چهارشنبه 9 آبان 1403

اهتمام به پژوهش در حوزه روایات ضروری است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
اهتمام به پژوهش در حوزه روایات ضروری است

قم - ایرنا - نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت گفت: پرداختن و توجه هرچه بیشتر به فعالیت‌های پژوهشی و تحقیقی به‌ویژه در حوزه روایات و احادیث ضروری است.

حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب روز پنجشنبه در مراسم گرامیداشت هفته پژوهش و رونمایی از مجموعه آثار فاجعه منا در پژوهشکده حج و زیارت با اشاره به اهمیت پژوهش در اسلام، گفت: احادیث بی شماری از پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) به‌دلیل خودخواهی‌ها و تنگ نظری‌ها به‌دست ما نرسیده است، اگر همه آنچه را رسول اکرم (ص) فرموده بودند برای دیگران نقل می‌شد، امروز علم و دانش دامنه بسیار گسترده‌تری داشت. وی افزود: برخی افراد به‌خاطر خودخواهی و تنگ نظری‌ها اجازه ندادند آنچه را که پیامبر اکرم (ص) فرموده بودند، به‌دست آیندگان برسد و از آن بهره ببرند. سرپرست حجاج ایرانی همچنین با گرامیداشت فرارسیدن سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) به تعداد احادیث نقل شده از همسران پیامبر (ص) و حضرت فاطمه (س) در کتب معتبر و مهم اندیشمندان اسلامی اشاره و از اینکه برخی افراد باب علم را بر روی آیندگان بستند، ابراز تاسف کرد. وی با ذکر مطلبی از ابن مسعود اهمیت حفظ سخنان رسول اکرم در نزد حضرت فاطمه (س) را یادآور شد و گفت: بانوی سراسر ادب اسلامی، آنچه را که در محضر پیامبر اکرم (ص) آموخته بود بسیار با ارزش می دانست و بر حفظ و انتقال درست و دقیق آن تاکید داشت و فرمود ارزش این سخن پیامبر در نزد من برابر با حسن و حسین است. وی در پایان سخنان خود با اشاره به اینکه مراسم گرامیداشت یاد و خاطره شهدای منا از طرف بعثه مقام معظم رهبری هر ساله در شب حادثه در منا و به همت بنیاد شهید و امور ایثارگران در دوم مهرماه هرسال در داخل کشور برگزار می شود، افزود: امیدواریم مسیر اعزام زائران ایرانی به حج آینده فراهم شود و همچون گذشته مراسم یادبود شهدای مکه و منا در شام عید قربان در صحرای منا برگزار شود.

کارهای پژوهشی بسیاری برای شناخت جفرافیای مکه انجام شد

رییس شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی نیز در این مراسم گفت: از سال هفتاد به این فکر افتادیم که کارهای پژوهشی در خصوص حج و زیارت انجام شود به همین دلیل مرکز تحقیقات حج راه‌اندازی شد.

حجت الاسلام و المسلمین سید علی قاضی عسکر با اشاره به این که اطلاعات بسیاری هم در این رابطه به‌دست آمد، افزود: کارهای پژوهشی بسیاری برای شناخت دقیق جفرافیای مکه و محل وقوع حوادث تاریخی انجام شد.

وی ادامه داد: همچنین مجموعه آثار گرانسنگی برای پاسخگویی به شبهات وهابیت با مشارکت مراجع عظام تقلید و علمای برجسته حوزه علمیه نیز تدوین و در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفت.

وی بیان داشت: فراهم آوردن کتابخانه‌ای فاخر با بیش‌از چهل هزار جلد کتاب و موزه‌ای غنی پیرامون مسایل مرتبط با حوزه حج و زیارت از دیگر اقدام‌های انجام شده در این رابطه است.

قاضی عسکر گفت: یکی دیگر از کارها اجازه ندادن فراموش شدن فاجعه منا و نگارش آثاری با عنوان حج خونین بود که از همان ابتدای وقوع فاجعه در دستور کار قرار گرفت.

وی با اشاره به این که فاجعه منا به خاطر بی‌کفایتی سعودی‌ها رخ داد، بیان کرد: از همان زمان که فاجعه منا اتفاق افتاد به دنبال جمع آوری مستندات و ضبط روایت‌های شاهدان بودیم، و از همان موقع همه مسئولان اهتمام لازم را در این رابطه داشتند.

وی ادامه داد: کارهای ارزشمندی برای بررسی ابعاد مختلف این فاجعه انجام شده‌است و امیدواریم همچنان در آینده آثار مهم و فاخری را در این خصوص به جویندگان راه حقیقت ارائه دهیم.

در این مراسم که آیت الله بوشهری رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، سید امیر حسین قاضی زاده هاشمی معاون رییس جمهور و رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران، علی رضا رشیدیان رییس سازمان حج و زیارت و شماری از شخصیت های علمی و دانشگاهی و محققان و پژوهشگران برجسته حضور داشتند، از دست اندرکاران تدوین مجموعه 18 جلدی کتب فاجعه منا و نرم افزار آن تجلیل به عمل آمد.

حادثه منا در دوم مهرماه 1394 شمسی، برابر با دهم ذی الحجه 1436 قمری و مصادف با روز عید قربان در مکه مکرمه، در خیابان 204 از منطقه منا، اتفاق افتاد. در این حادثه که از آن به «فاجعه منا» تعبیر می‌شود، شمار بسیاری از زائران بیت الله الحرام جان باختند و تعداد زیادی هم مجروح شدند. براساس آمار سازمان حج و زیارت، تعداد جانباختگان ایرانی در این حادثه 464 تن اعلام شده‌است. به‌منظور زنده‌نگه داشتن یاد و خاطره شهدای «فاجعه منا» و ماندگاری این رویداد در تاریخ و نیز تاکید و فرمایش رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه «فاجعه بسیار تلخ منا به هیچ وجه نباید فراموش شود»، پژوهشکده حج و زیارت در راستای رسالت خود، در سال 1398 پروژه جمع آوری اسناد، مدارک و محتواهای تولید شده در ارتباط با این واقعه را در دستور کار قرار داد./

*س_برچسب‌ها_س*