بررسی احتمال وجود قابلیت حیات در قمر زحل
پژوهشگران دانشگاه "امآیتی" با انجام پژوهش جدیدی نشان دادهاند که اقیانوسهای زیر سطح قمر "انسلادوس" زحل ممکن است به شوری اقیانوسهای زمین باشند و بتوانند از حیات میزبانی کنند.
به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا از نیو ساینتیست، روشی که یخ به واسطه آن، سطح قمر زحل موسوم به "انسلادوس" (Enceladus) را میپوشاند، نشان میدهد شوری اقیانوسهایی که زیر سطح این قمر به دام افتادهاند، ممکن است تا اندازهای کمتر از اقیانوسهای زمین باشد.
یافتههای یک پژوهش جدید نشان میدهند که این قمر ممکن است بتواند حیات را حفظ کند.
سطح انسلادوس با یخ تمیز و شفافی پوشیده شده است. "وانیینگ کانگ" (Wanying Kang)، پژوهشگر دانشگاه "امآیتی" (MIT) و همکارانش تصمیم گرفتند در این پژوهش جدید مشخص کنند که ویژگیهای این پوسته یخی، چه نکاتی را در مورد اقیانوس زیر آن نشان میدهند.
عکس غبارآلود تیتان قمر زحل که کاوشگر کاسینی ثبت کرده است.
نمونههایی که فضاپیمای "کاسینی" (Cassini) پیشتر از آب فشانهای سطح انسلادوس گرفته بود، نشان میدهند که مقداری ماده آلی در آنها وجود دارد که میتواند حیات را در این قمر یخی حفظ کند. کانگ گفت: در نظر گرفتن آبهای زیر یخ در قمر انسلادوس، گام منطقی بعدی برای استنباط زیستپذیری آن بود.
این گروه پژوهشی، یک مدل نظری ابداع کردند که جزئیاتی را در مورد تأثیر شوری اقیانوس، جریانهای اقیانوس و هندسه یخ، بر یکدیگر در یک سیاره یا یک قمر نشان میدهد. سپس پژوهشگران، این مدل را تنظیم کردند تا خواص یخ انسلادوس را به بهترین نحو بازسازی کند.
پژوهشگران دریافتند که اقیانوسهای شورتر زیرسطح یک سیاره، با یخ ضخیمتر در قطبها مطابقت دارند و در مورد آبی که کمتر شور باشد، ماجرا بالعکس است. در انسلادوس، یخ روی قطبها نازکتر است. بروز تغییرات خاص در ضخامت نشان میدهد که میزان شوری اقیانوس میتواند به 30 گرم نمک در یک کیلوگرم آب برسد. در مقایسه، میزان شوری اقیانوسهای زمین، 35 گرم نمک به ازای هر کیلوگرم آب است.
همچنین پژوهشگران، جزئیات گردش آب زیر یخ این قمر را تعیین کردند. کانگ گفت: این جریانها به تفاوتهای دمای آب مربوط میشوند؛ بنابراین درک آنها برای تعیین قابلیت سکونت نیز مهم است.
پژوهشگران دریافتند که مقداری گرما از کف اقیانوس انسلادوس ساطع میشود که احتمالا نشاندهنده وجود منافذ گرما در کف اقیانوس است. کانگ ادامه داد: برخی از اخترزیستشناسان قبلا اظهار داشتهاند که مانند زمین، چنین منافذی میتوانند جایی باشند که در آینده حیات در آنها پیدا شود.
"دیوید استیونز" (David Stevens)، پژوهشگر "دانشگاه شرق انگلستان" (UEA) گفت: رفتار یخ و آب در سیارات دیگر به طور مستقیم با قابلیت سکونت در آنها مرتبط است. در عین حال، شوری یک عامل برای وجود حیات به شمار میرود.
کانگ و گروهش در حال حاضر، در حال کار کردن روی استفاده از مدل جدید خود در قمر مشتری موسوم به "اروپا" (Europa) هستند که تصور میشود اقیانوسهای آن، شوری بالاتری نسبت به اقیانوسهای زمین و انسلادوس دارند. آنها نهایتا میخواهند جزئیات اقیانوسهای همه قمرها و سیارات یخی را که توسط مأموریتهای فضایی رصد شدهاند، مشخص کنند تا گامی برای تعیین بهتر قابلیت سکونت همه آنها بردارند.
این پژوهش، در مجله "Science Advances" به چاپ رسید.