنا و رئیس مجلس اجازه گرفته می شد نه اینکه بعدش این کار را انجام دهند. به عنوان یک نماینده می خواهم از کار کارشناسی مرکز استفاده کنم اما کسی را نمی شناسم. پیش از این معاونت اقتصادی به خوبی کار می کردند اما همه تغییر کردند و فکر می کنم در این جا حذف نخبگان هم انجام شده است.

وی افزود: آقای زاکانی می گوید برای افکارسنجی، تشکیلاتی را تاسیس کرده است، درصورتی که نیازی به چنین چیزی نیست. ما در یک سال گذشته هیچ مطلبی را از این آقایان ندیدیم. علاوه بر این، ساختمان مرکز پژوهش ها در بالای شهر است، ما چگونه باید به آنها دسترسی داشته باشیم باید کنار مجلس در بهارستان باشند تا بتوان از نظرات کارشناسی آنها استفاده کنیم.

محسن زنگنه عضو کمیسیون برنامه و بودجه هم گفت: از زاکانی تشکر می کنم برای اینکه در قم به دنبال این هستند که در حوزه مسائل اسلامی گروه هایی را تشکیل دهند، اما وقتی دارای مرکزی قانونی با حضور افراد فرهیخته ای هستیم چرا اصرار به نهادسازی داریم؟ همان نهاد موجود را تقویت کنیم. مرکز پژوهش ها برای تقویبت اطلاعات علمی نمایندگان و کمیسیون ها تشکیل شده که این امر کنار گذاشته شده است.، اینکه در حوزه های انتخابیه ما مسئله چیست؟ چه ربطی به مرکز پژوهش ها دارد. ما به دنبال کوچک سازی دولت هستیم، اما مرکزی در خود مجلس بزرگ می شود و جوابی برای این قضیه نداریم. پس از ظرفیت های خوب و جوانان فرهیخته مرکز پژوهش ها استفاده شود.

مهدی عسگری نماینده کرج نیز اظهار کرد: ما انتظار داریم مرکز نقش فعال‌تری در استفاده از خرد جمعی داشته باشد که لازمه اش فربه تر کردن ساختار نیست. باید این مرکز حلقه وصلی به شبکه نخبگانی اندیشکده و پژوهشکده ها باشد، افزود: اگر با این روش ادامه یابد هر قدر هم مرکز پژوهشها توسعه یابد، پاسخگوی نیاز مجلس نیست لذا مرکز از شبکه نخبگانی استانی استفاده کند و متمرکز در تهران نباشد.

در پاسخ به این تذکرات محمد باقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی گفت: تاکنون هیات امنا مصوبه ای برای تغییر در تشکیلات مرکز پژوهش ها نداشته فقط پیشنهادی مطرح شده اما هنوز در دستور کار قرار نگرفته و آن را دنبال خواهیم کرد.

او توضیح داد: هیات رئیسه مجلس به عنوان هیات امنای مرکز پژوهش ها بوده و باید براساس اساسنامه هرگونه تغییری در ساختار به تصویب این هیات برسد و پیشنهادات از مرکز پژوهش ها به این هیات ارسال شده است.

قالیباف درباره انتقادات به محل ساختما مرکز پژوهش ها نیز گفت: آقای زاکانی شخصا بیش از چند بار برای انتقال ساختمان مرکز پژوهش ها مراجعه و پیگیری های کردند که منتقل شوند، چون آن ها نیز اذیت می شوند. امسال اعتبارات برای تکمیل ساختمان های کنار مجلس در نظر گرفته شده که امیدواریم ساختمان تکمیل شود و به بهارستان منتقل شود.

علاوه بر این موضوع، در جلسه امروز دو سوال از وزیر اقتصاد مطرح شد؛ فرهاد دژپسند توانست در مورد ابهامات در واگذاری ایران ایرتور نمایندگان را قانع کند اما پاسخ هایش درباره علت عدم اجرای ماده 7 قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی مبنی بر لزوم شفافیت و تسهیل شرایط صدور مجوز کسب و کارها قانع کننده نبود و نمایندگان به او کارت زرد دادند.