ای خوش آن نغمه که مردم بسپارند به یاد
تهران - ایرنا - استاد شجریان آخرین نغمه خود را همزمان با روز اربعین شهادت سالار شهیدان خواند و خیل عاشقانش را ترک کرد اما تصنیفهای ماندگارش همچنان تسکیندهنده آلام طرفدارانش است.
به گزارش ایرنا همزمان با انتشار اخبار درگذشت خسرو آواز ایران طی عصر پاییزی پنجشنبه گذشته، جمعی از طرفداران استاد «محمدرضا شجریان» مقابل بیمارستان جم تهران جمع شدند، به یاد آن مرحوم شمع روشن کرده و تصنیفهایش را زمزمه کردند.
این حضور، «همایون شجریان» فرزند استاد شجریان را میان طرفداران پدرش کشاند و قدردانی وی از ابراز همدردی مردم را به دنبال داشت اما تعدادی از مردم تا پاسی از شب هم نتوانستند از خسرو آواز ایران دل بکنند و در خیابان اطراف بیمارستان قدم زدند.
علاقهمندانش از ساعات نخستین روز گذشته، جمعه نیز برای وداع با پیکر استاد در بهشت زهرای تهران حضور یافتند اما به دلیل شیوع ویروس کرونا و ضرورت جلوگیری از انتشار این ویروس، آیین اقامه نماز میت به صورت محدود با حضور مسئولان فرهنگ و هنر و خانواده استاد برگزار شد. در این آیین حجتالاسلام «سیدمحمود دعایی» با حضور خانواده استاد شجریان، «سیدعباس صالحی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از هنرمندان برجسته کشور بر پیکر ایشان نماز خواند و «همایون» بار دیگر با مردمی که برای تشییع پیکر پدرش در بهشت زهرا گرد آمده بودند، همدردی کرد و با قلبی پر از احساس اینگونه گفت که «من به مانند بسیاری از شما رفتن پدر را باور ندارم و ایستادن در کنار تابوت وی مانند ایستادن در بارگاه مولاناست».
«سیدعباس صالحی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز پس از اقامه نماز بر پیکر استاد شجریان به خبرنگاران اینچنین بیان کرد که «شجریان یکی از بزرگان هنر ایران بوده و قرار است پیکر ایشان در کنار مهدی اخوان ثالث در طوس دفن شده و عصر امروز با رعایت پروتکلهای بهداشتی در مشهد تشییع شود.
«حسین علیزاده» استاد موسیقی ایران هم در سخنان کوتاهی، خصایص استاد موسیقی ایران را برشمرد و نبود وی را نقصانی برای جامعه موسیقی دانست اما این همه ماجرای آیین اقامه نماز بر پیکر این استاد نبود و «داریوش پیرنیاکان» استاد موسیقی ایران نیز دل طرفداران را به درد آورد و چنین گفت که «همیشه آرزویم این بود که وقتی میمیرم شجریان بر من نماز بخواند اما اینگونه نشد». «داود گنجه ای» از دیگر اساتید موسیقی کشور نیز از وداع استاد شجریان در چهلمین روز شهادت بزرگمرد تاریخ امام حسین (ع) ابراز خرسندی کرد و اینچنین ادامه داد که «شجریان را هرکسی بر اساس سلیقه خود تفسیر میکند».
پس از این لحظههای تاریخی وداع، پیکر استاد محمدرضا شجریان جهت انتقال به آرامگاه ابدیاش در مشهد به فرودگاه مهرآباد منتقل شد و آنجا نیز مورد استقبال قرار گرفت.
خیل جمعیت دوستداران مرحوم شجریان از صبح امروز، شنبه در مشهد با دست نوشتههایی چون «بدرود ای آفرین صدای صداها»، «صدایت هیچوقت از دهان نمیافتد» و «شجریان زنده است» در اطراف آرامگاه فردوسی مشهد منتظر آغاز مراسم رسمی خاکسپاری بودند و تعداد زیادی از علاقهمندان نیز به توصیه مسئولان بهداشتی به طور غیرحضوری و مجازی آیین تدفین ایشان را دنبال کردند.
مراسم تدفین استاد شجریان با حضور 150 نفر متشکل از خانواده وی، سید محمدمجتبی حسینی معاون امور هنری وزارت ارشاد و برخی از مسوولان استانی، پیشکسوتان عرصه موسیقی، هنرمندان و علاقهمندان به استاد در محل آرامگاه فردوسی برگزار شد و علاقهمندان با نوای «مرغ سحر ناله سرکن» و «ای ایران مرز پر گهر» این صدای ماندگار را تا خانه ابدی همراهی کردند.
این در حالی است که همچنان پیامهای تسلیتی که از نخستین ساعتهای پس از مرگ استاد و یکی پس از دیگری صادر میشود، همچنان بیانگر این حقیقت است که «ای خوش آن نغمه که مردم بسپارند به یاد».
استاد محمدرضا شجریان که در مهر زاده و در مهر دیده از جهان فروبست، حدود هشت دهه در این عرصه خاکی زیست اما تا چندین دهه در خاطر اهل دل ماندگار خواهد بود.
او 17 مهرماه 1399 در حالی آخرین دم و بازدم خود را در بیمارستان جم تهران تجربه کرد که در نخسیتن روز از مهرماه 1319 چشم به جهان گشوده بود و شاید در آن روزگار کمتر کسی تصور میکرد که تا این حد در دلها جا داشته باشد.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*