انشعاب اصلاحات کارگزارانی از اصلاحات میرحسینی / حرفهای عضو مغلوب شورای شهر درباره سپاه
"یکدست بودن قوا" مقولهایست که برخی اصلاح طلبان قصد دارند به بهانه آن؛ رقابت درونگفتمانی و تاریخ عدالتخواهی بدون چشمپوشی جریان انقلابی را زیر سوال ببرند.
سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. 7:30 هر روز با بسته ویژه خبری - تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
پدیده انتخابات 1400
انشعاب اصلاحات کارگزارانی از اصلاحات میرحسینی
انتخابات 1400 با تمام اشکها و لبخندهایش تمام شد و منهای نتیجه آن که تعیین ریاست جدید قوه مجریه است؛ یک زلزله بزرگ را نیز در ساختار اردوگاه چپ ایرانی رقم زد.
و آن انشعاب اصلاحات مسلحانه از اصلاحات صندوقمحور است.
ابتدای این قضیه را باید در "تحریم خاموش انتخابات" از سوی عمده گروهها و احزاب اصلاحطلب و تأکید بر حضور در انتخابات از جانب عدهای دیگر جستجو کرد. و ادامه آنرا باید در توییت اخیر سعید حجاریان خواند که طی آن از مرگ اصلاحات صندوقمحور (بخوانید آغاز اصلاحات ضد امنیتی) خبر میدهد.
حجاریان نوشته بود: "اصلاحات صندوقمحور مرد! اما قبل از تدفین شکوهمند باید به اتاق تشریح برده شود تا علت مرگ روشن شود. آیا مرگ به علت کهولت سن بوده است یا میتوان رد پای قاتل یا قاتلانی را پیدا کرد؟ "[1]
*معنای توییت حجاریان بعنوان تئوریسین اصلی تحریم خاموش انتخابات، ورود بخشی از اصلاحطلبان به پروژه معارضه ابزاری علیه نظام و خروج از مردمسالاری است.
چه اینکه سالها در اقاریر و اقوال رجال اصلاحات خوانده بودیم که اصلاحات بر دو قسم دموکراتیک و خشونتبار است.
و اکنون که یک باخت انتخاباتی به زعم حجاریان معنای انسداد راه دموکراتیک را میدهد پس باز هم به زعم او راه فوران مسلحانه علیه نظام اسلامی و مردم باز شده است.
این نمود ژن مجاهدینی رجال هسته سخت اصلاحات است...
همان که عزت مطهری (از مبارزین اصیل دوران ستمشاهی) در کتاب خاطراتش میگوید کلمه "مجاهدین" را به این دلیل در عنوان "سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی" گذاشتند که به یاد مجاهدین خلق باشند!
با این رخداد عملا شاهد یک انشعاب بزرگ در اردوگاه چپ ایرانی هستیم.
انشعابی مشتکل از دار و دسته چپهای تحریمی، محصورینی مثل میرحسین موسوی و اعضای هسته سخت اصلاحات در مقابل ائتلاف اصلاحطلبان نجیب و معتقدان به صندوق رأی تحت عنوان "ائتلاف جمهور".
ائتلافی به سردمداری حزب کارگزاران که قبل از انتخابات صراحتا و در قالب یک بیانیه اعلام کرد که در انتخابات 1400 حضور مییابد و از عبدالناصر همتی حمایت میکند. [2]
بدین روال اکنون مردم و نظام اسلامی با دو چهره از چپ ایرانی مواجه شدهاند. یک چهره که دیگر به صندوق رأی اعتقادی ندارد و شمشیر به دست گرفته و چهرهای دیگر که پای مردمسالاری مانده است.
بدیهیست که سپهر سیاست ایران جای گروه اول نیست و آنها خواهناخواه در مواجهه با انتقادات و برخوردهای امنیتی قرار خواهند گرفت و دیر یا زود حذف میشوند.
پیش از این و از مدتها قبل بود که برخی محافل تحلیلی تأکید کرده بودند جامعه سیاست ایرانی باید به یک مزاج و رخ جدید در اردوگاه اصلاحات عادت کند.
