یک‌شنبه 4 آذر 1403

ایران در تولید 22 محصول کشاورزی رتبه یک تا هفت جهان را دارد / ظرفیت‌های کشاورزی استان مرکزی زیر سایه صنعت گم‌شده

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
ایران در تولید 22 محصول کشاورزی رتبه یک تا هفت جهان را دارد / ظرفیت‌های کشاورزی استان مرکزی زیر سایه صنعت گم‌شده

نکویی گفت: در تولید 22 محصول کشاورزی رتبه‌ی کشور ما در دنیا یک تا هفت است و در بسیاری از محصولات باغی رتبه‌های بالایی داریم ولی متأسفانه یکی از مشکلات این است که فاصله‌ی ظرفیت تولید نسبت به میانگین تولید بسیار زیاد است و باید جبران شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ سید مجتبی خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی صبح امروز در آیین رونمایی از سند الگوی کشت استان با حضور استاندار، معاونین وزیر جهاد کشاورزی و جمعی از مدیران در اراک گفت: همه‌ی امنیت غذایی کشور مدیون فعالیت کشاورزان است و انتظار است در همه‌ی برنامه‌های که برای آنها تدوین می‌شود مشارکت داشته باشند.

نکویی با اشاره به اینکه الگوی کشت بعد از نیم‌قرن تدوین و طراحی‌شده، اظهار کرد: از تشکل‌های بخش خصوصی هم استفاده کردیم، در سطح ملی مسئولیت الگوی کشت بر عهده معاون اول رئیس‌جمهور و در استان بر عهده استاندار است.

وی ادامه داد: تصور اینکه آنچه تدوین‌شده اصلاً قابل‌تغییر نیست درست نبوده و ما تمام اختیارات خود را به کمیته‌ی استانی و استاندار واگذار می‌کنیم تا تصمیمات لازم در استان اتخاذ شود.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با تأکید بر اینکه ماهیت دولت سیزدهم کار مردمی است افزود: الگوی کشت طرح دیکته شده از مرکز به استان‌ها نیست و بعد از رونمایی در استان‌ها از خلاقیت و ابتکارات استان‌ها در سطح ملی استفاده خواهیم کرد.

نکویی گفت: استان مرکزی اولین استانی است که در کنار رونمایی از الگوی کشت از برنامه‌ی آموزشی ترویجی هم رونمایی خواهد شد.

استقلال سیاسی در گرو استقلال اقتصادی و تأمین امنیت غذایی پایدار است

وی اضافه کرد: بعضاً گفته می‌شد بهتر است برخی محصولات راهبردی را وارد کنیم ولی ما مخالف بودیم و معتقدیم محصولات راهبردی باید در کشور تولید شود چراکه استقلال از شعارهای اصلی جمهوری است و استقلال سیاسی ما در گرو استقلال اقتصادی و تأمین امنیت غذایی پایدار است.

رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی تأکید کرد: به دنبال این هستیم در گام اول به امنیت غذایی پایدار دسترسی پیدا کنیم، ما در کشور به سالانه 13 و نیم میلیون تن گندم نیاز داریم و سال گذشته نزدیک 12 میلیون تن تولید داشتیم و در مرز خودکفایی قرار گرفتیم.

وی ادامه داد: اگر ظرفیت تولید ما در هکتار یک‌تن افزایش یابد ما صادرکننده گندم به دنیاخواهیم بود لذا باید بهره‌وری را افزایش دهیم.

نکویی اضافه کرد: آنچه نظام انتظار دارد اقتدار غذایی است یعنی تولید غذا بیش از نیاز کشور و اگر به این مهم دست پیدا کنیم معادلات بین‌المللی روی دیگری به ما نشان خواهد داد.

معاون وزیر یادآور شد: الگوی کشت یعنی بتوانیم نوع محصول را هدفمند انتخاب کنیم و بتوانیم حدود 8 محصول استراتژیک را در شرایط اقلیمی خاص و در یک بازه زمانی مشخص برای کشت تدارک ببینیم.

ظرفیت‌های کشاورزی استان مرکزی زیر سایه صنعت گم‌شده / با اجرای الگوی کشت استان مرکزی در سه قطب تولید حبوبات، نباتات علوفه‌ای و تولید غلات بسیار تقویت خواهد شد

وی با اشاره به اینکه استان مرکزی از استان‌هایی است که می‌تواند در سه سال آینده و تا پایان دولت سیزدهم الگوی کشت را پیاده‌سازی کند افزود: با اجرای الگوی کشت استان مرکزی در سه قطب تولید حبوبات، نباتات علوفه‌ای و تولید غلات بسیار تقویت خواهد شد و سهم استان در امنیت غذایی افزایش خواهد یافت.

رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی گفت: استان مرکزی ظرفیت‌های کشاورزی خوبی دارد که زیر سایه صنعت گم‌شده و کم‌تر دیده می‌شود اما استان مرکزی با اجرای الگوی کشت پتانسیل افزایش 600 هزار تن تولید را تا پایان دولت دارد.

نکویی اظهار کرد: متأسفانه کشور ما در حوزه مصرف عملکرد خوبی ندارد، در ابتدای انقلاب کل تولید کشور ما 25 میلیون تن بود با جمعیت 36 میلیون نفر اما حالا 125 میلیون تن تولید داریم گرچه بخشی از این تولید با فشار به منابعی مثل آب‌وخاک بوده است.

25 تا 30 درصد محصولات از مزرعه تا سفره تبدیل به ضایعات می‌شود

وی با اشاره به اینکه 25 تا 30 درصد محصول ما از مزرعه تا سفره تبدیل به ضایعات می‌شود که شایسته کشور ما نیست گفت: اگر 85 میلیون مردم ما روزی یک‌دانه‌ی برنج را دور بیندازند این غذای 23 هزار نفر است و اگر این‌یک قاشق باشد یعنی غذای 5 میلیون نفر را دور ریخته‌ایم که زیبنده کشور اسلامی نیست.

ضریب خودکفایی کشور در تولید مواد غذایی حدود 80 درصد است

معاون وزیر بابیان اینکه ضریب خودکفایی کشور در تولید مواد غذایی حدود 80 درصد است گفت: اگر اسراف نمی‌کردیم در 20 درصد باقی‌مانده هم نیاز به واردات نداشتیم.

نکویی افزود: در کنار اصلاح الگوی کشت بحث اصلاح الگوی مصرف هم هست لذا باید اتفاقی بزرگی در هر دور حوزه در کشور رقم بخورد.

رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی بیان کرد: آمار و ارقام بخش کشاورزی دقیق نیستند و انتظار داریم استان‌ها تمام آمارهای خود و داده‌های به بخش کشاورزی را دقیق کنند.

رویکرد اصلی الگوی کشت کاهش مصرف 3میلیارد مترمکعب آب در سال است

وی با تأکید بر اینکه رویکرد اصلی در طرح الگوی کشت این است که سالانه مصرف 3میلیارد مترمکعب آب را کاهش دهیم اظهار کرد: با آن می‌توانیم غذای 5 میلیون نفر را تولید کنیم و دیگری اینکه سالانه می‌توانیم 2.2 میلیارد دلار صرفه‌جویی ارزی داشته باشیم.

معاون وزیر اضافه کرد: انتظار داریم با الگوی کشت تولید سبزی و صیفی به سمت کشت گلخانه‌ای هدایت شوند و زمین‌های کشاورزی برای کشت محصولات راهبردی آزاد شوند.

نکویی ادامه داد: تولیدات بخش زراعی ما 82 میلیون تن است که در سناریوی واقع بینانه 9 میلیون تن افزایش تولید را در سال اول پیش بینی می کنیم که این عدد در حالت بدبینانه 3 میلیون تن است.

الگوی کشت برای 133 محصول طراحی شده اما تمرکز بر روی 15 محصول است

وی با اشاره به اینکه الگوی کشت برای 133 محصول طراحی شده است گفت: اما تمرکز ما بر روی 15 محصول است که بیشترین سطح زیر کشت را در کشور به خود اختصاص داده اند.

رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی تاکید کرد: انقلاب بهره وری در بخش کشاورزی باید از طریق نفوذ دانش و فناوری و ترویج صورت گیرد و باید با بسته های تشویقی و حمایتی مطلوبیت و رغبت ایجاد کنیم.

ایران در تولید 22 محصول کشاورزی رتبه یک تا هفت جهان را دارد

نکویی گفت: در تولید 22 محصول کشاورزی رتبه‌ی کشور ما در دنیا یک تا هفت است و در بسیاری از محصولات باغی رتبه های بالایی داریم ولی متاسفانه یکی از مشکلات این است که فاصله ی ظرفیت تولید نسبت به میانگین تولید بسیار زیاد است و باید جبران شود.

انتهای پیام /