یک‌شنبه 4 آذر 1403

بازی کن و آموزش ببین؛ سبکی از بازی که هنوز در کشور جا نیفتاده است

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
بازی کن و آموزش ببین؛ سبکی از بازی که هنوز در کشور جا نیفتاده است

بازی‌های حوزه جدی سبکی از بازی است که علاوه‌بر سرگرمی، کودک و نوجوان را با مهارت، آموزش، یادگیری و یا درمان آشنا می‌کند.

هنوز ذهنیتی بابت بازی‌های حوزه جدی در کشور و به خصوص بین خانواده‌ها شکل نگرفته است. بازی‌هایی که علاوه‌بر سرگرمی، کاربر را پای آموزش و درمان می‌کشاند و به جز سرگرمی اهداف دیگری دنبال می‌کند.

حتماً شنیده‌اید که به کسانی که درگیر فراموشی هستند، پیشنهاد می‌شود بازی‌های فکری را دنبال کنند. این دسته از بازی‌ها علاوه‌بر سرگرمی برای آموزش و یادگیری یا درمان بیماری‌هایی مانند آلزایمر، بیش‌فعالی، اوتیسم طراحی شده‌اند؛ بنابراین دوره درمان با بازی کردن پیش می‌رود و یا اگر برای مهارت و یادگیری طراحی شده باشند، مهارت را با بازی کردن به کودک و نوجوان آموزش می‌دهد.

فاطمه کاکا، یکی از بازی‌سازان فعال در این عرصه است که از سال 1398 به صورت جدی به این موضوع ورود کرده است. برای آشنایی بیشتر به این حوزه بازی‌سازی با او به گفت‌وگو نشستیم.

سر و کله‌ی بازی‌های حوزه جدی از کجا پیدا شد؟

فاطمه کاکا: چندین سال است که این بازی‌ها در عرصه جهانی عرضه شده و این ذهنیت از بازی شکل گرفته که با استفاده از تکنولوژی‌های جدید مانند بازی‌های رایانه‌ای می‌توان از آن‌ها برای آموزش و درمان استفاده کرد. این درحالی است که در کشور ما فرهنگ استفاده مثبت از بازی شکل نگرفته است.

از این نوع بازی‌ها بیشتر برای چه نوع بیماری‌هایی استفاده می‌شود؟

اگر بیماری‌ها را به دو دسته تقسیم کنیم، یک دسته از بیماری‌ها شناختی هستند. مانند بیش‌فعالی، اوتیسم، آلزایمر و دسته‌ای دیگر از بیماری‌ها بیماری حرکتی هستند. مانند ام اس، سکته مغزی، انواع فلج کودکان با اجرای حرکت خاص می‌توانند دوران درمان خود را مبتنی بر بازی طی کنند.

چه افراد دیگری در عرصه بازی‌های شناختی و حرکتی در حال فعالیتند؟

در زمینه بازی‌های شناختی حدود سه شرکت ورود کردند، ولی برای بازی‌های حرکتی فقط یک شرکت ورود کرده است که به دلیل استفاده از پردازش تصویر نتوانسته جذابیتی برای بیماران داشته باشد؛ و این شرکت‌ها به تازگی وارد این عرصه شده‌اند.

کدام بازی‌ها توانسته‌اند از حمایت‌های مالی برخوردار شوند؟

بازی‌های سرگرمی توانسته‌اند از حمایت بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای برخوردار شوند. همچنین حمایت‌هایی هم از بازی‌های حوزه جدی در حال شکل‌گیری است.

کدام کشور در عرصه بازی‌های درمانی توانبخشی پیشروست؟

در زمینه بازی‌های درمانی - توانبخشی آلمان ورود کرده است؛ بنابراین از سال 2010 به این عرصه نگاه جدی شد و برای شرکت‌های سرمایه‌گذار برگشت هزینه و درآمد صورت گرفته است. اخیراً شرکت‌های جدید به دنبال آن هستند که کنسول‌های بازی‌سازی را با توجه به بازی‌های درمانی ارتقا دهند.

سال 1397 بود که خبر حمایت 50 میلیون یورویی دولت آلمان از صنعت بازی منتشر شد. فلیکس فالک، مدیرعامل انجمن صنعت بازی‌سازی در آلمان گفته است که آلمان می‌تواند با این بودجه به کشوری پیشرو در صنعت بازی‌سازی تبدیل شود.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری سایر حوزه ها