***
راستها چگونه کردان را در دولت همسو استیضاح کردند؟
پروپاگاندای چپ علیه "عدالتخواهی بدون چشمپوشی جریان انقلابی"
محمد اشرفی اصفهانی، فعال اصلاحطلب و از نماینگان ادوار مجلس در بخشی از یک مصاحبه با شماره پنجشنبه گذشته روزنامه آرمان ملی پیرامون نتیجه انتخابات 1400 اظهار کرده است: اتفاقی که اکنون رخ داده استثنایی است که هر 3 قوه یعنی هم قوه مقننه، هم قوه قضائیه و هم قوه مجریه با هم همفکر و هم سو باشند و لذا دیگر هیچ عذر و بهانهای اصلا وجود ندارد که بگویند با موانعی روبهرو هستیم و کاری جلو نمیرود.
او تصریح میکند: من معتقدم تا اختلاف نظر نباشد کاری جلو نمیرود. اتفاق نظر خوب است اما در ارتباط با کشور داری کردن چندان مطلوب نیست. چرا البته یکی از مزایای این یکدست بودن همه قوا این است که به جهت هماهنگی میان قوا دیگر کسی از رئیس جمهور و وزرا سوال یا استیضاحی نمیکند. این شاید حسن باشد اما مهم ترین مساله این است که اگر اختلاف سلیقه و دیدگاه باشد شاید انگیزه بیشتری برای کارکرد و عملکرد بیشتر بهوجود بیاید. اما وقتی همه با هم یکدست شدند همه از هم خاطر جمع خواهند بود، چراکه به خوبی میدانند در صورت هر گونه عملکردی قوا به سراغ یکدیگر نمیروند و پاسخگویی نخواهند داشت.[3]
****
*منظور آقای اشرفی اصفهانی از همسو بودن 3 قوه اینست که چرا اصلاحطلبان در یکی از این قوا حضور ندارند و گرنه همسو بودن به شرط رعایت عقلانیت توسط زمامداران تأثیری در فرایندهای امور ندارد.
چه اینکه تجربه مجلس هفتم در زمان دولت اول محمود احمدینژاد و استیضاح پر سر و صدای مرحوم کردان یکی از دلایلی است که نشان میدهد اصولگرایان بر سر عقلانیت و منطق حکومتی با هیچکس تعارف ندارند و هیچ رئیسجمهوری، چه اصولگرا و چه اصلاحطلب با هر سطحی از سرمایه اجتماعی نمیتواند از استنطاق اصولگرایانه پیرامون اشتباهاتش مصون باشد.
ما در حال صحبت از یک صفت مثبت در میان اصولگرایان هستیم که در بحث اشتباهات با هیچکس تعارف ندارند.
صفتی که البته در اردوگاه اصلاحطلبان شاهد خلاف آن هستیم و به رأیالعین میبینیم که چپها بنا به مصالح و عنداللزوم با هرکسی نشست و برخاست میکنند و در قبال اشتباهات مبنایی برخی رجال خود اهل چشمپوشی هستند.
***
حرفهای عضو مغلوب شورای شهر درباره سپاه و منتخبان جدید
محمود میرلوحی، عضو شورای شهر تهران و از اصلاحطلبان تحریمی، در بخشی از یک مصاحبه که سایت صبح ما آنرا منتشر کرد پیرامون شکست جمعی فهرست اصلاحطلبان برای انتخابات شورای شهر ششم گفته است: این مسئله قابل پیشبینی بود. بخشی از دوستان تصمیم گرفتند وقتی در ریاستجمهوری نامزدی وجود ندارد برای مجلس و شوراها نامزد معرفی کنند، بنابراین لیست جمهور اعلام شد آن هم برای اینکه ما یک فاصلهای با تحریم انتخابات داشته باشیم. اما آنچه مسلم است اینکه رای جریان اصلاحات و آرای خاکستری در کنار کسانیکه از حیث اقتصادی خیلی آسیب دیدند و نارضایتی دارند حاضر نشدند رای بدهند. نظرسنجیها هم نشان میداد این گروه در تصمیم خودشان جدی هستند و پای صندوق آوردن این گروه کار سادهای نبود.
