سه‌شنبه 6 آذر 1403

اهدا کننده خون در قم کم شده است و نیاز به خون، بیشتر

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
اهدا کننده خون در قم کم شده است و نیاز به خون، بیشتر

معاون فنی اداره کل انتقال خون در 9 ماهه اول سال1400 حدود 28 هزار نفر از شهروندان در مراکز اهدای خون استان اقدام به اهدای خون کردند این تعداد نسبت به مدت مشابه سال پیش متأسفانه ده درصد کاهش پیدا کرده این در حالی است که مصرف خون در مراکز درمانی طرف قرارداد سازمان انتقال خون 7درصد افزایش پیدا کرده که این به واسطه افزایش اتاق‌های عمل، افزایش فرآیندهای درمانی در سطح استان نیاز به خون و فرآورده‌های...

همه روزه بسیاری از افراد در جریان سوانح رانندگی و جراحی‌ها به خون و فرآورده‌های آن نیاز پیدا می‌کنند همچنین بیماران تالاسمی و هموفیلی برای ادامه زندگی به دریافت مرتب خون نیازمندند و با توجه به اینکه مدت نگهداری خون و فرآورده‌های آن محدود است باید چرخه اهدای خون در جامعه مستمر باشد تا کوچکترین خللی در تأمین خون مورد نیاز مراکز درمانی به وجود نیاید.

با شیوع بیماری کرونا به دلیل منع رفت و آمدها و حتی تصورات اشتباه مردم مبنی بر اینکه اهدای خون باعث ضعف سیستم ایمنی می‌شود و احتمال ابتلا به بیماری کرونا را افزایش می‌دهد میزان اهدای خون در استان کاهش یافت هر چند که با انجام واکسیناسیون و پشت سر گذاشتن پیک‌های متعدد این توقع وجود داشت که میزان اهدای خون افزایش پیدا کند اما این افزایش چشمگیر نیست و همچنان اهدای خون نسبت به وضعیت مشابه سال گذشته ده درصد کاهش یافته است.

در این خصوص با یکی از بیماران شیمی درمانی که جراحی شده و مراحل درمان را پشت سر گذاشته به گفت‌وگو پرداختیم:

اعظم 49 ساله می‌گوید به بیماری کانسر معده مبتلا و بیش از 15 جلسه شیمی درمانی شدم به خاطر دارم که پس از انجام اولین جلسات شیمی درمانی دچار ضعف شدیدی بودم به نحوی که حتی قادر نبودم کارهای شخصی خود را انجام دهم اما با دریافت یک واحد خون شرایط عمومی ام خیلی بهتر شد.

وی اهدای خون را بهترن صدقه‌ای دانست که هر انسانی می‌تواند بپردازد و افزود: پزشک متخصص آنکولوژی به طور مرتب بعد از اتمام هر دوره شیمی درمانی برای سنجش سطح گلبول قرمز و پلاکت برای من آزمایش خون تجویز می‌کرد لذا در طول درمان بارها پلاکت و خون دریافت کردم.

اعظم بیان کرد: به جز واحدهای خونی که در اتاق عمل برای من استفاده شد بعد از اتمام جراحی و در دوران نقاهت هم نیاز به دریافت خون پیدا کردم و حتی در مراحل بعدی درمان که پرتو درمانی است هم بیماران سرطانی نیاز به دریافت پلاکت و خون دارند.

وی با اشاره به اینکه اگر چه قبل از ابتلا به بیماری هم به اهمیت اهدای خون واقف بودم اما تجربه تلخ این بیماری باعث شد معنی درست، اهدای خون اهدای زندگی است را درک کنم، گفت: از این زمان تصمیم گرفتم همه افراد سالم را به اهدای خون تشویق کنم و برای اولین قدم از خانواده خودم شروع کردم و در حال حاضر پسرم یکی از اهدا کنندگان مستمر خون است که 4 بار در سال خون اهدا می‌کند و از همه مردم این درخواست را دارم به عنوان زکات سلامتی خودشان خون اهدا کنند و به یاد داشته باشند که زندگی بیماران تالاسمی، هموفیلی و افرادی که تحت شیمی درمانی قرار گرفتند در گرو تأمین خون است.

در ادامه محمد صادق جعفری مدیر عامل انجمن حمایت از بیماران تالاسمی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص اهمیت اهدای خون عنوان کرد:190بیمار تالاسمی ماژور در استان داریم که به طور متوسط 15 تا 20 روز یک بار نیاز به تزریق خون دارند و نسبت به وضع و سن بیمار ممکن است دو تا سه واحد خون نیاز داشته باشند در واقع بیماران تالاسمی در هر بار مراجعه دو تا سه واحد خون دریافت می‌کنند.

