اولین روز سال نو میلادی و تفاوتش با ولادت حضرت مسیح / روز واقعی ولادت از نظر اسلام چه زمانی است؟
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، کریسمس، که در 25 دسامبر (5 روز قبل از شروع سال جدید) جشن گرفته میشود، یکی از مقدسترین ایام در بین مسیحیان شمرده می شود. اولین روز سال نو با مراسم مذهبی، جشنهای خانوادگی و نمادهای فرهنگی شناخته میشود. بااینحال، بررسی ریشههای تاریخی و مذهبی این تاریخ نشان میدهد که ارتباط مستقیم آن با ولادت حضرت عیسی (علیه السلام) بهمراتب کمتر از تصورات عمومی...
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، کریسمس، که در 25 دسامبر (5 روز قبل از شروع سال جدید) جشن گرفته میشود، یکی از مقدسترین ایام در بین مسیحیان شمرده می شود. اولین روز سال نو با مراسم مذهبی، جشنهای خانوادگی و نمادهای فرهنگی شناخته میشود. بااینحال، بررسی ریشههای تاریخی و مذهبی این تاریخ نشان میدهد که ارتباط مستقیم آن با ولادت حضرت عیسی (علیه السلام) بهمراتب کمتر از تصورات عمومی است. کلیسای مسیحی در قرون اولیه تلاش کرد تا با تطبیق تقویمی خود با آیینهای رومی، نفوذ بیشتری در میان پیروان بتپرستی ایجاد کند. جشن "خورشید شکستناپذیر" (Sol Invictus) که در 25 دسامبر برگزار میشد، یکی از جشنهای محبوب در روم باستان بود. انتخاب این تاریخ از سوی کلیسا، نمادگرایی نور و معنویت را به نمایش میگذاشت و راهی برای جذب پیروان جدید بود. اناجیل موجود، جزئیات تاریخی دقیقی از زمان ولادت حضرت عیسی (علیه السلام) ارائه نمیدهند. در متون مقدس اسلامی نیز ولادت ایشان با محوریت معجزه آمیز بودن بارداری حضرت مریم (سلام الله علیها) ذکر شده است، اما در قرآن کریم اشارهای به تاریخ مشخص وجود ندارد. این مسئله موجب شده تا بسیاری از پژوهشگران برای تعیین زمان واقعی ولادت به شواهد تاریخی، نجومی و اجتماعی مراجعه کنند. در سال 336 میلادی، کلیسای روم برای نخستینبار 25 دسامبر را بهعنوان روز ولادت حضرت عیسی اعلام کرد. این تصمیم بعدها توسط تقویم گریگوری تثبیت شد، اما کلیساهای شرقی همچنان تاریخ 7 ژانویه (بر اساس تقویم یولیانی) را جشن میگیرند.
بررسی ریشههای اولین روز سال نو میلادی
سال نو، که در اول ژانویه جشن گرفته میشود، برخلاف کریسمس، ریشه مذهبی مستقیمی ندارد و بیشتر به تحولات تقویمی و فرهنگی مرتبط است. این روز بهعنوان نماد آغاز یک چرخه جدید، با جشنها و مراسم متنوعی در سراسر جهان شناخته میشود.
ریشههای تاریخی اولین روز سال نو میلادی
تقویم ژولینی: در سال 46 پیش از میلاد، ژولیوس سزار با معرفی تقویم ژولینی، اول ژانویه را بهعنوان آغاز سال جدید تعیین کرد. این تغییر به دلیل ارتباط با خدای رومی "یانوس" بود که نماد دروازهها و آغازها بود و به همین دلیل اول ژانویه بهعنوان روز آغاز سال جدید انتخاب شد. در این تاریخ، مردم روم مراسمهایی به احترام یانوس برگزار میکردند و تقویم جدید ژولینی نیز این تاریخ را بهعنوان آغاز سال جدید رسمی کرد. تثبیت در تقویم گریگوری: با اصلاح تقویم در قرن شانزدهم، اول ژانویه بهطور رسمی بهعنوان آغاز سال جدید پذیرفته شد. بااینحال، فرهنگهای دیگر، از جمله ایران، همچنان تقویمهای خود را حفظ کردند. نوروز بهعنوان آغاز سال در فرهنگ ایرانی، گواهی بر اهمیت سنتهای بومی در برابر تقویمهای مقابل است.
در مورد سال تولد حضرت عیسی (ع)، روایت دقیقی وجود ندارد، اما برخی منابع تاریخی سال تولد او را 51 سال پس از آغاز پادشاهی ملوک الطوائف و دو سال پس از آغاز حکومت آگوستوس ذکر کردهاند، همچنین گفته شده که تولد او 303 سال پس از قیام اسکندر بوده است. برخی منابع معاصر نیز تولد حضرت عیسی (علیه السلام) را 2261 سال پس از تولد حضرت ابراهیم (علیه السلام) و 631 سال قبل از هجرت بیان کردهاند.