این واژهها، عجیب است / دستور رئیسی به حداد عادل درباره «بازنشستگی» و «فارغالتحصیلی»
ایسنا نوشت: رئیس جمهور با بیان اینکه «امام بعد از 70 سالگی رهبری یک انقلاب بزرگ را بر عهده گرفت. حالا یک فرد 50 ساله بازنشسته شده و به پارک میرود. این واژهها که عجیب است، افراد را متوقف میکند و حتما باید بازنگاهی به آنها شود» خطاب به حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: «باید مفاهیم واژگانی مثل بازنشستگی یا فارغ التحصیلی عوض شود».
ابراهیم رئیسی طی سخنانی در مراسم سالروز تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهارکرد: لازم است نگاهی داشته باشیم به آنچه که تاکنون شورای عالی انقلاب فرهنگی به آن عمل کرده است، در واقع به وضع موجود و مطلوب نگاه کنیم و اگر فاصله ای است آن را کم کنیم. نگاهی باید نقادانه و کارشناسانه باشد به عبارتی آیا آنچه از شورای عالی انقلاب فرهنگی انتظار می رفت انجام شده است.
به گزارش ایسنا، وی تصریح کرد: برای این که ببینیم شورای عالی انقلاب فرهنگی تا چه اندازه به انتظارات عمل کرده است باید به اسناد بالادستی نگاه کنیم و معلوم شود آیا شورای عالی انقلاب فرهنگی در این ادوار براساس اسناد بالادستی چگونه عمل کرده در چه بخش هایی موفق بوده و از آن ها تقدیر و تشکر کرد.
رئیس قوه مجریه همچنین با تاکید بر این که نگاه تحولی در این امر بسیار مهم است، گفت: اگر اندیشه و انگیزه تحولی نباشد تحول هم اتفاق نمی افتد. در واقع باید بازنگاهی در فرآیندها داشته باشیم که آیا درخور است یا خیر؟ آیا این فرآیندها، فرآیندهایی است که یک کار تحولی همسازی انجام شده باشد؟
رئیسی خاطرنشان کرد: بخش های مختلفی متکلف علم هستند باید بازنگاهی نسبت به ساختارهای خودشان باشند اگر این نگاه انجام نشود تحول در ساختارها اتفاق نمی افتد آن چیزی که رهبری در جلسه اخیر با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کردند بالاتر از وظیفه سازمان ها بود باید دید موازی کار کجاست.
رئیس جمهور در ادامه بر ضرورت افزایش بهره وری تاکید کرد و افزود: بنده در جلسه با روسای دانشگاه و... گفتم ما در کشور نیازمند افزایش بهره وی هستیم این میزان از نیروی انسانی کارآمد به قولی 80 هزار اعضای هیات علمی و به قولی 101 هزار اعضای هیات علمی داریم باید به بهره وری در این مساله نگاه کرد و بعد بودجه و امکانتی که وجود دارد. معتقدم هزینه کردن در این بخش های نوعی سرمایه گذاری است.
وی ادامه داد: مقوله عدالت را نباید فراموش کرد، عدالت را محدود نبینیم، ما در فرهنگ اسلامی هیچ مفهومی به گستردگی و فراگیری عدالت نداریم. باید عدالت را در همه حوزه ها ببینیم. در آموزش و پرورش عدالت به آموزش بیشتر تاکید داشته در حالی که تربیت نیز مقوله مهمی است.
رئیسی همچنین بیان کرد: بزرگی 50 سال قبل در تعریف از بحث تربیت می گفت؛ تربیت احیاء تمایلات عالی انسانی نفسانی است. بنده چند هفته قبل بعد از مراسم 13 آبان به اردوگاه شهید باهنر رفتم و در جمع دانش آموزان سمپادی حضور داشتم حرف های خوب و شنیدنی داشتیم، دانش آموزان می گفتند در مدارس سمپادی مطالب علمی را خوب آموزش میدهند، اما چرا زمانی برای پاسخ به سوالات سیاسی اختصاص داده نمیشود.
وی تصریح کرد: باید شناخت و بصیرت نسبت به مسائل وجود داشته باشد، نگرانی که رهبری دارند و در مقوله بصیرت بیان کردند، تنها برای مسائل مربوط به 88 نبوده، همواره وجود دارد، اکنون هم هست یعنی یک دانش آموز، دانشجو یا استاد در کنار علم افزایی تحلیل درستی هم داشته باشند.
رئیس جمهور به مساله هدایت فرهنگی از وظایف شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز اشاره کرد و گفت: ساز و کارها وجود دارد، اما لازمه اش باز نگاهی است که در سازمان ها این هدایت فرهنگی چگونه انجام می شود.
رئیس جمهور با اشاره به اجرای طرح رتبه بندی معلمان اظهار کرد: پرداخت حقوق یک مسئله بود، اما اصل حفظ شان و کرامت معلمان است، زیرا این شان و کرامت آنهاست که میتواند آینده دانش آموزان را بسازد. جامعه ارتباطی و اطلاعاتی را که نمیتوانیم محدود کنیم، اما آنچه اثربخش است، مصون سازی جوان است. یعنی از جوان صیانت شود تا در برابر هجومها، فرهنگ، آداب، رسوم و باورهای خود را حفظ کنند.