جعفری با بیان اینکه خون نیاز حیاتی برای بیماران تالاسمی است عنوان کرد: اگر دریافت خون چند روز به تاخیر بیفتد دچار مشکل می‌شوند و اگر ادامه دار باشد حتی منجر به مرگ بیمار می‌شود البته سال‌ها است که با پیشرفت علم پزشکی و تربیت پزشکان متخصص خون و اختصاص دادن درمانگاه‌های تالاسمی در سراسر کشور آمار مرگ و میر تا حد زیادی کاهش یافته اما دریافت به موقع خون برای این بیماران یک امر حیاتی است.

وی در خصوص اهمیت اهدای خون برای این بیماران اظهار کرد: از اهدا کنندگان خون دعوت می‌کنیم با حضور در درمانگاه تالاسمی واقع در بلوار امین اول خیابان جمهوری کوچه دو ببینند از کودک 5 ساله تا افراد 60 ساله برای ادامه حیات از خون استفاده می‌کنند، با این وجود تصور کنید در استان و کشور اهدا خون کاهش پیدا کند، این بیماران چه مشکلاتی پیدا می‌کنند و چه سرنوشتی خواهند داشت.

جعفری ادامه داد: ضمن تشکر از اهدا کنندگان مستمر خون از همه افراد تقاضا داریم با یک لحظه تصور مشکلات این بیماران بانک خون استان را غنی کنند که بیماران تالاسمی از این جهت دغدغه‌ای نداشته باشند.

وی با بیان اینکه الحمدلله انتقال خون استان سال‌ها است که به روز عمل می‌کند و در زمینه تأمین خون برای بیماران مشکلی نداشتیم، تصریح کرد: گاهی ممکن است یک روز خون نباشد اما سریع تأمین می‌شود لذا اگر همه در اهدای خون شرکت کنند همین مدت کوتاه تأخیر هم نخواهیم داشت.

مدیر عامل انجمن حمایت از بیماران تالاسمی ابراز کرد: قبل از انقلاب به دلیل نبود دانش و متخصصین و امکانات، طول عمر بیماران تالاسمی ماژور به طور متوسط کمتر از ده سال بود اما امروز طول عمر بیماران طبیعی شده و این امر می‌طلبد که دائما خون دریافت کنند.

جعفری با بیان اینکه تنها درمان تالاسمی تزریق خون است افزود: این بیماری هیچ درمانی جز تزریق خون ندارد منتهی رسوبات آهن ناشی از دریافت خون با ورود به کبد و قلب منجر به آسیب می‌شود و جلوگیری کردن از این رسوبات و دفع آن از بدن بیماران تالاسمی نیاز به دارو دارد.

وی در پایان ضمن تشکر از همه اهدا کنندگان و پرسنل مراکز انتقال خون که موجب سلامت و نشاط این بیماران هستند، از همه مردم خواست با اهدای مستمر خون بانک خون استان را تقویت کنند.

در ادامه دکتر علیرضا کبیری معاون فنی اداره کل انتقال خون درخصوص کاهش ده درصدی اهدای خون در استان نسبت به وضعیت مشابه سال گذشته توضیح داد: در 9 ماهه اول سال1400 حدود 28 هزار نفر از شهروندان در مراکز اهدای خون استان اقدام به اهدای خون کردند این تعداد نسبت به مدت مشابه سال پیش متأسفانه ده درصد کاهش پیدا کرده این در حالی است که مصرف خون در مراکز درمانی طرف قرارداد سازمان انتقال خون 7درصد افزایش پیدا کرده که این به واسطه افزایش اتاق‌های عمل، افزایش فرآیندهای درمانی در سطح استان نیاز به خون و فرآورده‌های آن را بیشتر کرده است.

کبیری با بیان اینکه اهدای خون یک صدقه جاریه است ادامه داد: از کلیه مردم درخواست داریم اهدای خون را جز امورات روزانه خود قرار دهند چرا که اهدای خون یک صدقه جاریه است که حداقل جان سه نفر را از مرگ حتمی نجات می‌دهد.

وی با اشاره به وجود دو مرکز انتقال خون در استان، افزود: مرکز روح الله واقع در میدان روح الله جنب دبیرستان ماندگار امام صادق همه روزه از ساعت 7:30 الی 13:30 پذیرای داوطلبین اهدای خون است و مرکز اهدای خون ساختمان مرکزی واقع در بلوار 15 خرداد 7:30 الی 14 پذیرای اهدا کنندگان است، این مرکز برای افرادی که صبح امکان مراجعه ندارند در روزهای یکشنبه و سه شنبه تا ساعت 18 فعال است.