او همچنین اظهار میکند: من باید بگویم که دستگاهها با شورای پنجم همکاری نکردند. سپاه از ما گله دارد چراکه ما میدانی که در اختیار آنها بود گرفتیم و 10هزار میلیارد طلب شورای شهر را از آنها پس گرفتیم لذا مشخص است آنها نسبت به ما دلگرم نیستند. یا صداوسیما با شورای پنجم همکاری نکرد، قوه قضائیه هرچه توانست برای دوره قبل از ما در شورای شهر ایجاد مصونیت کرد اما برای شورای پنجم از یک خدا قوت دریغ کرد، درحالیکه کارهای شورای شهر پنجم درخصوص انضباط مالی، شفافیت و فساد در هیچ نهادی در کشور مانند نداشت.
میرلوحی در ادامه اظهارات خود همچنین گفته است:
"ما درشورای پنجم از ابتدا گفتیم یکسری از کارها را انجام نمیدهیم و در مقابل کارهای دیگری انجام خواهیم داد، یعنی همانطورکه گفته بودیم با فساد مبارزه و شفافیت ایجاد میکنیم، شورای پنجم گفته بود شهر فروشی و باغ فروشی نمیکند، معتقدم جریان مقابل که بهشورای شهر برگرشته است دیگر نمیتواند کارهای گذشته خود را تکرار کند، چون شورای شهر پنجم تهران درب خیلی از جیبها را دوخت و جیبهای قبلی را باز کرد و اموال عمومی را از آنها پس گرفت. لذا ما با سربلندی داریم شورای پنجم را ترک میکنیم. رقبای ما مجبورند اشکالاتی که در گذشته شورا داشتند و منکر آن شدند را اعتراف کنند. شورای شهر جدید با توجه به شفافیتی که شورای پنجم نهادینه کرده است نمیتوانند کارهایی که درگذشته انجام شد را مجدد انجام دهند. ضمن اینکه مثلا اگر بخواهند باغ فروشی کنند دیگر کسی به آنها این اجازه را نمیدهد، خود مردم با اطلاعرسانیهایی که انجام میدهند جلوی آنها را میگیرند چراکه امروز فضای مجازی گستره شده و هرکس با تلفن همراه خودش یک خبرگزاری است. دوستانی به من میگویند با آمدن تیم جدید در شورای شهر تهران همه چیز مانند کش به جای خودش برمیگردد اما من گمان میکنم با توجه به اقدامات شورای پنجم دیگر همه چیز قابل بازگشت نیست، اینکه فکر کنیم مجدد املاک نجومی شکل بگیرد من گمان نمیکنم."[4]
*****
*ناگفته پیداست که اظهارات عصبیمزاج میرلوحی، اظهارات کسی است که از عاملان تحریم انتخابات و مردمسالاری بوده اما شکست خورده (چون میزان مشارکت از مشارکت انتخابات مجلس یازدهم بیشتر بود!)، حتی یک برگ از ادعاهای خود علیه شورای شهر سابق را نتوانسته به اثبات برساند و برای اکاذیبی که درباره شهردار جهادی تهران گفت نیز به حبس و شلاق محکوم شد. [5]
البته این رشد و آگاهی در افکار عمومی ایران ایجاد شده است که به اقوال افراد بدسابقه و کسانی که نمایه آنها "ناکارآمدی" است؛ وقعی نگذارند و از همین روست که دیدیم لیست همین آقایان 21 کاملا در انتخابات شکست خورد و مردم تهران علیرغم پای کار آمدن تمام توان اصلاحطلبان برای حمایت از لیست شورای شهر جریان چپ اما آنها را با یک نه بزرگ بدرقه کردند.
***
1_ mshrgh.ir/1236543
2_ https://www.eskannews.com/report/35538
3_ https://www.armanmeli.ir/fa/main/print/316912
4_ http://sobhema.news/?p=15115
5_ https://www.ilna.news/fa/tiny/news-727639