رئیسی با اشاره به تاکیدات رهبری در زمینه اسراف نکردن و تاکید بر توان داخلی و محور ما می توانیم، گفت: اسراف، حرکت در خارج از محور عدالت است، ما میتوانیم نیز حرکت بر مسیر عدالت است. جامعه دانش بنیان جامعهای است که داناییهای خود را به تواناییهایش ضمیمه کرده و محصول دانش بنیان ارائه میکند.
وی در ادامه با بیان اینکه باید مفاهیم واژگانی مثل بازنشستگی یا فارغ التحصیلی عوض شود، گفت: امام بعد از 70 سالگی رهبری یک انقلاب بزرگ را بر عهده گرفت. حالا یک فرد 50 ساله بازنشسته شده و به پارک میرود. این واژهها که عجیب است، افراد را متوقف میکند و حتما باید بازنگاهی به آنها شود، مفهوم سازیها بسیار مهم است. رهبری مفهومسازیهای بسیار زیبایی مثل اقتصاد مقاومتی در فرهنگ ما ایجاد کردند.
رئیس جمهور همچنین با اشاره به اهمیت فرهنگ کار و تلاش، گفت: تحصیلکردگان نباید خود را به میز و صندلی محدود کنند. در رباط کریم به من گفتند یک نفر بیکار هم وجود ندارد و حتی ظرفیت مهاجرپذیری هم دارند. البته در واژه مهاجرت هم باید بازنگری شود. در پاکدشت هم گفتند یک نفر بیکار نداریم، اما برخی فارغ التحصیلها فقط دنبال کار اداری هستند و رفتن به کارخانه و پوشیدن لباس کار و ایستادن در کنار کارگر یا کار در زمینه کشاورزی و معدن را کار نمیدانند. ما به فرهنگسازی در این زمینه نیاز داریم. ما به فرهنگسازی در زمینه کار و تلاش، انضباط اجتماعی و قانونمداری نیازمندیم که در این زمینهها، دانشگاه، حوزهها، سازمانهای مسئول مثل دبیرخانه شورای انقلاب فرهنگی مسئولیت دارند.
وی تاکید کرد: عدالت مفهوم بسیار گستردهای است که هر جا از آن عقب ماندگی داریم باید جبران کنیم. چند مثال هم در این زمینه رهبری فرمودند و البته مثالهای دیگری هم وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: نگاه مراکز علمی و فرهنگی، باید مردمی باشد. من شهید مطهری را در سال 54 برای اولین بار در یک کتابفروشی در قم دیدم و بعد از دیدار با وی با ایشان در مسیر تا منزل صحبت میکردم. آقای مفتح مسجد داشت و در آنجا با مردم در ارتباط بود. بزرگان ما همواره در میان مردم بودند. رهبری قبل از انقلاب جز در ایام زندان و تبعید در مسجد سه نوبت نماز میخواندند و دانشجویان و طلاب دور ایشان حلقه زده بودند. فرهنگسازان ما باید با مردم ارتباط داشته باشند تا مسائل جامعه را فهم کنند. من 12 سال این وقت را داشتم تا در بین مردم باشم و نیاز آنها را درک کنم. در جمع مردم بودن برای من درس آموز است. دشمن هم که دچار اشتباه میشود بخاطر این است که فهمی از مسائل ندارد. اگر آنها 20 سال در افغانستان دستاوردی جز شکست و خونریزی نداشتند بخاطر این بود که مسائل را نتوانستند فهم کنند. در همین اغتشاشات هم دچار اشتباه محاسباتی شدند.
رئیسی با بیان اینکه اغتشاشات اخیر دارای ساحتهای امنیتی، فرهنگی و اقتصادی بود، گفت: مسئولان امنیتی در این زمینه تلاش کردند و اکنون امنیت برقرار است و بیشتر هم تامین میشود، اما موضوع به ساحت فرهنگی و اقتصادی هم بر میگردد. مسئولان فرهنگی باید عملکرد خود را بازنگاهی داشته باشند و کار جهادی انجام دهند. شهید سلیمانی یکبار به مشهد که آمد من به ایشان گفتم ما در زمینه نظامی پیروز شدیم، اما بعضی از افرادی که در مقابل ما هستند، داعش ذهنششان را آلوده کرده است و ما به کار فرهنگی نیاز داریم تا ذهن این مردم منطقه اصلاح شود که ایشان هم گفتند درست است. در واقع مسئولیت در حوزه فرهنگ بسیار خطیر است.
وی با اشاره به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره فعال شدن مراکز گفتوگو در سراسر کشور گفت: در این گفتوگوهاست که میتوان سخن افراد را شنید. این گفتوگوها برای کشور و دولت مفید است.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی نباید فقط اقتضایی باشد. من اقتضایی بودن را نفی نمیکنم، اما این مصوبات باید بیینی هم باشد، زیرا صرف تصویب و ابلاغ کفایت نمیکند. در تصمیم سازیها و اجرای این سیاستها باید از نظر فرهیختگان استفاده شود. جهاد تبیین در این زمینه بسیار اهمیت دارد. زمانی آقای فلسفی به طلبهها میگفت ببینید مخاطب چه ادراکی از گفته شما دارد و به صرف گفته خود تکیه نکنید.
رئیسی در پایان گفت: این دولت تنها دولتی است که سند تحول دارد و آن را در معرض نظر فرهیختگان و دانشمندان قرار داده است تا نظر خود را در این زمینه اعلام کنند، زیرا ما معتقدیم نقد و نظر آنها برای ما کارسازی خواهد بود.
بیشتر بخوانید:
21220
کد خبر 1705123