کبیری با بیان اینکه در ماه‌های تیر، مرداد و شهریور امسال بیشترین کاهش اهدای خون را داشتیم، عنوان کرد: یکی از مهم‌ترین علت‌های کاهش اهدای خون به واسطه شیوع بیماری کووید 19 و طرح فاصله‌گذاری اجتماعی به ویژه در پیک‌های چهارم و پنجم بود، این در حالی است که در مراکز اهدای خون پروتکل‌های بهداشتی از جمله ارائه ماسک به کلیه مراجعین، ضدعفونی و گندزدایی سطوح و دست‌ها و فاصله‌گذاری اجتماعی رعایت می‌شود فلذا به کلیه همشهریان این اطمینان را می‌دهیم که موارد پیشگیری بیماری کرونا در مراکز انتقال خون بسیار رعایت می‌شود.

وی یادآورشد: اگر چه بعد از اتمام پیک های کرونایی شاهد افزایش اهدای خون بودیم اما آمارها کمتر از سطح انتظار ما بود فلذا از مردم درخواست می‌کنیم که اهدای خون را جز امورات خود قرار دهند.

معاون فنی اداره کل انتقال خون تصریح کرد: معمولا با سرد شدن هوا تعداد مراجعین کاهش پیدا می‌کند و باعث می‌شود مراکز اهدای خون ما از حجم بار کمتری برخوردار باشند این در حالی است که نیاز مراکز درمانی همچنان پابرجاست و بیماران تالاسمی و دیالیزی همیشه نیاز به خون دارند و همچنین افرادی که تحت عمل‌های جراحی و یا تحت درمان‌های شیمی درمانی قرار می‌گیرند نیاز به خون و فرآورده های آن دارند فلذا کاهش دما نباید مانعی برای اهدای خون شود.

کبیری با تأکید بر اینکه ذخایر خونی استان همیشه در بهترین وضعیت بوده، متذکر شد: حتی در مواقعی که بیشترین کاهش انتقال خون را داشتیم وضعیت ذخایر خون استان در بهترین وضعیت بوده اما نکته مهم این است که یک شبکه خون رسانی کشوری داریم و باید بین مراکز انتقال خون کشور یک تعادلی برقرار شود.

وی اضافه کرد: در زمینه ذخایر خون مهم‌ترین مرکز نزدیک استان قم که باید ذخایر خونی آن کنترل شود تهران است و با توجه به اینکه بسیاری از اعمال جراحی و فرآیندهای درمانی در تهران انجام می‌شود بنابراین میزان مصرف خون و فرآورده‌های آن در تهران بسیار زیاد است و مراکز اهدای خون تعهد دارند که یک مقدار از خون و فرآورده‌های آن را برای تهران تأمین کنند لذا اگر ذخایر خونی استان در بهترین حالت هم باشد ولی ما باید به فکر شبکه خون رسانی کشور و به ویژه تهران باشیم.

معاون فنی اداره کل انتقال خون تأکید کرد: طبق آمارها تقریبا هر ده دقیقه یک واحد خون در مراکز درمانی به بیماران تزریق می‌شود و در 8 ماهه اول امسال نزدیک به 40 هزار خون و فرآورده‌های آن به مراکز درمانی استان ارسال شده است که اگر به نسبت جمعیت محاسبه کنیم هر دقیقه یک خون به بیماران بستری در مراکز درمانی تزریق می‌شود.

کبیری با بیان اینکه یک بیمار به همه اجزاء یک واحد خون نیاز ندارد و سه فرآورده گلبول قرمز، پلاسما و پلاکت از یک کیسه خون تولید می‌شود، در خصوص مدت نگهداری فرآورده های خونی اظهارکرد: گلبول‌های قرمز را یکماه و پلاسما در دمای منهای30 درجه را تا دوسال می‌توان نگهداری کرد ولی نکته مهم در فرآورده پلاکت است، هر واحد پلاکت به واسطه ماهیت و دمای نگهداری حداکثر بین 3تا 5 روز می‌توان نگهداری کرد و بعد از آن قابلیت درمانی و مصرف ندارد.

وی پلاکت را مهم‌ترین فرآورده‌های مورد نیاز در بیمارانی که تحت درمان شیمی درمانی و یا تحت عمل جراحی قرار می‌گیرند معرفی کرد و تصریح کرد: اولین سلول خونی که طی شیمی درمانی در بیماران سرطانی کاهش پیدا می‌کند پلاکت است متأسفانه با توجه به اینکه 3 تا 5 روز بیشتر نمی‌توان آن را نگهداری کرد بنابراین به صورت مستمر باید این فرآورده را تولید کنیم تا به مراکز درمانی متقاضی ارسال شود و این مستلزم این است که اهداکنندگان به شکل مداوم به مراکز اهدا خون مراجعه کنند.

معاون فنی اداره کل انتقال خون معمولا گروه های خونی با ارهاش مثبت در رده اول O+ و بعد به ترتیب A+ و B+ بیشترین مصرف را دارند و به همین ترتیب هم بیشترین اهدای خون هم از سوی همین گروه‌های خونی صورت می پذیرد و به طور کلی بیشترین مصرف و بیشترین اهدا توسط گروه‌های خونی O+ است.

انتهای پیام